Saptamana 9 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

15. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
bebelusi in sapamana 9 de sarcina

Vestea sarcinii este, inca, relativ noua pentru tine. Probabil ca doar prietenii foarte apropiati stiu despre ea - sau poate ca nici macar ei, si astepti sa te convingi ca lucrurile merg bine, inainte sa faci anuntul public. Oricare ar fi optiunea ta, iata ce se intampla in saptamana 9 de sarcina.

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Despre un embrion de 9 saptamani putem vorbi, de acum, ca despre un viitor bebelus. El are dimensiunile aproximative ale unei masline mari, masurand aproximativ 1.7 cm. Capul sau este, inca, supradimensionat, trasaturile faciale fiind mult mai clar conturate. 

In etapa de inceput a sarcinii poate fi de folos utilizarea unui calculator de sarcina, care sa genereze un calendar estimativ de sarcina si care sa iti ofere o viziune de ansamblu asupra evolutiei sarcinii.

In sarcina de 9 saptamani, urechea medie si urechea interna a bebelusului incep sa se formeze, dar el nu va deveni capabil sa auda decat mult mai tarziu, in preajma saptamanii 24 de sarcina [1]. 

Pielea embrionului este transparenta, sub ea putandu-se observa primele vase de sange. Tot acum incepe sa se formeze si scheletul bebelusului, asadar bratele si picioarele nu mai apar ca niste butoni, sunt ceva mai lungi si usor curbate. Privit dintr-un anumit unghi, bebelusul arata ca si cum s-ar imbratisa [2].

O ecografie de sarcina de 9 saptamani evidentiaza faptul ca placenta si cordonul ombilical si-au inceput dezvoltarea: ele sunt cele care il vor hrani pe bebelus in timpul celor 8 luni de sarcina ramase. 

In aceasta perioada are loc, in continuare, dezvoltarea organelor interne majore. Incep sa creasca degetelele de la picioare si se diferentiaza pavilioanele urechilor si pleoapele [3].

Spre incantarea ta si a partenerului, la 9 saptamani de sarcina este posibil ca ritmul cardiac fetal sa poata fi perceput cu ajutorul unui aparat Doppler portabil, pe care il poti achizitiona online. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice 

Daca discutam despre simptomele sarcinii la 9 saptamani, ne referim la greturile matinale. Vestea buna este ca in aceasta perioada se atinge concentratia maxima a hormonului de sarcina hCG, ceea ce inseamna ca, dupa ce saptamana se incheie, toate simptomele vor incepe sa scada in intensitate, facand loc unei alte categorii de schimbari [4]. 

Uterul creste in dimensiuni, iar hormonii de sarcina la 3 luni determina o incetinire pronuntata a digestiei, cu scopul de a-i oferi organismului mai mult timp pentru absorbtia nutrientilor. Dezavantajul acestei schimbari este reprezentat de balonare si constipatie. In acelasi timp, stomacul si esofagul se relaxeaza, ceea ce da startul refluxului gastro-esofagian si arsurilor gastrice [5]. 

Burta la 3 luni de sarcina nu este inca vizibila pentru cei din jur, dar tu poti observa aparitia unor prime modificari subtile. Abdomenul inferior devine ceva mai ferm - uterul si-a dublat deja dimensiunile - iar asta, in combinatie cu balonarea, face ca pantalonii preferati sa fie mai stramti. 

Chiar daca, tinand cont de calendarul de sarcina pe saptamani si luni, acesta este momentul in care greturile ar trebui sa se atenueze, este posibil ca ele sa mai persiste o perioada [6]. 

Deoarece organismul este supus unui efort suplimentar pentru a-i oferi fatului tot ceea ce are nevoie ca sa creasca, este foarte posibil sa te confrunti, in continuare, senzatii de oboseala. 

Aversiunile si poftele alimentare pot persista in aceasta perioada: e in regula daca iti doresti portocale cu inghetata in fiecare zi, in schimb nu mai suporti nici macar sa vezi cartofii prajiti.

Schimbarile de dispozitie nu sunt frecvente doar in saptamana 6 de sarcina, ele sunt  absolut normale si in aceasta perioada, tinand cont de fluctuatiile importante ale estrogenului si progesteronului, hormoni cu un impact important asupra emotiilor. Gama extrem de variata de stari afective resimtita reprezinta o surpriza pentru majoritatea gravidelor aflate la prima sarcina, dar este unanim recunoscuta de catre specialisti [2].

Urinarea frecventa din aceasta perioada este rezultatul modificarilor hormonale si al presiunii pe care uterul incepe sa o puna asupra vezicii urinare. E bine sa iti faci un plan legat de traseul tau zilnic si toaletele disponibile, pentru ca e total contraindicat sa amani mersul la toaleta.

