Dureri de cap si migrene
Durerile de cap si migrenele sunt fara doar si poate o afectiune comuna in zilele noastre, dar asta nu inseamna ca sunt mai putin neplacute. Stim cu totii cat de deranjante pot deveni daca nu sunt tratate.
In functie de intensitatea lor, aceste afectiuni pot fi caracterizate prin dureri pulsatile pe o parte a capului, sensibilitate crescuta la sunete si lumina, stare de rau si ameteli. Durerile de cap sunt destul de comune, afectand atat femeile cat si barbatii. Rata lor de incidenta creste in jurul varstei de 40 ani, afectand de multe ori pe cei activi profesional, expusi zilnic la stres si oboseala.
Tipuri de migrene
Exista trei tipuri de migrene:
- Migrena comuna - cea mai frecventa, se produce fara alte semne alarmante specifice si este caracterizata doar prin dureri de cap severe.
- Migrena cu aura - prezinta ameteli, tulburari de auz, de vedere, motorii, verbale, gustative, slabiciuni musculare sau amorteli. Aceste simptome pot aparea inaintea sau in timpul migrenei.
- Migrena cu aura fara durere de cap sau migrena silentioasa - prezinta simptomele tipice ale migrenei cu aura, dar fara durerea de cap.
Cum se pune diagnosticul de migrena?
In cazul in care experimentezi dureri de cap severe, dureri de cap de tip sinusal, localizate in frunte, sau orice fel de migrene puternice pentru o durata mai lunga de cinci zile pe luna, te sfatuim sa apelezi la consultul unui specialist.
Diagnosticarea migrenei se va face cu ocazia unui consult clinic si se bazeaza indeosebi pe descrierea simptomelor. Va fi necesar un examen neurologic pentru a exclude alte cauze ale durerilor de cap severe.
Tratamentul migrenelor
Tratamentul medicamentos se va administra in functie de recurenta si gravitatea durerii. In cazul tratamentului pentru migrene puternice, migrene cronice, migrene cu aura si a altor dureri de cap severe, dureri de cap din sinuzita sau dureri de cap la menopauza se recomanda administrarea de analgezice (exemplu: paracetamol) si antiinflamatoare nesteroidiene (exemplu: ibuprofen), sau combinatii ale acestora cu substante ce le potenteaza efectul (exemplu: cafeina). Toate aceste variante se gasesc in medicamente care se vand in regim OTC (over the counter) - adica medicamente eliberate fara prescriptie medicala.
In cazul tratamentului durerii de cap in sarcina sau in perioada de alaptare, se recomanda si consultarea unui specialist inainte de administrarea medicamentelor fara reteta.