Ce este Antinevralgic P si pentru ce se utilizeaza
Antinevralgic P este un medicament care actioneaza impotriva durerii (analgezic), a febrei si inflamatiei.
Fiecare comprimat de Antinevralgic P contine trei substante active: acid acetilsalicilic, paracetamol si cafeina. Acidul acetilsalicilic si paracetamolul reduc durerea si febra, iar acidul acetilsalicilic reduce, in plus, inflamatia. Cafeina este un stimulent usor si creste efectul acidului acetilsalicilic si al paracetamolului.
Antinevralgic P este indicat pentru tratamentul simptomatic, de scurta durata, al durerilor de intensitate usoara pana la moderata, cu diferite localizari: dureri de cap, migrena, nevralgii, dureri de dinti, dureri ale muschilor sau articulatiilor, dureri dupa interventii chirurgicale. De asemenea, este indicat pentru scaderea febrei si ameliorarea durerilor menstruale suparatoare.
Daca dupa 3 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
Cum sa luati Antinevralgic P
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti si adolescenti cu varsta peste 16 ani
Doza uzuala este de 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi, la nevoie, dar fara a depasi 7 comprimate pe zi. Nu luati comprimatele la un interval mai mic de 4 ore.
Copii si adolescenti cu varsta sub 16 ani
Este contraindicata administrarea Antinevralgic P la aceasta grupa de varsta.
Varstnici (cu varsta peste 65 de ani)
Doza uzuala este de 1-2 comprimate, administrata de 2-3 ori pe zi, la nevoie, dar fara a depasi 5 comprimate pe zi.
Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica
Spuneti-i medicului daca aveti probleme usoare sau moderate cu rinichii sau cu ficatul. Poate fi necesar ca acesta sa modifice intervalul dintre doze (8 ore in caz de insuficienta renala) sau durata tratamentului.
Nu luati Antinevralgic P daca aveti probleme severe cu rinichii sau cu ficatul (vezi pct. 2, „Nu luati Antinevralgic P”). Mecanismul de actiune al acidului acetilsalicilic si al paracetamolului poate accentua insuficienta renala sau hepatica.
A nu se depasi o durata a tratamentului de 3 zile. Antinevralgic P nu trebuie utilizat in doze mari sau timp indelungat fara recomandarea medicului.
Antinevralgic P nu trebuie luat seara, inainte de culcare.
Daca ati luat mai mult Antinevralgic P decat v-a fost prescris sau daca un copil a luat accidental acest medicament, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau departamentului de urgenta al celui mai apropiat spital.
Asistenta medicala de urgenta este esentiala, deoarece paracetamolul poate provoca leziuni hepatice ireversibile. Nu asteptati sa apara simptome, deoarece in cazul unui supradozaj este posibil ca la inceput sa nu apara niciun simptom care sa poata fi observat.
Daca apar simptome de supradozaj, acestea sunt:
- Din cauza continutului in acid acetilsalicilic: ameteala, zgomote in urechi, surditate, transpiratie, cresterea frecventei respiratiilor, febra, greata, varsaturi, dureri de cap, confuzie sau neliniste, cresterea cantitatii de corpi cetonici in sange (cetoza), alcaloza respiratorie si acidoza metabolica, colaps circulator sau insuficienta respiratorie, acumulare de lichid la nivelul plamanilor de cauza non-cardiaca, coma. La copii mici, supradozajul poate conduce la scaderea severa a concentratiei zaharului in sange si intoxicatie cu potential letal.
- Din cauza continutului in paracetamol: primele simptome care apar sunt greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, paloare, dureri abdominale , letargie si transpiratie. Ulterior, pot aparea semne de distrugere a celulelor ficatului, afectarea functiei ficatului, hemoragie gastrointestinala, cresterea aciditatii in sange, afectarea creierului, coma si deces. La 12 pana la 48 de ore dupa un supradozaj acut, pot aparea modificari ale rezultatelor testelor de sange (cresterea valorilor transaminazelor, lactat dehidrogenazei si bilirubinei, scaderea valorilor protrombinei). De asemenea, pot sa apara inflamatia pancreasului si pancitopenie (scaderea numarului tuturor tipurilor de celule din sange).
- Din cauza continutului in cafeina: anxietate, nervozitate, neliniste, insomnie, excitatie, contractii musculare, confuzie, convulsii, cresterea valorilor zaharului in sange, accelerarea batailor inimii
sau tulburari de ritm cardiac.
Chiar daca aceste simptome nu apar sau daca dispar, este esential sa solicitati imediat asistenta medicala.
Daca ati uitat sa luati o doza de Antinevralgic P, luati-o imediat ce v-ati amintit. Daca este timpul urmatoarei doze, luati-o direct pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Opriti administrarea Antinevralgic P si adresati-va imediat unui medic daca prezentati una dintre urmatoarele reactii adverse grave:
- soc anafilactic (o reactie alergica foarte grava cu simptome precum ameteli, pierderea constientei, probleme cu respiratia, umflarea limbii sau cailor respiratorii, colorarea in albastru a pielii etc.)
- reactie alergica cu umflarea fetei, a buzelor, a gurii, a limbii sau a gatului (angioedem). Aceasta poate determina dificultate la inghitire, respiratie suieratoare sau senzatie de lipsa de aer (dispnee), senzatie de tensiune in piept (semne de astm). De asemenea, puteti avea eruptii trecatoare pe piele (mai ales urticarie) sau mancarimi ale pielii si puteti lesina.
- reactii grave pe piele (foarte rare, pot afecta pana la 1 din 10000 persoane). Aceste reactii pot implica ulcere la nivelul gurii, gatului, nasului, organelor genitale si conjunctivita (ochi rosii si umflati). Eruptiile grave pe piele sunt adesea precedate de febra, dureri de cap, dureri la nivelul corpului (simptome asemanatoare gripei). Eruptia poate progresa pana la aparitia de vezicule si descuamare a pielii pe suprafete extinse (necroliza epidermica toxica, sindrom Stevens-Johnson, pustuloza exantematoasa acuta generalizata).
- sangerari gastrice sau intestinale, ulcer gastric sau intestinal, care pot fi insotite de dureri abdominale severe, de scaune cu sange sau de culoare neagra sau de varsaturi cu sange. Ca in cazul tuturor analgezicelor si al medicamentelor pentru scaderea febrei, acestea pot aparea oricand pe perioada tratamentului, fara vreun istoric anterior si duce la deces. Aceasta reactie adversa este deosebit de grava la persoanele in varsta.
- ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter).
- senzatie de slabiciune sau ameteala (semne de tensiune arteriala mica).
- ritm neregulat al batailor inimii.
Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) au fost acumularea de lichid in organism (edemul), tensiunea arteriala mare si insuficienta cardiaca.
Medicamente precum Antinevralgic P se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.
Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace, pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor.
Forma de prezentare: cutie cu 20 comprimate