Saptamana 17 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

6. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Hainute bebelus

 

Esti de ceva vreme, deja, in al doilea trimestru de sarcina si probabil ca deja greturile sau oboseala au ramas doar o amintire. In cazul in care mai exista simptome din primul trimestru de sarcina care persista, tot ce ai de facut este sa arunci o privire catre burtica si sa iti reamintesti care e scopul final pentru care treci prin toate astea. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Sarcina de 17 saptamani inseamna ca bebelusul tau masoara deja 13 cm, cantareste aproximativ 140 grame si mai are timp sa mai creasca inca 23 de saptamani pana la marea intalnire [1]. 

Chiar daca este, inca, atat de mic, bebelusul se pregateste deja pentru venirea pe lume. Incepe sa formeze depozitele de grasime care il vor proteja impotriva frigului si isi antreneaza reflexul de supt si de inghitit, de care va avea nevoie imediat dupa nastere. De fapt, in timpul vietii intrauterine bebelusul isi perfectioneaza toate reflexele de baza, necesare supravieturii [2].

In saptamana 17 de sarcina se formeaza amprentele - dovada faptului ca bebelusul tau este, cu adevarat, unic. Dureaza intre 1 - 2 saptamani ca acestea sa fie complet conturate, iar santuletele minuscule de azi il vor insoti pe intreaga durata a vietii [3].

Activitatea cardiaca fetala devine mai regulata in aceasta perioada, ca urmare a cresterii si maturizarii sistemului nervos central. Inimioara micuta a bebelusului bate de 140 - 150 ori pe minut, aproape de 2 ori mai repede decat inima ta [2]. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Pe lista de simptome de sarcina 17 saptamani nu apar foarte multe noutati. Probabil ca te simti mai bine ca niciodata, mai ales ca pofta de mancare e in continua crestere, iar zilele in care petreceai atata timp aplecata asupra vasului de toaleta au ramas o amintire. Acest apetit crescut este modul bebelusului de a-ti transmite ca, in sarcina la 4 luni, el e intr-o continua crestere. Medicul este cel mai in masura sa iti spuna daca te afli in grafic in ceea ce priveste castigul ponderal sau daca e cazul sa temperezi putin pofta de dulce [4]. 

Daca e sa discutam despre simptome noi la 17 saptamani de sarcina, ei bine, sforaitul este unul dintre ele - si e, cu siguranta, neobisnuit. Mucoasa nazala este si ea afectata de hormonii de sarcina, asa ca ai observat, probabil, ca nasul e infundat mai tot timpul. Poti ameliora lucrurile punand un umidificator in camera sau dormind pe una sau mai multe perne inalte [5]. 

Sarcina la 17 saptamani are si cateva neplaceri: leucoreea, secretia vaginala abundenta, este prezenta in cantitate si mai mare decat pana acum. De asemenea, multe gravide manifesta o sensibilitate crescuta la alergeni. 

Kilogramele care se acumuleaza cu o viteza destul de mare de acum, te predispun la a dezvolta vergeturi. Exista, se pare, o predispozitie genetica pentru acestea, asadar e posibil ca toate cremele pentru vergeturi din lume sa nu te poata proteja suficient, dar o hidratare adecvata si o crestere lenta in greutate sunt, cu siguranta, mai blande cu pielea ta [6]. 

Arsurile gastrice sunt din ce in ce mai frecvente, din cauza, pe de o parte, a actiunii relaxante a progesteronului si pe de alta parte, uterului din ce in ce mai mare, care preseaza intestinele si stomacul. Evita mesele bogate si incearca sa mananci cu minim 2 ore inainte de culcare!

Un calendar de sarcina pe saptamani si luni ar indica faptul ca este momentul cel mai probabil pentru aparitia durerilor de spate. Chiar daca burta la 17 saptamani de sarcina nu este, inca, foarte mare, ea este suficienta pentru a-ti schimba centrul de greutate si a pune presiune pe zona lombara. Foloseste un scaun de birou cu suport lombar, incearca sa dormi pe o saltea ferma si durerile se vor ameliora considerabil [7].

 

Saptamana 17 de sarcina

 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina 

La 17 luni de sarcina se vede burta de gravida, astfel incat vei incepe sa fii asaltata de curiosi care vor dori sa atinga abdomenul sau sa iti adreseze o multime de intrebari despre sarcina. Aminteste-ti ca intalnirea cu o gravida ii entuziasmeaza pe oameni si ca cei mai multi dintre acestia sunt sinceri bucurosi de apropiata venire pe lume a unui bebelus, dar impune limite ferme acolo unde nu te simti confortabil! Este in regula sa refuzi atingerile necunoscutilor pe abdomen, daca te deranjeaza [1].

In perioada sarcinii sanii cresc cu pana la 3 marimi de cupa, prin urmare fii pregatita sa investesti in sutiene confortabile. Productia de colostru a inceput deja, motiv pentru care este important sa alegi un sutien care nu numai ca ofera o buna sustinere, dar nici nu are puncte de presiune pe suprafata sanului [2].

Sciatica este frecventa la gravida, iar durerile ascutite care incep in zona fesei si pot cobori pana in talpa sunt cel putin neplacute. Din fericire, ele pot fi prevenite cu ajutorul unor exercitii corecte de stretching care sa reduca presiunea asupra nervului [4]. 

Programeaza vizite la dentist ori de cate ori simti ca ceva nu este in regula cu dantura! Se intampla frecvent ca in perioada sarcinii dintii sa aiba de suferit, dar infectiile dentare si gingivale se asociaza unui risc crescut de nastere prematura, astfel ca trebuie tratate cu toata seriozitatea. Contrar temerilor atat de raspandite, medicul stomatolog poate efectua orice tip de interventie, cu anestezie locala, in orice perioada a sarcinii, fara nici un fel de pericol pentru bebelus [3].

Evita expunerea la soare. In perioada sarcinii apar adesea pete pigmentare pe fata si pe umeri, care completeaza existenta linea nigra si modificarile de culoare ale mameloanelor. Atunci cand radiatiile UV intra in contact cu tenul, in perioada sarcinii, aparitia petelor pigmentare este favorizata. Crema de protectie solara cu SPF mai mare de 30 devine, astfel, obligatorie daca iti doresti sa iti protejezi pielea [2]. 

Sfaturi pentru parteneri

In perioada sarcinii, caruselul emotional in care se afla partenera poate reprezenta o importanta sursa de stres pentru cuplu, dar e un lucru de inteles si justificat de fluctuatiile hormonale. 

Pe masura ce abdomenul creste, o multime de lucruri marunte vor incepe sa devina dificile: epilatul, legatul sireturilor, ridicatul obiectelor de pe jos, manevrarea greutatilor. Ajutorul pe care ti-l ofera partenerul in aceasta perioada iti va fi de foarte mare ajutor. De aceea, roaga-l sa fie atent la nevoile tale, pe cat posibil sa le anticipeze, pentru a consolida relatia dintre voi. 

Pas cu pas, te apropii de momentul intalnirii cu bebelusul. Pana la emotionantul moment in care il vei tine in brate, incearca sa ai grija de voi alegand un stil de viata cat mai sanatos! Nu uita ca acest articol are rol informativ! De aceea, iti recomandam sa tii legatura cu medicul tau, sa ii adresezi toate intrebarile care te preocupa si sa urmezi indicatiile avizate ale acestuia.

Bibliografie:

  1. ” Www.pregnancybirthbaby.org.au, www.pregnancybirthbaby.org.au/second-trimester afisat la 14.09.2022;
  2. “2nd Trimester Pregnancy: What to Expect, Development & Tests.” Cleveland Clinic, www.my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester   afisat la 14.09.2022;
  3. “17 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 23 Oct. 2017, www.healthline.com/health/pregnancy/17-weeks-pregnant?utm_source=ReadNext afisat la 14.09.2022;
  4. Mayo Clinic Staff. “Second Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732 afisat la 14.09.2022;
  5. “The Second Trimester.” Www.hopkinsmedicine.org, 2020, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-second-trimester afisat la 14.09.2022;
  6. “Week 17 of Pregnancy.” What to Expect, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-17.aspx afisat la 14.09.2022;
  7. What to Expect Editors. “Second Trimester: Weeks 14 through 27 of Pregnancy | What to Expect.” Whattoexpect, 4 Sept. 2018, www.whattoexpect.com/second-trimester-of-pregnancy.aspx afisat la 14.09.2022.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice