Insomnie in sarcina: Cauze, remedii si preventie
Insomnia inseamna dificultatea de a adormi sau de a ramane adormit o perioada suficienta de timp, astfel ca a doua zi sa te simti plina de energie si relaxata. Insomnia este o problema cu care se confrunta multi adulti, iar cauza principala este stresul sau lipsa unui stil de viata sanatos.
Continutul articolului
Insomnia este in principal o afectiune, dar poate fi si un simptom al unei probleme de sanatate. De cele mai multe ori, problema se rezolva daca iti imbunatatesti obiceiurile si adopti un stil de viata sanatos. Daca insa te confrunti cu aceasta problema de ceva vreme si daca nu poti identifica o cauza anume, ar trebui sa consulti medicul.
Din acest articol afli cele mai importante informatii despre insomnia in sarcina, un tip mai special de insomnie, care sunt cauzele insomniei la gravide, cum se poate ameliora si mai ales cum se poate preveni.
Tipuri de insomnii
Exista 2 tipuri de insomnii:
- insomnia primara: nu este asociata in mod direct cu alte afectiuni medicale. Cele mai frecvente cauze ale insomniei primare sunt: stresul si traumele diverse.
- insomnia secundara: acest tip de insomnie inseamna ca tulburarea de somn este rezultatul unor probleme de sanatate sau al unor tratamente medicamentoase. Conditiile medicale care ar putea provoca insomnia sunt: astmul, depresia, artrita, cancerul, diferitele tipuri de durere, tratamente medicamentoase.
Mai exista insa un tip de insomnie, caracteristic femeilor insarcinate. Acestea se confrunta cu insomnia mai ales in ultimul trimestru de sarcina. Insomnia, in cazul femeilor insarcinate, are legatura cu disconfortul creat de burtica si de celelalte simptome ale sarcinii.
Insomnia in sarcina este provocata, cel mai adesea, de modificarile hormonale care au loc in interiorul organismului, dar si de disconfortul fizic asociat cu sarcina.
In primul trimestru de sarcina, insomnia poate fi provocata de:
- schimbari hormonale (cresterea nivelurilor de progesteron si estrogen);
- anxietatea legata de sarcina si de starea de rau;
- urinari frecvente in timpul noptii: rinichii lucreaza mai mult datorita surplusului de singe. Pe masura ce fatul se dezvolta, presiunea pe vezica urinara este mai mare;
- tahicardie, care apare pentru a pompa mai mult singe;
- dispnee: femeia are senzatia de lipsa de aer;
- crampe si dureri: durerea din picioare sau spate este cauzata in parte de surplusul de greutate al corpului;
- pirozis: in timpul sarcinii, intregul sistem digestiv devine mai lent, alimentele stagneaza mai mult in stomac, ceea ce duce la pirozis. Starea se agraveaza in cursul noptii;
- vise: cosmarurile sunt mult mai frecvente in timpul sarcinii.
In al doilea trimestru de sarcina se poate constata o imbunatatire a somnului. Motivul cel mai important care o poate face pe viitoarea mamica sa nu doarma este stresul emotional asociat sarcinii.
In ultimul trimestru de sarcina, insomnia este cel mai adesea cauzata de:
- stresul nasterii;
- disconfortul cauzat de burtica;
- cresterea somnolentei diurne;
- oboseala;
- emotii puternice;
- arsuri stomacale;
- revenirea nicturiei;
- crampele picioarelor.
Femeia insarcinata prezinta un risc mai mare de a dezvolta tulburari ale somnului, din cauza schimbarilor fizice pe care le implica sarcina (apneea obstructiva de somn, sindromul picioarelor nelinistite).
Insomnia la gravide poate incepe inca din primul trimestru de sarcina si poate fi provocata de modificarile nivelului hormonilor care insoteste dezvoltarea sarcinii (nivelurile estrogenului si progesteronului cresc in timpul sarcinii si scad dramatic dupa nastere).
Insomnia sau somnolenta in exces in timpul sarcinii poarta numele de tulburare de somn asociata sarcinii, conform Clasificarii Internationale a Tulburarilor de Somn. In multe cazuri insa, femeile insarcinate nu raporteaza aceasta problema medicului.
Sa facem o comparatie simpla: in cazul unei femei care nu este insarcinata, un somn de 5 ore pe noapte ii afecteaza grav comportamentul, performantele, capacitatea de concentrare si memoria. Aceasta situatie inseamna ca in cazul lor va creste considerabil riscul de accidente (rutiere de exemplu).
Inca se fac cercetari cu privire la consecintele privarii de somn la gravide, dar in mod evident oboseala are un efect grav asupra starii de sanatate a viitoarei mame, iar daca insomnia se prelungeste, copilul poate fi de asemenea afectat.
- cresterea riscului de afectiuni psihice variind de la depresia postpartum pina la psihoza adevarata in cazul deprivarii de somn la gravide si in post-partum.
- Insomnia la gravide poate complica procesele imune normale, poate atrage dupa sine o serie de complicatii si poate duce la o greutate mica a fatului la nastere.
- O alta complicatie tine de femeile insarcinate care au fost diagnosticate cu depresie. Acestea sunt predispuse la tulburari de somn si de asemenea creste riscul asupra sarcinii.
- Pe de alta parte, sistemul imunitar poate fi grav afectat in lipsa unui somn de calitate si indestulator. Somnul este un factor esential pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos, atat la femei (gravide sau nu) cat si la barbati.
Diagnosticul de insomnie la gravide se pune pe baza istoricului medical al pacientei si pe baza simptomelor pe care le resimte. Diagnosticul nu se poate stabili in baza unor teste de laborator si nici in baza unor studii imagistice specifice.
Daca in anumite cazuri se suspecteaza factori agravanti ai tulburarilor de somn, se pot evalua separat aceste simptome pentru a se identifica motivul. Odata gasita cauza (reflux gastroesofagian, varsaturi, mictiuni nocturne frecvente, dureri lombare severe), se incearca ameliorarea tintita a acesteia si astfel exista sanse mari sa se amelioreze insomnia.
Medicul este cel care poate recomanda metodele cele mai bune pentru a ameliora insomnia gravidei, in functie de starea de sanatate a persoanei respective si paleta simptomatologica.
Cel mai indicat ar fi sa iti reglezi singura perioada de somn si sa beneficiezi de un somn de calitate in fiecare noapte. Iata cateva sfaturi din care te poti inspira:
- fa o baie calda inainte de a merge la culcare;
- asculta muzica relaxanta;
- bea un pahar cu lapte cald;
- relaxeaza-te cu masaj;
- asigura o temperatura optima in dormitor si nu uita sa aerisesti camera;
- foloseste aromoterapie daca stii ca iti face bine;
- nu bea niciodata cafea sau ceai in a doua parte a zilei;
- consulta medicul pentru a afla daca nu ai nevoie de suplimente cu magneziu, sau melatonina. Le poti procura si din alimente (branza, cereale, cartofi, peste, oua, banane);
- consulta medicul si daca insomniile se instaleaza seara de seara;
- este posibil sa ai o deficienta de fier care ar trebui rezolvata. Consulta medicul pentru a vedea daca este vorba despre asa ceva si cum poti rezolva problema;
- gaseste o pozitie de somn care este confortabila pentru tine;
- daca nu poti adormi in 20-30 de minute nu te enerva, uita-te la un film, citeste sau asculta muzica pana simti ca-ti vine somnul. Daca te fortezi sa adormi te tensionezi si mai mult;
- consuma lichide in cursul zilei, dar nu fa exces inainte de culcare, pentru a diminua mictiunile nocturne;
- evita bauturile carbogazoase care te pot balona in cursul noptii;
- dormi pe partea stanga fiindca in felul acesta vei favoriza fluxul sanguin catre fat, uter, rinichi si inima;
- fa pe cat posibil exercitii fizice, dar evita efortul fizic seara;
- redu anxietatea;
- redu stresul pe parcursul zilei;
- se recomanda somnul de dupa-amiaza, daca nu reusesti sa te odihnesti suficient in cursul noptii;
- poti folosi doua perne pentru a spori confortul: una sub genunchi si alta sub abdomen;
- nu aglomera stomacul, pentru a evita senzatia de greata.
- daca ai carcei, indreapta piciorul si flexeaza talpa in sus, tragand-o catre tine, Poti repeta miscarea si preventiv, inainte de a adormi.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Surse suplimentare de informare:
WebMD, "Pregnancy Insomnia": https://www.webmd.com/baby/insomnia-during-pregnancy#1
Amy O'Connor, "Insomnia during pregnancy", https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/insomnia.aspx
HealthLine, "How to kick insomnia in early pregnancy": https://www.healthline.com/health/pregnancy/early-insomnia
American Pregnancy Association, "Pregnancy Insomnia: Snooze or Lose!”
Baby Centre Medical Advisory Board, "Insomnia in pregnancy": https://www.babycentre.co.uk/a547372/insomnia-in-pregnancy
VeryWell Family, "How to cope with pregnancy insomnia": https://www.verywellfamily.com/ways-to-cope-with-pregnancy-insomnia-2760019
MedicalNewsToday, "What helps with insomnia during early pregnancy?": https://www.medicalnewstoday.com/articles/323475
BoldSky, "Can't seem to get sleep while pregnant? Read about pregnancy insomnia - ways to manage it": https://www.boldsky.com/pregnancy-parenting/prenatal/pregnancy-insomnia-causes-complications-and-ways-to-manage-it-135260.html
What to Expect, "6 things I wish I had known about pregnancy insomnia": https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/things-no-one-tells-you-pregnancy-insomnia/
BellyBelly, "Pregnancy Insomnia - 16 tips to beat insomnia": https://www.bellybelly.com.au/pregnancy/pregnancy-insomnia-tips/