Cunoscut si folosit de mai bine de 9000 de ani, graul provine, conform celor mai vechi dovezi arheologice, din „Cornul abundentei” (sau „Semiluna fertila”), o regiune din vestul Asiei ce cuprindea teritoriul Siriei, Iordaniei, Turciei, Armeniei si Irakului (de astazi). De atunci si pana acum, pe parcursul a mii de ani, graul a devenit una dintre principalele cereale din alimentatia a miliarde de oameni.
Faina ala de grau de la Solaris este obtinuta prin macinarea la o moara traditionala cu pietre a boabelor intregi de grau, inclusiv a partilor sale componente (tarate, germeni si endosperm). Reprezinta o alternativa sanatoasa la faina alba de grau, o faina rafinata, obtinuta doar din endosperm (strat intermediar al graului, denumit si corp fainos, care este foarte bogat in amidon).
Faina de grau contine semnificativ mai multe substante nutritive (atat fibre, cat si vitamine si minerale) decat faina alba de grau, care contine predominant proteine si amidon. De asemenea, procedeul traditional de macinare cu ajutorul unei mori cu pietre este unul lent, care are rolul de a nu altera proprietatile nutritive ale cerealelor, faina macinata rezultata avand o calitate superioara comparativ cu faina obtinuta prin macinare la viteza mare, prin intermediul unei mori industriale, ce implica o anumita incalzire a boabele de grau.
Beneficii:
- Un continut mult mai mare de nutrienti si o calitate superioara a acestora.
- Un procent mai ridicat de fibre alimentare decat contine faina alba. Acestea se regasesc indeosebi in invelisul exterior, adica in taratele boabelor de grau care sunt macinate si incluse in faina ala.
- Prin continutul mare de fibre, faina ala sustine buna functionare a tranzitului intestinal si ajuta la mentinerea unei greutati corporale echilibrate.
- Nu prezinta un risc pentru, ci chiar previne diabetul si obezitatea.
- Nu este supusa unui proces de rafinare si nici de inalbire prin substante chimice.
- Datorita procedeului traditional de macinare lenta cu ajutorul unei mori cu pietre, nu sunt alterate proprietatile nutritive ale boabelor de grau.
Compozitie nutritiva: Faina ala de grau de la Solaris este o faina nutritiva, bogata in carbohidrati complecsi (60,4%), proteine (13,7%) si fibre, in special insolubile, dar si solubile (hemiceluloza - indeosebi arabinoxilan, celuloza, beta-glucan) - 12,2%. Aportul de lipide al fainii ale este unul mic, de aproximativ 2% (valorile sunt raportate la 100 g de faina). Nu contine adaos de sare.
Aportul caloric al fainii de grau ale este de 339 kilocalorii. Indicele glicemic al acesteia este cu 19% mai mic decat al fainii albe.
In ceea ce priveste micronutrientii, faina ala de grau contine:
vitamine - A, complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), E, K.
minerale – in special fosfor, potasiu, magneziu, calciu, dar si mangan, fier, zinc, cupru, seleniu.
De asemenea, faina de grau ala contine aminoacizi esentiali, enzime si antioxidanti (acid ferulic, polifenoli – lignani, carotenoizi – luteina).
Forma de prezentare: 1kg