Merisoarele, numite si afinele rosii sau insulina verde, sunt fructele unui arbust, originar din America de Sud, dar care poate creste si in Muntii Apuseni din Romania. La vechii indieni americani, era considerat un fruct sacru, care simboliza pacea si prietenia. In limba engleza regasim merisoarele sub denumirea de cranberry.
Proprietatile curative ale merisoarelor au fost descoperite inca din vechime si probate in modernitate prin studii de specialitate. In anul 1951 in Statele Unite a fost deschis chiar si un institut specializat care se ocupa exclusiv pe studierea arbustului de merisor in scopuri terapeutice, pentru a ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.
Bogatia de proteine, provitamina A, vitamine (B1, B2, C), tanini (substanțe antibacteriene), flavonoide (substanțe cu efect antioxidant) si saruri minerale recomanda, asa cum spuneam si anterior, merisorul ca puternic aliat al unei diete echilibrate și sanatoase. Aceste fructe sunt eficiente in cazul infecțiilor urinare, reduc nivelul de risc cardiac, avand rol de antibiotic prin substantele antiseptice pe care le contin.
Beneficiile consumului de merisoare sunt multiple: pentru sistemul urinar, circulator si digestiv, opresc evolutia tumorilor, protejeaza dantura datorita continutului bogat in calciu, stimuleaza memoria, reduc anemia, stresul si anxietatea, ajuta in curele de slabire.
Compozitie: merisoare, zahar.
Informatii nutritionale: merisoarele contin in proportie de 80% apa, iar restul sunt zaharuri, acizi (citric, lactic), proteine, vitamina A, B1, B2, B3, C, E, dar si uleiuri si saruri minerale.
Contin si proantocianidina, un antioxidant de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.
Mod de utilizare: fructele de merisor se pot consuma ca desert, sau ca adaos in iaurt, cereale, salate de fructe, cocktailuri, creme.
Se folosesc si la prepararea dulceturilor, prajiturilor si a torturilor.
Mod de prezentare: o punga cu 200g de merisoare confiate.