Expectorante
Sanatatea sistemului respirator este foarte importanta pentru functionarea normala a organismului. De aceea se recomanda administrarea de expectorante, care sunt fluidifiante ce contribuie la ameliorarea iritatiilor si a senzatiilor de sufocare. Aceste simptome sunt asociate unor afectiuni ce provoaca o crestere a secretiilor produse de caile respiratorii inferioare (trahee, bronhii, alveole pulmonare).
Expectorantele regleaza si normalizeaza secretia de mucus in caz de tuse productiva, au efect imunostimulator si antiinflamator, favorizeaza expectoratia secretiilor bronsice, contribuie la intarirea imunitatii; usureaza respiratia si sunt importante pentru confortul respirator, prin actiunea lor fluidifianta, emolienta, antiseptica si decongestiva.
Expectorantele sunt indicate pentru tuse de diverse etiologii, bronsite acute si cronice, traheite, traheo-bronsite, stari gripale, viroze respiratorii. Contin extracte de plante aromatice si plante medicinale, de exemplu cimbru de cultura, ciubotica cucului, echinaceea, aloe vera, tei, uleiuri de anason, eucalipt.
Suplimentele alimentare pentru raceala si gripa din categoria expectorante sunt disponibile sub forma de comprimate, capsule, plicuri cu sirop pentru tuse productiva, sirop cu miere, muguri de brad, muguri de pin, patlagina, sirop pentru tuse, sirop pentru raguseala, extract de plante, capsule pentru plamani, acadele pentru tuse, suc de ridiche neagra s.a.
Exista si expectorante sub forma de amestec de pulberi din plante si sunt recomandate ca adjuvante in tratarea de viroze respiratorii, faringo-amigdalita, laringita, traheobronsita, pneumonie, astm bronsic, silicoza, tuberculoza, emfizem pulmonar.
Sunt indicate expectorante speciale pentru copii, imbogatite cu arome placute de fructe, precum acadele pentru tuse, realizate exclusiv din ingrediente naturale, fara conservanti sau coloranti. Acestea ajuta la hidratarea gatului, usureaza expectorarea mucusului si contribuie la restabilirea echilibrului mucoasei iritate de tuse.