Nasterea naturala - cum se desfasoara si sfaturi pentru recuperare

26. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 11 minute de citit
mama se uita la un bebelus care doarme

Nasterea naturala este recomandata tuturor femeilor insarcinate, daca nu exista probleme medicale. Nasterea pe cale vaginala este normala si nu prezinta riscuri pentru mama si nou-nascut, sub supraveghere medicala. In situatii exceptionale cand copilul nu este bine pozitionat sau apar alte probleme la mama, medicul specialist poate recomanda si realiza o cezariana. Este extrem de important ca mama sa stie dinainte ce implica o nastere naturala, care sunt beneficiile si riscurile, dar si sa aiba alaturi un medic in care are incredere deplina. 

De la momentul in care ai decis sa concepi un copil cu partenerul, pana la confirmarea sarcinii si parcurgerea celor 40 de saptamani pare ca a trecut mult timp. 

Cele mai multe femei se gandesc de la inceputul sarcinii daca opteaza pentru cezariana sau nastere naturala. Tu alegi modul in care nasti, la recomandarea si indicatiile medicului, pentru ca uneori chiar daca crezi ca poti naste natural, anumite afectiuni de care poti suferi, nu iti permit acest lucru. Medicul de obstetrica-ginecologie care este alaturi de tine pe tot parcursul sarcinii iti poate spune daca exista impedimente. 

Avantajele nasterii naturale

Recuperare rapida

Nasterea naturala ofera beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil. Recuperarea dupa nastere naturala este rapida pentru amandoi. Corpul unei femei este capabil sa isi revina mult mai repede dupa nasterea naturala, decat dupa o nastere prin cezariana, care presupune o interventie chirurgicala si atenta observatie cateva zile dupa procedura. 

Pentru nastere naturala o femeie poate avea nevoie de epiziotomie, o incizie efectuata de unii specialisti pentru a mari diametrul canalului de nastere si pentru a ajuta la expulzia rapida a copilului (1). Ca urmare a acestei proceduri va fi nevoie de cusaturi care se vor resorbi rapid. Uneori se recurge la aceasta practica pentru a se evita ruptura de perineu

Cusatura dupa nastere naturala produce un disconfort in mers si atunci cand femeia sta in sezut, dar chiar si in aceste conditii, recuperarea dupa nasterea naturala se realizeaza in scurt timp. Vei putea merge si te vei putea misca la cateva ore dupa nasterea naturala. Este bine sa ai la tine produsele necesare pentru ingrijire si igiena in aceasta perioada. 

Mai putine analgezice si medicamente

O nastere naturala nu implica administrarea multor medicamente, analgezice si nici solutii rapide pentru scoaterea din organism a anestezicului, asa cum se intampla cu o cezariana. 

Travaliul si nasterea fara ajutorul medicamentelor, inclusiv al analgezicelor prescrise la nasterea naturala cu epidurala ofera sansa la recuperare rapida. 

Primesti copilul mai repede

Nasterea naturala inseamna si scurtarea timpului petrecut fara copilul tau. Vei primi bebelusul mult mai repede si iti va fi lasat alaturi, sa ai grija de el si sa il hranesti aproape imediat (1). 

Interval mai scurt de internare

Nasterea naturala, fara complicatii pentru tine si copil, inseamna internarea pentru maximum 4 zile in maternitate, comparativ cu nasterea prin cezariana care in Romania prevede minimum 4 zile de supravegheri medicale. 

Risc diminuat la urmatoarele sarcini

O nastere naturala ajuta organismul sa se recupereze si sa isi revina rapid, un motiv in plus pentru ca la o viitoare sarcina sa nu existe probleme. 

Cum se desfasoara nasterea naturala?

nou nascut infasurat in prosopel

Etapa de debut

Esti in trimestrul 3 de sarcina si astepti cu nerabdare momentul in care iti vei tine copilul in brate. Acorda atentie semnelor care prevestesc nasterea. Contractiile lungi, dureroase, ritmice, sunt cateva dintre simptomele apropierii nasterii. Insa, aceasta etapa poate dura cateva ore bune. 

Travaliul

Contractiile se indesesc, dopul gelatinos a fost eliminat, colul uterin se scurteaza si incepe sa se produca dilatatia. Ai deja bagajul de maternitate pentru mama si bebelus facut, este timpul sa il iei si sa mergi la spital. 

Daca te-ai internat si nu ai membranele rupte spontan si nici nu se produce acest lucru de la sine, uneori se recurge la ruperea lor mecanica, cu un instrument special, mai ales daca exista contractii si dilatatie, dar procesul nasterii nu avanseaza altfel. 

Daca membranele se rup spontan inseamna ca ti s-a rupt apa si momentul nasterii se apropie. Intrebarea frecventa adresata de viitoarele mame personalului medical este: cate ore poti sta cu apa rupta? Daca membranele se rup la termen, travaliul poate incepe curand. Cand intarzie prea mult, riscul contractarii unei infectii este foarte mare, motiv pentru care medicul poate decide o alta procedura medicala. 

