Disfunctii si tulburari sexuale: simptome si diagnostic
Disfunctia sexuala inseamna o problema care impiedica o persoana sau cuplul din care face parte sa fie satisfacut de activitatea sexuala. Cele mai frecvente disfunctii sexuale sunt impotenta (la barbati) si frigiditatea (la femei). Mai concret spus, este vorba despre probleme de erectie si ejaculare, vaginism, sau absenta orgasmului. Uneori, disfunctiile sexuale (la femei mai ales) sunt insotite de dureri, ceea ce face ca actul sexual sa fie imposibil.
Continutul articolului
Exista insa ceva mai rau decat disfunctiile sexuale si anume faptul ca barbatii si femeile nu au curaj sa apeleze la un sexolog, pentru ca le este rusine sau jena si astfel problema lor ramane nerezolvata. Iti spunem in acest articol care sunt principalele disfunctii si tulburari sexuale si care sunt cele mai importante cauze ale acestora.
Este esential sa stii ca tratamentul in cazul acestora trebuie stabilit de medicul specialist, singurul care este in masura sa determine cauza problemei si sa ofere alternative de tratament.
Disfunctii si tulburari sexuale la barbati
Disfunctiile sexuale la barbati apar ca urmare a unor probleme fizice sau psihologice.
Cauzele disfunctiilor sexuale la barbati
Cauze fizice
- diabet zaharat;
- afectiuni ale inimii;
- afectiuni vasculare;
- tulburari neurologice;
- dezechilibre hormonale;
- boli cronice (insuficienta renala, insuficienta hepatica, alcoolism, abuzul de droguri);
- efecte secundare ale unor medicamente (depresive de exemplu) pot afecta functia sexuala.
Cauze psihologice
- stres la locul de munca;
- anxietate;
- ingrijorarea in legatura cu performantele sexuale;
- probleme in relatia de cuplu;
- traume sexuale din trecut.
Tipuri de disfunctii sexuale la barbati
Cele mai frecvente probleme sexuale la barbati sunt:
- tulburari de ejaculare: ejaculare precoce (ejacularea a avut loc inainte sau imediat dupa penetrare), ejaculare tardiva (ejacularea se face foarte greu), ejaculare retrograda (sperma este fortata in vezica urinara, nu prin uretra).
- disfunctie erectila: incapacitatea repetata de a obtine sau de a mentine erectia.
- disfunctie sexuala inhibata: scaderea apetitului sexual se refera la scaderea dorintei si interesului pentru activitatea sexuala, iar cauzele pot fi fizice si psihice. Aceasta disfunctie este asociata cu scaderea nivelului seric de testosteron (hormon sexual masculin). Cauzele psihologice ar putea fi: anxietatea, depresia, problemele de cuplu. Cauzele fizice ale disfunctiei sunt: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala. O alta cauza a scaderii libidoului poate fi administrarea unor medicamente (antidepresive de exemplu).
Cum se pune diagnosticul in cazul disfunctiilor sexuale masculine
- Pentru a pune diagnosticul de disfunctie sexuala la barbati, medicul face o analiza detaliata a simptomelor pacientului.
- Urmeaza apoi un examen fizic al pacientului.
- De asemenea, medicul este posibil sa solicite si alte teste, pentru a putea exclude alte probleme medicale care ar putea avea drept consecințe disfuncțiile sexuale.
Care este tratamentul pentru disfuncțiile sexuale masculine
Tratamentul disfunctiilor sexuale masculine se trateaza prin ameliorarea problemelor fizice si psihologice:
- tratament medicamentos: medicamentele pot imbunatati functia erectila la barbati. Exista medicamente care pot imbunatati functia sexuala, prin cresterea fluxului sanguin la nivelul penisului.
- hormoni: daca este vorba despre un nivel scazut de testosteron, pacientii pot beneficia de un substitut de testosteron (substitutie testosteronica).
- consultatie psihologica: psihoterapia il poate face pe pacient sa-si exprime sentimentele de anxietate, teama, vinovatie, complex de inferioritate, iar aceste emotii pot avea un impact serios asupra functiei sexuale.
- implanturi peniene: pot ajuta pacientii care sunt diagnosticati cu disfunctie erectila.
- comunicarea: poate ajuta la depasirea anxietatii privind performantele sexuale.
Pot fi prevenite disfunctiile sexuale masculine?
Raspunsul cel mai direct este nu, problemele sexuale nu pot fi prevenite, dar barbatii se pot ocupa cu succes de cauzele disfunctiilor sexuale, pentru a face fata mai bine problemelor, atunci cand si daca acestea vor aparea.
Iata ce trebuie sa faci pentru a fi sigur ca mentii o functie sexuala buna:
- urmeaza tratamentul recomandat de medicul specialist;
- nu fa exces de alcool;
- renunta la fumat;
- rezolva problemele emotionale din cuplu;
- renunta la stres, depresie, anxietate;
- discuta despre problemele pe care le ai cu partenerul.
Disfunctii si tulburari sexuale la femei
Problemele de natura sexuala ale femeilor pot include:
- pierderea interesului pentru sex;
- lipsa orgasmului;
- sentimentele contradictorii sau emotiile negative din timpul actului sexual;
- uscaciunea vaginala care creeaza durere.
Cauzele disfunctiilor sexuale la femei
Factorii care determina disfunctia sexuala la femei pot fi:
- sarcina;
- inaintarea in varsta;
- depresia;
- anxietatea:
- problemele de cuplu;
- diabetul;
- hipertensiunea;
- afectiunile neurologice;
- bolile cardiovasculare;
- afectiunile hepatice;
- afectiunile renale;
- dezechilibrele hormonale;
- instalarea menopauzei;
- unele tratamente medicale;
- consumul de alcool;
- excesul de tutun si droguri;
- stresul;
- oboseala excesiva;
- traume sexuale anterioare;
- respect de sine scazut.
Ca si in cazul disfunctiilor si tulburarilor sexuale masculine, multe dintre problemele sexuale feminine se pot rezolva printr-o mai buna comunicare cu partenerul. Lipsa unei educatii adecvate si lipsa increderii in partener conduc la situatii de nerezolvat.
Tipuri de disfunctii sexuale ale femeilor
Cele mai importante disfunctii sexuale ale femeilor sunt:
- probleme ale libidoului: dezinteresul partial sau total fata de sex. Cauzele acestei disfunctii pot fi dezechilibrul hormonal, depresia/anxietatea, oboseala excesiva, stilul de viata, interesul pentru realizarea profesionala, interesul pentru copii, tratamentele medicamentoase, rutina sexuala, relatiile incordate cu partenerul.
- probleme ale excitarii: se poate intampla ca vaginul sa nu se lubrifieze destul, sau femeia nu poate pastra starea de excitare. Cauzele problemelor legate de excitare pot fi: anxietatea, problemele circulatorii in zona clitorisului si a vaginului, incapacitatea partenerului de a stimula zonele sensibile ale partenerei.
- probleme ale orgasmului: aici sunt de fapt doua probleme, in primul rand incapacitatea de a ajunge la orgasm (anorgasmia) si in al doilea rand durerile in timpul orgasmului (dispareunia).
Cauzele anorgasmiei pot fi dintre cele mai diverse: anxietate, abuz sexual, lipsa de experienta, lipsa stimularii sexuale, tratamente medicamentoase, abuz de droguri, boli cronice.
Cauzele dispareuniei: endometrioza, lipsa lubrifierii, chisturi ovariene,vaginism, boli cu transmitere sexuala.
Sfaturi pentru o viata sexuala sanatoasa
Viata sexuala este dominata de creier. Daca exista un deficit cerebral din anumite substante, consecintele se vad in dormitor. Cel mai bun exemplu il constituie dopamina, o substanta care este eliberata in timpul orgasmului. Are legatura cu activitatea creierului si cu stimulii care sunt trimisi de corp catre acesta. Acesta este motivul pentru care o stare de relaxare este benefica pentru a exista aceasta legatura intre corp si creier.
Sfaturi pentru problemele din dormitor
Exista modalitati prin care poti face lucrurile mai usoare in dormitor. Iata cateva dintre aceste idei. Te poti inspira din ele, sau poti opta pentru altele care sunt mai adecvate pentru cuplul din care faci parte.
- Cel mai bun moment pentru a ajunge la orgasm este dimineata: explicatia este simpla, in primele ore ale diminetii ambii parteneri au un nivel energetic crescut.
- Schimbarea pozitiei nu este cea mai rea idee in cuplu, dar retine ca alegerea pozitiilor depinde de obisnuinta cuplului sau de nivelul de relaxare si placere resimtit de fiecare partener in parte.
- Atmosfera placuta: unele cupluri prefera sa se relaxeze pe o muzica placuta sau sa se afle in spatii care le sunt cunoscute si le ofera intimitate. Alte cupluri se simt mai inspirate cand incearca locuri noi. Exista numeroase studii psihologice cu privire la senzatiile simtite de parteneri in anumite situatii, te poti inspira din acestea, dar legat de muzica este important sa stii ca dopamina este responsabila si de placerea de a asculta melodia preferata.
Alimentatia poate ajuta in cazul disfunctiilor sexuale
- Exista alimente care ajuta la cresterea libidoului: ai nevoie de alimente bogate in proteine, pentru ca acestea vor ajuta organismul sa produca mai multa dopamina. Poti incerca seminte de dovleac, pepene rosu, capsuni, ciocolata, stridii, banane, telina. Pentru trezirea sau mentinerea dorintei se pot incerca si cerealele integrale, legumele si ouale. Ficatul constituie o buna sursa de glutamina, combustibilul sistemului imunitar. Exista, de asemenea, suplimente pentru intarirea sistemului imunitar.
- Pentru lipsa orgasmului se recomanda: alimente bogate in fibre si cereale integrale. Recomandate sunt si merele, avocado (contine vitamina B6, care ajuta la producerea testosteronului), nucile (confera energie) si pestele (ajuta la circulatia sangelui).
- Ouale contin vitamina B5 si B6 si ajuta la stabilirea unui echilibru hormonal si la combaterea stresului.
- Migdalele sunt considerate un adevarat afrodisiac pentru femei, poate din cauza continutului ridicat in acizi grasi esentiali. De asemenea, migdalele contribuie la stimularea producerii de hormoni masculini.
- Cheful de sex poate fi adus si de fructe precum mango, piersici, capsune. Imaginatia cuplului joaca in cazul lor un rol esential.
- Ciocolata neagra imbunatateste nu numai sistemul imunitar, dar asigura si o stare de relaxare de care cu siguranta au nevoie femeile.
Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Surse suplimentare de informare:Beaumont, „Types of sexual dysfunctions in men and women”: https://www.beaumont.org/conditions/male-female-sexual-dysfunction-types
Cleveland Clinic, „Sexual dysfunction”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9121-sexual-dysfunction
Mayo Clinic, „Female sexual dysfunction”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-sexual-dysfunction/symptoms-causes/syc-20372549
Healthline, „What is sexual dysfunction?”: https://www.healthline.com/health/what-sexual-dysfunction
Everyday Health, „Sexual dysfunction in men and women”: https://www.everydayhealth.com/sexual-health/sexual-dysfunction.aspx
WebMD, „Sexual problems in women”: https://www.webmd.com/women/guide/sexual-dysfunction-women
NHS, „Female sexual problems”: https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/female-sexual-problems/