Uleiul de chimen negru ofera un spectru larg de utilizare. Este bogat in acizi grasi nesaturati (Omega 6, 9), saruri minerale si antioxidanti. Contine timochinona si alte principii active cu beneficii importante pentru sanatate. Uleiul de negrilica este obtinut prin presare la rece si are actiune antitumorala, antioxidanta, imunomodulatoare.
Intareste sistemul imunitar, marind rezistenta organismului in fata bolilor. Mentine sanatatea si frumusetea parului si pielii. Regenereaza si intareste parul, este util in inflamatii si in multe afectiuni ale pielii.
Apreciat inca din Antichitate, atat de catre reginele egiptene Cleopatra si Nefertiti, dar si de catre faraonul Tutankhamon care a ales sa il ia cu el chiar si in mormantul sau, chimenul negru este o planta cu virtuti terapeutice, condimentare, dar si cu rol de ingrijire corporala si de infrumusetare. Totodata, poate fi considerata o planta biblica, primele scrieri despre chimenul negru apartinand Vechiului Testament si Coranului. Arabii il numesc „habbat al-baraka” sau „samanta binecuvantata”, apreciindu-l ca remediu si leac pentru orice boala.
Confundat frecvent cu susanul negru, chimenul negru, denumit in mod popular si „negrilica” (Nigella Sativa) este o planta anuala, erbacee, ce face parte din familia Ranunculaceae. Creste pana la o inaltime de 60 cm si infloreste anual, florile sale fiind delicate, albe sau albastrui. Fructele sunt reunite in forma de capsule care contin numeroase seminte mici si negre.
Originar din nordul Africii si sud-vestul Asiei, s-a extins ulterior si in regiunile sudice ale Europei. Negrilica se cultiva si in Romania, in sudul tarii, pentru semintele sale negre, aromatice, care contin atat uleiuri grase, cat si uleiuri volatile.
Beneficii:
- Bogat in vitamine si minerale
- Continut ridicat de antioxidanti
- Cum se obtine uleiul de chimen negru
- Semintele de chimen negru sunt folosite, la scala extinsa, si in industria alimentara, indeosebi pentru condimentarea branzeturilor si in produsele de patiserie si panificatie, fiind nelipsite din bucataria indiana si din cea specifica Orientului Mijlociu.
- Uleiul de negrilica este produs prin presarea la rece a semintelor de chimen negru. Semintele sunt plasate in interiorul unei prese si sunt supuse unei presiuni puternice, prin intermediul careia se obtine uleiul. Acesta este, apoi, limpezit, filtrat si imbuteliat. Uleiul de chimen negru are o culoare maronie si prezinta un nivel scazut de vascozitate.
- Uleiul de chimen negru este bogat in substante nutritive si principii active. Acesta contine:
- acizi grasi saturati si nesaturati (acid linoleic, oleic, palmitic si stearic);
- uleiuri esentiale;
- vitamine (B1, B2, B3, F);
- antioxidanti (glutation, metionina, arginina);
- minerale (calciu, fier, sodiu, fosfor, zinc, cupru);
- substante active specifice: nigelona si timochinona, care confera proprietati antitumorale.
Forma de prezentare: 10ml.