Pana in saptamana 9 de sarcina, sanii tai deja au suferit unele modificari; daca ii simti grei si durerosi si daca obserbi ca vechile sutiene nu ti se mai potrivesc, sa stii ca este tot vina hormonilor. Si urmeaza schimbari si mai mari! [3]

ecografie saptamana 9 de sarcina

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

In cazul in care, din cauza starilor de rau, ai scazut in greutate, acesta este momentul in care ar trebui sa incepi sa recuperezi. O usoara scadere in greutate nu reprezinta o problema, dar e de dorit sa discuti despre aceste aspecte cu medicul tau, daca starile de rau persista si nu reusesti sa reacumulezi kilogramele pierdute. 

Daca greturile inca nu te lasa sa mananci normal, incearca sa te limitezi, peste zi, la mese mici si usor digerabile si sa recuperezi seara, inainte de culcare. Ghimbirul, vitaminele B6 si B12, acupunctura si aromaterapia te pot ajuta sa te simti mai bine. 

Pentru a combate oboseala care te poate da peste cap, mai ales in zilele foarte aglomerate, poti incerca sa tragi cate un pui de somn si peste zi: te va energiza si te va ajuta sa ramai activa si concentrata. Tot pentru a-ti mentine nivelul de energie, incearca sa faci plimbari alerte in natura; uneori, cateva minute pot fi suficiente ca sa te simti mai bine [2]. 

In ciuda problemelor legate de poftele alimentare neobisnuite, incearca sa ai o dieta echilibrata si cat mai sanatoasa. Ori de cate ori e posibil, incearca sa alegi alimente din categorii diferite, bogate in proteine pentru a obtine senzatia de satietate. De asemenea, incearca sa consumi cantitati adecvate de apa, pentru o hidratare optima [1]. 

Nu limita consumul de apa din cauza drumurilor frecvente la toaleta si nu amana mersul la baie: ambele obiceiuri sunt nocive deoarece te expun la a dezvolta infectii urinare, si asa frecvente in sarcina

Pentru a reduce disconfortul de la nivelul sanilor, alege sutiene si bustiere moi si cu o sustinere excelenta. Nu cumpara prea multe in aceasta etapa a sarcinii, caci sanii tai vor continua sa se modifice pana la nastere, dar si dupa aceea. E o idee buna sa incepi deja sa folosesti creme intens hidratante sau creme impotriva vergeturilor pentru a preveni aparitia lor la nivelul sanilor. 

Orice sangerari in timpul sarcinii, inclusiv in saptamana 9, sunt considerate urgente medicale si trebuie sa te determine sa contactezi imediat medicul [2].

Sfaturi pentru parteneri 

Inceputul sarcinii este o perioada dificila pentru partenera ta. Starile de rau inca nu s-au diminuat - abia urmeaza sa inceapa sa scada in intensitate - asa ca este firesc ca femeile inasrcinate sa fie prost dispuse. Atat tu, cat si partenerul tau trebuie sa aveti rabdare cu schimbarile de dispozitie bruste si neasteptate. Nu inseamna ca viitoarea mama este o fiinta ingrozitoare, este doar victima hormonilor de sarcina, care ii joaca feste.

Punand cap la cap aceste doua elemente, devine destul de evident faptul ca exista o oarecare probabilitate ca libidoul ei sa fie la pamant. De asemenea, si din acest punct de vedere trebuie sa aveti putina rabdare: incepe in curand trimestrul doi de sarcina, iar lucrurile se vor schimba drastic.

Saptamana 9 de sarcina poate parea destul de asemanatoare saptamanii 8, dar deciziile pe care le iei in aceasta etapa sunt cele care te vor ajuta sa duci, la termen, o sarcina sanatoasa. Si sigur este placut sa stii ca bebelusul tau este aproape complet dezvoltat, chiar daca in miniatura, si este gata sa continue sa creasca!

Bibliografie:

  1. “9 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 16 Sept. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-9 afisat la 12.09.2022;
  2. “Body Changes and Discomforts | Womenshealth.gov.” Womenshealth.gov, 13 Dec. 2016, www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/body-changes-and-discomforts. afisat la 12.09.2022;
  3. “Cardiovascular Journal of Africa: Vol 27 No 2 (March/April 2016).” Cvja.co.za, www.cvja.co.za/onlinejournal/vol27/vol27_issue2/files/assets/basic-html/page-35.html#  afisat la 12.09.2022;
  4. “Nutrition during Pregnancy.”, www.acog.org/womens-health/faqs/nutrition-during-pregnancy?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=int afisat la 12.09.2022;
  5. “Pregnancy.” Womenshealth.gov, 13 Dec. 2016, www.womenshealth.gov/pregnancy afisat la 12.09.2022;
  6. “Changes in Your Body during Pregnancy: First Trimester.” Familydoctor.org, 1 Oct. 2009, www.familydoctor.org/familydoctor/en/pregnancy-newborns/your-body/changes-in-your-body-during-pregnancy-first-trimester.html afisat la 12.09.2022.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice