Desi de origine chineza, exista ferme in Italia unde orezul negru este cultivat sub numele de „riso venere”. Si in Camargue, o regiune franceza care produce orez inca din Evul Mediu se cultiva orez negru de cea mai buna calitate. In China, acest orez a fost numit candva „orez interzis” deoarece recolta lui era atat de mica incat Imparatul a interzis populatiei sa-l consume.
Orez cu o culoare neagra granat data de pigmentii prezenti in mod natural si in afine (antioxidanti), acest orez negru natural este cunoscut pentru gustul sau de fructe uscate, in special de alune.
Culoarea neagra a boabelor provine din continutul lor ridicat de antociani, pigmenti gasiti in anumite plante. Cand sunt gatite, culoarea boabelor se schimba intr-un violet inchis.
Orezul negru este mai bogat in vitamine, fibre, minerale si antioxidanti si are mai putini carbohidrati decat orezul alb.
Ne place orezul negru simplu, cald sau rece in bolurile poké, in special pentru textura crocanta si colorat si aromat are un usor gust de afine si mure. Este greu sa te intorci la orezul alb odata ce l-ai descoperit.
PRIMÉAL – una dintre cele mai numeroase si variate game de alimente bio si produse bio alimentare.
Caracteristici:
- Produs bio.
- Nu contine gluten in mod natural.
- Sursa de vitamine si antioxidanti.
Beneficii:
- Indice glicemic mai mic Indicele glicemic al orezului negru este de 50, comparativ cu 70 al orezului alb. „50 este un indice destul de scazut (mai putin de 55 = IG scazut), ceea ce inseamna ca orezul negru ofera rapid o senzatie de satietate si, prin urmare, nu provoaca un varf ridicat de zahar din sange, ceea ce este un avantaj in comparatie cu orezul alb (70 = IG ridicat).
- Continut scazut de calorii Orezul negru este bogat in seleniu, fier, calciu, zinc si mangan. 100 de grame de orez negru contin aproximativ 346 de calorii, 62,8 g de carbohidrati, 7,7 g de proteine, 4,8 g de fibre si 2 g de grasimi (grasimi bune pentru organism).
- Sustine prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Bogatia sa in antioxidanti ajuta la prevenirea bolilor si afectiunilor cardiovasculare, a imbatranirii celulare si a cancerului. In ceea ce priveste bogatia sa in calciu si seleniu, ajuta, in cadrul unei alimentatii echilibrate, la reducerea inflamatiei. „Orezul are si flavonoide care au rol antiinflamator, imunostimulator (stimuleaza imunitatea), antioxidant si, prin urmare, ajuta la prevenirea bolilor cronice”, continua specialistul.
Ingrediente: Orez negru integral*.
* ingrediente provenite din Agricultura Ecologica
Alergeni: absenti.
Tara de Origine: Italia.
Certificare: FR-BIO-01.
Mod de consum: Clatiti, apoi fierbeti acoperit 1 volum de orez Nerone in 2 volume de apa, timp de 45 minute. Dupa fierbere sarati. Pregatit in mod traditional pentru ocazii speciale, acest orez are un gust usor de afine si mure, fiert poate fi consumat natural sau gatit ca un risotto.
Este recomandat sa consumati 100 pana la 120 g de orez negru fiert sau un sfert de farfurie. La fel ca si alte alimente bogate in amidon, in timpul unei mese, este posibil sa consumati 50 g de orez negru crud sau 100 pana la 120 g de orez fiert, ceea ce echivaleaza cu un sfert de farfurie. Este necesar sa alternati soiurile de orez si sa il insotiti cu legume si proteine pentru o farfurie sanatoasa si completa.
Atentionari: Desi orezul negru are o compozitie mai buna decat orezul alb, nu trebuie folosit in exces. Este un aliment bogat in amidon, asa ca trebuie consumat in acelasi mod ca si alte alimente bogate in amidon, deoarece consumul excesiv ar putea duce apoi la cresterea in greutate. Pe de alta parte, nu exista un risc crescut de constipatie cu orezul negru daca face parte dintr-o dieta echilibrata si variata, care include suficiente fibre.
Conditii de pastrare si consum: A se pastra intr-un loc uscat si racoros, departe de lumina.
Forma de prezentare: 500g.