Arpacasul de orz sau orz perlat este de fapt samanta de orz decojita si apoi lustruita mecanic.
Orzul contine aproximativ de trei ori mai multe fibre pe portie decat ovazul. Contine hordeina, maltina, amidon, saruri de calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, vitamine A, B, C.
Orzul ar trebui sa fie integrat in alimentatia uzuala impreuna cu alte cereale cu bob intreg deoarece este foarte bogat in multi nutrienti benefici cum ar fi: proteinele si calciul, despre care se stie ca sunt foarte necesare vegetarienilor care au renuntat in totalitate la carne.
O ceasca de orz contine aproape jumatate din necesarul zilnic de proteine de care are nevoie o femeie adulta: 22 de grame de proteine, necesarul fiind de 46 de grame. In plus mai contine si 61 de mg de calciu, 245 de mg de magneziu, 486 de mg de fosfor, 832 de mg de potasiu, dar si cupru, mangan, luteina si zeaxantina.
Orzul este una dintre cele mai bogate surse de fibre, atat solubile (se ataseaza de grasimi pentru a le elimina din corp), cat si insolubile (ajuta la detoxifierea organismului) si protejeaza de cancerul de colon.
Nutrientii din orz sunt utili in special in incetinirea progresiei periculoase a aterosclerozei, o afectiune in care placa se acumuleaza in artere si poate duce la boli de inima, un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Nutritia cu orz ajuta vasele de sange sa ramana clare, imbunatatind fluxul sanguin si reducand inflamatia.
PRIMÉAL - una dintre cele mai numeroase si variate game de alimente bio si produse bio alimentare.
Beneficii:
- Sursa mare de fibre - Fiecare portie de o ceasca ofera aproximativ 6 grame de fibre. Cea mai mare parte a fibrelor gasite in orz este compusa din fibre insolubile, care ajuta la o digestie sanatoasa, metabolismul glucozei si lipidelor, detoxifiere si sanatatea inimii.
- Ajuta la imbunatatirea digestiei - Ajuta la combaterea constipatiei si a diareei, formand volum in tractul digestiv, regland astfel miscarile intestinale. Fibrele sunt, de asemenea, importante pentru mentinerea unui echilibru sanatos al bacteriilor din tractul digestiv.
- Ajuta la pierderea in greutate - Fibrele aduc volum intr-o alimentatie sanatoasa fara un aport prea mare de calorii. Astfel fibrele din orz ajuta la controlul poftei de mancare si pierderea in greutate.
- Ajuta in controlul nivelului de zahar din sange si scaderea colesterolului - Cercetarile sugereaza ca consumul de orz poate fi benefic pentru managementul nivelului de zahar din sange, facandu-l o alegere inteligenta pentru cei cu diabet sau orice forma de sindrom metabolic. Orzul este deosebit de bogat intr-un tip de fibre solubile cunoscute sub numele de beta glucan, recunoscute pentru capacitatea de scadere a colesterolului si care au efecte antiinflamatorii si pot ajuta la tratarea simptomelor asociate cu sindromul intestinului iritabil (IBS). boala Crohn si colita ulceroasa.
- Previne afectiunile inimii- Orzul contine anumiti nutrienti, inclusiv vitamina B3 niacina, vitamina B1 tiamina, seleniu, cupru si magneziu, care sunt utile in scaderea LDL si a colesterolului total, hipertensiunea arteriala si alti factori de risc asociati cu bolile de inima.
- Sursa de antioxidanti- Orzul contine fitonutrienti antioxidanti cunoscuti sub numele de lignani. Lignanii sunt corelati cu incidenta mai scazuta a cancerului si a bolilor de inima, deoarece sunt de ajutor in reducerea inflamatiei si combaterea efectelor pe care imbatranirea le poate avea asupra organismului.
- Bogat in vitamine si minerale- Orzul perlat este bogat in vitamine minerale cum ar fi Cuprul extrem de important pentru mentinerea functiilor cognitive la varste inaintate, ajutand deasemenea metabolismul, sistemul nervos si in producerea celulelor rosii. Seleniul din orzul perlat ajuta la sanatatea pielii si a parului iar in combinatie cu vitamina E lupta impotriva stresului oxidativ.
Ingrediente: Orz perlat*(GLUTEN).
*ingrediente provenite din Agricultura Ecologica
Alergeni: Contine gluten. Poate contine urme de soia, susan si fructe oleaginoase.
Mod de consum: Spalati si fierbeti 1 volum de arpacas de orz in 2 volume de apa. Dati un clocot si indepartati spuma facuta. Continuati fierberea timp de 30-35 min, apoi sarati. Se foloseste in salate, supe si chiar mancaruri de legume. Poate inlocui si orezul din pilaf, risotto sau umpluturi pentru legume.
Conditii de pastrarea si consum: A se pastra intr-un loc uscat si racoros, departe de lumina.
Tara de Origine: Franta.
Certificare: FR-BIO-01.
Forma de prezentare: 500g.