Picoprep este o pulbere care contine picosulfat sodic, un laxativ care actioneaza prin stimularea activitatii intestinului. Picoprep contine si citrat de magneziu, un alt tip de laxativ care actioneaza prin retinerea fluidelor in intestin pentru a se obtine un efect de curatare. Picoprep este utilizat pentru evacuarea continutului intestinului inainte de a vi se efectua o radiografie, o endoscopie sau o interventie chirurgicala.
Compozitie:
- Substantele active sunt picosulfat de sodiu 10 mg, oxid de magneziu usor 3,5 g si acid citric anhidru 12 g.
- Celelalte componente sunt: potasiu hidrogen carbonat, zaharina sodica si aroma naturala de portocale granulata care contine guma acacia, lactoza, acid ascorbic, butilhidroxianisol .
Mod de administrare: Luati intotdeauna Picoprep exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur. Pulberea Picoprep trebuie sa fie dizolvata intr-o ceasca cu apa rece (aproximativ 150 ml). Amestecati timp de 2-3 minute si apoi beti solutia. Uneori solutia devine fierbinte pe masura ce PICOPREP se dizolva. Daca se intampla acest lucru, asteptati pana cand se raceste suficient inainte de a o bea.
Adulti (inclusiv varstnici) si copii in varsta de 9 ani si peste
Doza uzuala este de un plic dimineata si un plic dupa-amiaza, in ziua anterioara procedurii.
Primul plic se ia inainte de ora 08:00 dimineata, iar al doilea plic se ia 6 - 8 ore mai tarziu.
Copii (sub 9 ani): Aceleasi ore de administrare ca cele mentionate mai sus
Intre 1 si pana la 2 ani: ¼ plic dimineata, ¼ plic dupa-amiaza
Intre 2 si pana la 4 ani: ½ plic dimineata, ½ plic dupa-amiaza
Intre 4 si pana la 9 ani: 1 plic dimineata, ½ plic dupa-amiaza
9 ani si peste: doza de adult.
Ar trebui sa va asteptati sa aveti scaune moi, frecvente in orice moment dupa ce luati o doza de Picoprep. Va rugam sa va asigurati ca aveti intotdeauna acces la o toaleta dupa fiecare doza, pana cand trece efectul medicamentului.
Pentru a inlocui lichidele pierdute de organism, este important sa beti multe lichide necarbogazoase pe intreg parcursul tratamentului cu PICOPREP pana la incetarea manifestarilor intestinale. In general, trebuie sa incercati sa beti un pahar cu apa (cam 250 ml) sau alt lichid necarbogazos pe ora in perioada in care se mentin efectele PICOPREP.
Succesul procedurii la care veti fi supus in spital depinde de o evacuare cat mai eficienta a intestinului. S-ar putea sa fie necesara repetarea procedurii daca nu reusiti sa aveti un scaun complet. Trebuie sa respectati intotdeauna instructiunile primite de la medicul dumneavoastra cu privire la dieta alimentara.
Daca luati mai mult decat trebuie din Picoprep
Daca ati luat mai mult decat trebuie din Picoprep, luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra sau prezentati-va la serviciul de primiri urgente de la cel mai apropiat spital.
Nu luati Picoprep daca:
- sunteti alergic (hipersensibil) la picosulfat sodic sau la oricare dintre celelalte componente.
- aveti o capacitate redusa de evacuare a stomacului (retentie gastrica)
- aveti ulcere stomacale sau intestinale.
- aveti probleme grave cu rinichii.
- suferiti un blocaj sau o perforare a intestinului.
- prezentati greturi si varsaturi.
- prezentati o afectiune pentru care este necesara interventia chirurgicala abdominala, cum este apendicita.
- vi s-a spus de catre un medic ca aveti insuficienta cardiaca congestiva (inima nu este capabila sa pompeze in mod eficient sangele in corp)
- aveti o boala inflamatorie intestinala activa, cum este boala Crohn sau colita ulceroasa
- medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti prea mult magneziu in sange
- va este foarte sete sau ati putea suferi de o deshidratare severa
- medicul dumneavoastra v-a spus ca prezentati leziuni ale muschilor, continutul acestora infiltrandu-se in sange
- suferiti de o afectiune numita:
- ileus (blocaj intestinal sau lipsa unui tranzit intestinal normal),
- colita toxica (lezarea peretelui intestinal)
- megacolon toxic (dilatarea intestinului gros).
In aceste conditii, deplasarea continutului intestinului poate fi perturbata sau impiedicata. Simptomele includ greata, varsaturi, diaree, durere abdominala, sensibilitate sau tumefiere, dureri de tipul colicilor si febra
Aveti grija deosebita cand luati Picoprep:
- daca vi s-a efectuat recent o interventie chirurgicala abdominala.
- daca aveti o boala de inima sau probleme la rinichi
- daca aveti o boala inflamatorie intestinala precum colita ulceroasa sau boala Crohn
- daca aveti varsta sub 18 ani, sunteti in varsta sau slabit fizic. Trebuie sa va asigurati ca beti o cantitate suficienta de lichid si electroliti pe parcursul tratamentului.
- daca luati PICOPREP inainte de o interventie chirurgicala care implica intestinul.
Daca oricare dintre acestea se refera la dumneavoastra, sau daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra inainte sa luati Picoprep.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Este deosebit de important sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati:
- laxative de volum, de exemplu tarate
- medicamente cu administrare orala, eliberate pe baza de prescriptie medicala, in special daca sunt prescrise in mod regulat, deoarece efectele lor se pot modifica, de exemplu contraceptive, antibiotice, anti-diabetice, fier, penicilamina sau anti-epileptice. Aceste medicamente trebuie luate cu cel putin 2 ore inainte de, si nu mai putin de 6 ore dupa administrarea PICOPREP.
- medicamente eliberate cu prescriptie medicala care pot afecta echilibrul hidric si/sau electrolitic, de exemplu comprimate pentru retinerea apei, steroizi, litiu, digoxina, antidepresive, carbamazepina sau antipsihotice.
Sarcina si alaptarea: Daca sunteti gravida, incercati sa ramaneti gravida, sau alaptati, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua PICOPREP.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor: Picoprep nu are niciun efect asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, trebuie sa va asigurati ca aveti intotdeauna acces la o toaleta dupa fiecare doza, pana cand trece efectul medicamentului.
Forma de prezentare: 2 plicuri