Atat mama, cat si copilul sunt monitorizati in permanenta (1). Monitorul fetal este prins de burta gravidei si va urmari contractiile uterine si bataile cordului fetal. Gravidei i se verifica periodic tensiunea, respiratia, starea generala. 

Etapa activa

Dilatarea colului uterin pentru expulzia bebelusului se realizeaza treptat si, de regula, la prima nastere este de durata. Aceasta perioada poate trece mai greu, insa pana nu se ajunge la 8 centimetri dilatatie, nasterea nu poate avea loc. In acest interval, contractiile uterine trebuie sa se succeada la 3 minute, sa fie intense, cu durere. Gravida este ajutata sa gestioneze trecerile peste contractii prin respiratie si diverse tehnici de relaxare (3). 

Hidratarea este necesara inainte de nastere, iar consumul de apa trebuie sa fie crescut treptat pentru a pregati corpul pentru marele eveniment. Gravida poate merge la toaleta in perioada travaliului si chiar este incurajata sa isi goleasca vezica ori de cate ori simte nevoia. 

Expulzia

Dilatarea colului uterin la peste 8 centimetri, coborarea bebelusului de la nivelul pelvisului in canalul vaginal inseamna iminenta apropiere a expulziei. Gravida este ajutata sa ajunga in sala de nastere si sub indrumarea medicului va impinge cand apar contractiile uterine, care sunt monitorizate. Pentru conservarea fortelor, dar si pentru a veni in ajutorul femeii, impinsul in momentele cheie favorizeaza expulzia copilului in scurt timp (4). 

Copilul iese cu capul inainte, umerii si restul corpului apar imediat, cu fiecare contractie si impingere ghidata (3). 

Urmatorul pas este taierea cordonului ombilical, cel care a unit copilul de mama, la cateva minute dupa expulzie, cand aceasta legatura nu mai prezinta pulsatii. 

asistenta medicala masoara un nou nascut

Nou-nascutul este preluat de neonatolog, este curatat si monitorizat, infasat si asezat la pieptul mamei pentru cateva minute, apoi dus la incubator pentru o scurta perioada. 

Eliminarea placentei

La 15 - 30 de minute dupa expulzia copilului, placenta se dezlipeste de uter si se scurge in vagin. Personalul medical verifica placenta si membranele pentru a se asigura ca in uter sa nu mai existe resturi ale lor (3). 

Daca la nasterea naturala au fost inregistrate rupturi ce trebuie suturate se vor face cusaturile aferente (1), apoi zona este toaletata si mama poate fi transportata in salon pentru a se odihni. 

Lauzia

Primele ore dupa nasterea naturala, mama este tinuta sub supraveghere medicala, pentru a nu dezvolta complicatii. Sunt situatii in care dupa un astfel de efort, organismul mamei resimte obosela, poate exista o sangerare puternica, frisoane, ameteala sau saturatia oxigenului poate scadea (3), (4). De aceea in primele 4 - 8 ore dupa nastere, mama este tinuta intr-un salon si periodic este monitorizata. Va primi toata atentia si ajutorul pentru a se recupera, astfel incat sa poata cobori din pat la 8 - 10 ore dupa nasterea naturala. 

Ingrijirea corecta post-partum este esentiala, asadar trebuie sa ai deja achizitionate produse pentru sarcina si alaptare, tampoane, lenjerie de unica folosinta pentru tine, scutece si lenjerie pentru bebelus etc. 

Nasterea naturala dupa cezariana este posibila in anumite conditii, medicul specialist este in masura sa iti confirme acest lucru, sa fie alaturi de tine si sa te incurajeze, daca sanatatea iti permite (1). 

Si gravidele care au anumite probleme medicale pot opta pentru o nastere naturala, daca au acceptul medicului. Nasterea naturala in cazul unei gravide cu miopie (6) poate fi avantajoasa si fara riscuri inutile de sanatate. Cu consult medical ginecologic si oftalmologic, periodice, fara alte deficiente, nasterea naturala se poate produce fara ca viitoarea mama sa sufere o dezlipire a retinei sau agravarea simptomelor miopiei. 

Nasterea naturala: sfaturi pentru recuperare

Alimentatie echilibrata

Recuperarea dupa nasterea naturala incepe in maternitate. Medicul iti va spune ce trebuie sa mananci pentru inceput, de ce sa te feresti si care trebuie sa fie comportamentul in primele saptamani, astfel incat organismul tau sa isi recapete forta. 

Cateva zile dupa nasterea naturala vei primi un tratament cu antibiotice pentru a tine departe infectiile, dar medicul poate prescrie si alte produse care sa te ajute sa iti revii mai repede. 

Vitaminele prenatale vor fi inlocuite cu unele dupa nastere, postnatale si pentru perioada de alaptare, de preferat din aceeasi gama, alaturi de alte suplimente alimentare specifice sarcinii si alaptarii, indicate. Atentie, acestea nu inlocuiesc o alimentatie sanatoasa. 

