Furazolidona Arena 25 mg 10 comprimate Arena Group (furazolidonă) face parte din grupa medicament: antidiareice , contine substanța activă: furazolidona si poate fi utilizat in baza recomandarii medicului in afecțiuni medicale cum ar fi: diaree, gastroenterita .
Compozitie:
Furazolidona Forte Arena 100 mg - Un comprimat contine furazolidona 100 mg si excipienti: celuloza microcristalina. Polividona K 30, croscarmeloza sodica, talc, stearat de magneziu.
Grupa farmacoterapeutica: antidiareice antiinflamatoare si antiinfectioase intestinale; alte antiinfectioase intestinale.
Indicatii terapeutice: Enterite, enterocolite infectioase si toxiinfectii alimentare produse de germeni sensibili la furazolidona, dizenterii bacilare, lambliaza. Se poate indica in trichomoniaza, precum si in tratamentul holerei.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la furazolidona, alti nitrofurani sau la oricare dintre excipienti. Deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza. Ultimul trimestru de sarcina. La femeile care alapteaza sugari cu varsta mai mica de 1 luna. Sugari cu varsta mai mica de 1 luna (risc de anemie hemolitica) Insuficienta renala severa.
Precautii: In timpul tratamentului si 4 zile dupa oprirea acestuia nu se recomanda consumul de bauturi alcoolice (risc de reactii de tip disulfiram) si de alimente ce contin tiamina (risc de hipertensiune arteriala si alte fenomene toxice).
Interactiuni: Furazolidona nu se asociaza cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO), simpatomimetice cu actiune directa sau indirecta (amfetamine, efedrina, fenilefrina), antidepresive triciclice, neuroleptice. Nu se recomanda asocierea furazolidonei cu saruri de bismut, antihistaminice.
Atentionari speciale
Se recomanda prudenta la pacientii cu insuficienta hepatica sau renala.
Pacientii alergici la nitrofurani pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata la furazolidona.
La pacientii tratati pentru lambliaza, simptomatologia poate persista cateva saptamani sau chiar luni, datorita intolerantei la lactoza; in aceste cazuri, dupa oprirea tratamentului, se recomanda efectuarea a 3 examene coproparazitologice la intervale de 3-4 saptamani, pentru a evalua eficacitatea tratamentului. In infectiile severe, poate fi necesara terapie asociata.
Deoarece contine lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza, nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Sarcina si alaptarea: Studii efectuate la animale de laborator cu doze mult mai mari decat cele terapeutice recomandate la om, administrate timp indelungat, nu au evidentiat efecte fetotoxice. Deoarece nu exista studii controlate la gravide, nu se recomanda administrarea furazolidonei in timpul sarcinii. Administrarea in ultimul trimestru de sarcina este contraindicata datorita riscului de anemie hemolitica la fat. Nu se stie daca furazolidona se excreta in laptele matern. De aceea, la femeile care alapteaza se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii. Administrarea la femeile care alapteaza copii cu varsta mai mica de 1 luna este contraindicata datorita riscului de anemie hemolitica la sugar.
Capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje: Furazolidona nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Doze si mod de administrare
Adulti
Pentru tratamentul holerei sau al altor infectii enterale: doza recomandata este de 100 mg furazolidona, administrata oral, de 4 ori pe zi, la intervale de 6 ore, timp de 5-7 zile.
In tratamentul lambliazei doza recomandata este de 100 mg furazolidona, administrata oral, de 4 ori pe zi, la intervale de 6 ore, timp de 7-10 zile.
Copii
Pentru tratamentul holerei sau al altor infectii enterale: doza recomandata este de 1,25 mg furazolidona/kg, administrata oral, de 4 ori pe zi, la intervale de 6 ore, timp de 5-7 zile.
In cazul infestarii cu Giardia lamblia durata tratamentului poate fi prelungita pana la 10 zile. Se recomanda sfaramarea si diluarea cu putin lichid a comprimatelor in vederea obtinerii unei suspensii, comprimatele nefiind adecvate administrarii la copii mai mici de 6 ani.
Reactii adverse
Furazolidona este bine tolerata. Reactiile adverse dispar la diminuarea dozei sau la intreruperea tratamentului. Rareori, pot sa apara: cefalee, greata, varsaturi (la doze mari), reactii alergice: eruptii cutanate, febra, artralgii. Foarte rar au fost semnalate cazuri de anemie hemolitica, leucopenie, agranulocitoza ( mai ales la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza). Furazolidona poate colora urina in galben-brun.
Supradozaj: administrarea unor doze mari poate provoca cefalee, greata, varsaturi, febra, artralgii, tahicardie, hipertensiune arteriala, tahipnee. In caz de supradozaj se recomanda lavaj gastric, administrare de carbune activat, tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.
Forma de prezentare: cutie cu 20 comprimate