Igiena bebelusului nas si ochi
Ai iesit cu bebelusul din maternitate, ati ajuns in confortul casei si incepeti sa va obisnuiti unul cu celalalt. Hranirea nou-nascutului este principala activitate, insa ingrijirea pielii este si ea importanta. Cum ii curat nasul? Cum il sterg la ochi? Ca proaspata mamica este firesc sa iti treaca prin minte o serie de intrebari la care vrei sa afli raspunsuri. Cel mai probabil prima baita a venit si ea cu emotii. Cert este ca pielea pielea bebelusilor este delicata si igiena acestora trebuie facuta cu atentie. Ai primit informatii si in maternitate, insa evenimentul in sine al nasterii, cumulat cu oboseala, entuziasmul au facut poate ca anumite lucruri sa nu le fi retinut. Inspira adanc, expira si nu iti face griji! Daca vrei sa stii cum sa realizezi igiena nasului si a ochilor bebelusului tau, acest articol este pentru tine.
Am ajuns cu bebelusul acasa. Cum ii ingrijesc nasul si ochii?
➡ Nasul nu necesita o curatare speciala. Prin stranut sugarul elimina particulele de praf. Toaleta nazala se face doar la nevoie, in caz de secretii (apoase sau vascoase); in aceasta situatie se pun picaturi de ser fiziologic in nas, cu scopul de a fluidiza mucozitatile, care se vor elimina de la sine; adiacent, daca este nevoie se foloseste si o pompita de nas, de tip para din cauciuc, pentru a scoate secretiile.
Cum folosesti pompita de nas? Se apasa pompa de cauciuc si se scoate aerul inainte de introducerea varfului de silicon in nasul bebelusului. Apoi se introduce varful flexibil in nara lui si se da drumul la pompa pentru a trage lichidul din nasuc.
De stiut: Daca bebe este fornait, cauzele pot fi: a plans, iar pozitia orizontala a favorizat acumularea de mucozitati, a regurgitat, iar laptele a ajuns in nas, unde stagneaza.
➡ Ochii se curata dimineata si seara cu ajutorul compreselor sterile imbibate in ser fiziologic. Se sterg cu miscari dinspre unghiul extern spre nas. Se foloseste cate o compresa sterila pentru fiecare ochi in parte, pentru a evita trecerea unei eventuale infectii de la un ochi la celalalt.
In caz de secretii, indeparteaza-le bine pentru a nu irita tegumentul. Vei respecta aceeasi procedura anterior mentionata. Imbibi ser fiziologic pe o compresa sterila, stergi ochiul, apoi iei o compresa noua si repeti pasii pentru cel de-al doilea ochi. Daca este necesar, poti pune cateva picaturi de ser fiziologic direct in ochii bebelusului si apoi sa stergi cu o compresa sterila.
Nota: Nu se spala ochii bebelusului cu ceai de musetel pentru ca poate contine impuritati!
Cum curat nasul bebelusului daca este infundat?
Daca observi ca bebelusul tau pufneste, asadar prezinta o respiratie usor ingreunata, zgomotoasa, inseamna ca are un disconfort cauzat de o congestie nazala. Se intalneste la sugari cu destul de multa usurinta, deoarece caile lor respiratorii sunt foarte mici si se blocheaza rapid. Fie ca aerul din camera este uscat, fie ca este vorba de poluantii atmosferici sau chiar de o raceala care i-a cauzat bebelusului nasul infundat, pentru o mamica aflata la inceput de drum, o astfel de situatie poate fi mai mult decat ingrijoratoare. Iata ce trebuie sa stii!
- curatarea nasului bebelusului este cel mai indicat sa se faca dupa baita, fiindca secretiile nazale sunt moi; cu ajutorul pompitei nazale, manevrata cu foarte multa atentie pentru a nu leza nasul bebelusului, vei scoate mucozitatile;
- daca vrei sa ii cureti nasul bebelusului peste zi, foloseste ser fiziologic, punand doua picaturi in fiecare nara; secretiile apoase se pot elimina singure sau poate fi nevoie de pompita tip para;
- in cazul in care bebelusul este racit, secretiile sunt abundente si vascoase, pe langa picurarea de ser fiziologic poate fi folosita batista bebelusului pentru curatarea nasului.
Cum folosesti batista bebelusului? Probabil ai auzit ca se conecteaza la aspiratorul din casa, insa trebuie sa stii ca poti sa tragi tu. Altfel spus, batista bebelusului este compusa dintr-un furtun, care primeste un capat pentru a fi inserat in narile copilului, iar partea tubulara o vei pune in gura si vei trage cu putere.
De stiut:
- Batista bebelusului nu se foloseste pentru igiena zilnica, ci doar in caz de secretii abundente, daca bebelusul a racit.
- Foloseste metoda de aspirare de cateva ori pe zi si nu in mod frecvent. Tine cont ca mucoasa nazala produce secretiile pentru a impiedica bacteriile si microbii sa patrunda in organism si sa ajunga la plamani sau in alta parte a corpului. Este un mecanism natural de aparare.
Trucuri pentru a ajuta bebelusul sa respire mai bine:
Umidificatorul - daca aerul din casa este prea uscat, poate cauza uscarea mucoasei nazale a bebelusului, provocand exces de fluid. Acumularea acestuia provoaca congestia nazala - infundarea nasului si dificultati de respiratie. Aceasta problema apare mai ales in timpul iernii. Astfel, un umidificator in camera bebelusului ii va pastra membranele mucoase intr-o stare umeda, ajutand la diminuarea simptomelor [1].
Abur - mergi la baie cu cel mic, inchide usa, lasa apa fierbinte sa curga si in scurt timp vei avea o camera plina de abur. Stai cu bebelusul 5-10 minute, timp in care va inhala vaporii, lucru care va conduce la dezinflamarea membranei nazale si fluidizarea mucusului. Pentru un efect similar in timpul somnului poti incerca un vaporizator cu aer cald. [1].
Nota: Fumul de tigara, unele parfumuri, praful, pot irita caile respiratorii ale bebelusilor. Poti folosi un filtru de praf si particule in camera bebelusului.
Zi dupa zi toaletarea bebelusului devine o rutina. Este important daca observi simptome neobisnuite sa iei legatura cu medicul pediatru. Acesta te va putea indruma si sfatui, potrivit situatiei specifice a bebelusului tau.
Referinte:
1. MomLovesBest.com. How to Clean Your Newborn's Nose. 2022, https://momlovesbest.com/clean-baby-nose. Accesat in 10 noiembrie 2022.