Constipatia si hemoroizii te mai pot chinui o perioada, de aceea este bine sa vorbesti cu medicul despre aceasta. Nu uita ca vei hrani la san un nou-nascut si trebuie sa ai in continuare o dieta echilibrata, bazata pe produse de calitate, sanatoase, alimentatia in perioada alaptarii este extrem de importanta

Alaptarea la san

Alaptarea la san poate contribui la ameliorarea senzatiilor pe care le ai dupa nasterea naturala, dar si in recuperare. 

In plus, ii vei oferi copilului necesarul de vitamine si nutrienti de care are nevoie, se va crea legatura speciala intre voi si va fi si protejat impotriva infectiilor. 

Masaj si exercitii

Exercitiile pentru nastere naturala pe care le-ai invatat inainte te pot ajuta si in aceasta perioada de recuperare. Miscarea este necesara si utila, insa cu moderatie si atentie. 

Te simti usoara si parca plutesti acum, dupa ce ai scapat de cea mai mare parte a kilogramelor acumulate in sarcina, dar nu exagera. Poti ridica bebelusul in brate din prima zi. Poti face cateva exercitii cand iti da voie medicul, asadar nu rata programarile. 

Masajul usor in zona pelviana poate avea un efect relaxant. 

Produse utile si functionale

Daca medicul iti recomanda, poti purta o centura, fase, benzi sau o burtiera postnatala, produse pe care le gasesti online in categoria articolelor tehnico-medicale pentru a reveni in forma cat mai repede. 

Uneori o compresa rece sau una calda pot fi indicate pentru a usura senzatiile de disconfort si durerea dupa o nastere naturala. 

Atentie: menstruatie dupa nastere revine la intervale diferite si va avea manifestari schimbate fata de perioada de dinainte de sarcina. Daca alaptezi exclusiv la san este posibil sa ai prima menstruatie dupa ce vei intarca bebelusul. Daca alaptezi, dar ii oferi si lapte formula te poti trezi cu o prima menstruatie dupa trecerea celor 42 de zile de lauzie. Acelasi lucru se poate intampla si daca nu alaptezi deloc la san. In plus, este posibil sa sesizezi diferente in ceea ce priveste modul de manifestare si durata ciclului menstrual dupa o nastere naturala. 

Cand nu este indicata nasterea naturala?

Cand apar complicatiile in sarcina sau mama are anumite boli cronice, nasterea naturala nu este recomandata pentru a nu pune in pericol viata gravidei si pe cea a copilului. 

O sarcina multipla este o contraindicatie pentru nasterea naturala, in aceeasi masura in care si varsta mamei de peste 35 de ani la prima nastere poate determina medicul specialist sa recomande cezariana (5). 

Nasterea naturala nu este o optiune daca mama are antecedente de consum de alcool sau substante interzise in sarcina (2), (5). 

Analizele medicale efectuate pe tot parcursul celor 40 de saptamani de sarcina au un dublu rol, oferirea indicatorilor importanti despre sanatatea mamei si a copilului, dar vor cantari si in ceea ce priveste decizia nasterii. Complicatiile care pot sa apara si care vizeaza placenta, tulburarile de coagulare, diabetul gestational vor conduce la indicatia de cezariana. 

De asemenea, daca mama se confrunta cu diabetul, sarcina va fi atent monitorizata, iar nasterea naturala este exclusa. 

Anumite vicii de refractie si afectiuni oftalmologice inregistrate la gravida au contraindicatii pentru nasterea naturala. 

Nasterea naturala este o alegere pentru multe gravide, constiente de beneficiile unei astfel de metode de aducere pe lume a copilului. Daca nu exista contraindicatii medicale, nasterea naturala se poate realiza in siguranta pentru mama si copil, in maternitate, cu ajutorul medicului si al personalului de specialitate. Decizia de a naste natural iti apartine, dar ea trebuie sa fie luata in cunostinta de cauza, tinand cont si de opinia medicala avizata. 

Surse de informare:

  1. What to Know About Natural Birth - https://www.webmd.com/baby/natural-birth-what-to-know
  2. Natural childbirth: Benefits and risks of unmedicated birth - https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/natural-childbirth_174
  3. What You Need to Know About Natural Birth - https://www.healthline.com/health/pregnancy/natural-birth
  4. Natural Birth - https://www.uchicagomedicine.org/conditions-services/pregnancy-childbirth/labor-delivery/natural-childbirth
  5. What Every Pregnant Woman Needs to Know About Cesarean Birth - https://www.nationalpartnership.org/our-work/resources/health-care/maternity/what-every-pregnant-woman-needs-to-know-about-cesarean-section.pdf
  6. Delivery in Myopic Women: A Comparison of Mode of Delivery in Years 1990, 2000, and 2010 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6812470/#:~:text=It%20is%20widely%20accepted%20that,by%20a%20detailed%20eye%20examination.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice