Acrodermatita: cauze, simptome, tratament

11. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Acrodermatitis

 

Acrodermatita este o dermatita localizata la extremitati, ce poate fi descrisa si ca o inflamatie a tegumentelor mainilor si picioarelor. Acrodermatita este prezenta, in special, la copii cu manifestari usoare, dar pot fi inregistrate si unele simptome mai grave. Aceasta problema a pielii poate fi asociata cu hepatita B si alte infectii virale. 

Acrodermatita este cunoscuta in domeniul medical sub numele de sindromul Gianotti-Crosti si reuneste o gama diversificata de dermatite. Boala prezinta simptome specifice vizibile, o eruptie cutanata cu pete sau vezicule ce devin purulente. Infectia pielii dureaza cateva saptamani, fiind precedata uneori de una subiacenta. Tratamentul medical poate fi necesar in unele cazuri, asadar examinarea este importanta.  

Ce este acrodermatita?

Acrodermatita sau sindromul Gianotti-Crosti este cunoscuta si ca „acrodermatita papulara a copilariei”. Este o infectie cutanata a mainilor si picioarelor care apare la copii inca de la varsta de 3 luni si care a fost identificata si la adolescentii de 15 ani. Si adultii pot face acrodermatita, mai ales daca au avut in copilarie un astfel de episod. 

Boala nu este considerata contagioasa, insa, virusul care o cauzeaza are un caracter puternic infectios. Asadar, virusul poate fi raspandit usor de la un copil la altul si acrodermatita se poate manifesta la copiii care folosesc aceleasi jucarii sau care au interactiuni regulate. 

Acrodermatita poate sa reapara chiar si la copiii care s-au mai confruntat cu aceasta boala anterior si s-au vindecat dupa acel episod. Se considera ca odata ce ai facut acrodermatita boala ramane in organism. (1)

Afectiunea pielii pare ca este mai des intalnita in sezonul cald, primavara-vara si are o durata de 4 - 8 saptamani, cu exceptii care pot sa se manifesta pana la 4 luni. In cele mai multe cazuri nu apar complicatii si problemele pielii se rezolva destul de usor. 

Alte denumiri ale acrodermatitei intalnite in literatura de specialitate sunt: acrodermatita infantila, acrodermatita lichenoid infantila, acrodermatita papulara infantila, sindrom papulo-vezicular acro-localizat

De asemenea, exista mai multe tipuri de acrodermatita, manifestarile fiind distincte. 

Cauze de aparitie ale acrodermatitei

Cauza acrodermatitei ramane necunoscuta, dar cercetarile au aratat ca in majoritatea situatiilor diagnosticate a fost vorba de o infectie virala care a stat la baza aparitiei bolii. 

Virusul cel mai des asociat cu acrodermatita copilariei in SUA este cel care produce infectia cu virusul Epstein-Barr sau EBV, ce provine din familia herpesului si care se raspandeste prin fluide corporale, in special prin saliva. (1)

Totusi, studiile au scos in evidenta faptul ca mai sunt si alte tipuri de infectii ce pot provoca acrodermatita: 

  • HIV;
  • hepatitele A, B, C;
  • citomegalovirusul;
  • enterovirusul;
  • rotavirusul;
  • rubeola;
  • virusul Coxsackie;
  • virusurile paragripale;
  • virusul sincitial respirator VSR. 

De-a lungul timpului au existat cazuri rare in care unele vaccinuri pentru boli virale au condus si la aparitia acrodermatitei. (2)

Simptome in acrodermatita

  • Eruptie cutanata sau pete rosii pe piele la nivelul bratelor, coapselor, feselor, picioarelor, pe palme sau talpi. Avanseaza spre fata si se poate manifesta si aici;
  • Umflaturi si denivelari in zonele in care sunt petele;
  • Mancarime pe fondul aparitiei pustulelor pline cu lichid;
  • Abdomen umflat;
  • Sensibilitate si inflamare a ganglionilor limfatici;
  • Febra. (2), (3)

Pe masura ce boala progreseaza, petele rosii devin violet, capilarele mici se sparg si pot sa apara zone fine unde pielea se usuca, se crapa si sangereaza, exact ca la dermatita atopica

Petele nu apar in zona toracelui, un reper pentru simptomatologia acestei boli. 

Daca sesizezi oricare dintre aceste simptome la copilul tau, mergi de urgenta la medic pentru consult de specialitate, evitand astfel efectele neplacute ce pot sa apara pe termen lung!

 

Acrodermatita

 

Cum se diagnosticheaza acrodermatita?

Aspectul leziunilor de la nivelul pielii poate fi definitoriu pentru medicul specialist in stabilirea diagnosticului. Istoricul medical si familial sunt importante. Daca ai folosit produse fara reteta pentru afectiuni dermatologice anterior consultatiei trebuie sa precizezi denumirea acestora pentru ca medicul sa aiba o privire de ansamblu. 

Dermatologul poate recomanda teste de laborator din sange si urina care sa indice nivelul bilirubinei, indicator al prezentei hepatitei, nivelul de zinc si alte posibile infectii, alaturi de eventuale depasiri ale limitelor normale de enzime hepatice. Daca este nevoie se poate realiza si o biopsie cutanata. (1)

Optiuni de tratament in acrodermatita 

Metoda observatiei

Daca acrodermatita nu pune probleme majore, medicul nu va prescrie tratament specific. De regula, acrodermatita nu necesita ingrijiri specifice, ci dispare de la sine. Medicul te poate chema la control cu copilul cateva luni la rand pentru a observa evolutia si modul de vindeca de la nivelul pielii. 

Tratament specific

La formele manifestate pe o suprafata mare, dar si la cele mai usoare, specialistul va face tot posibilul pentru a descoperi cauza, astfel incat sa ofere tratamentul eficient. Cremele cu hidrocortizon pot fi indicate pentru a reduce senzatia de mancarime, dar si pentru o imbunatatire a aspectului pielii. 

Ca orice dermatita, acrodermatita este asociata cu unele alergii, un motiv in plus pentru medic sa recomande antihistaminice, dar si alte produse speciale de curatare, ingrijire si imbunatatire a aspectului epidermei, special create pentru pielea sensibila a copiilor sau a adultilor. 

Cand hepatita B este responsabila de aparitia acrodermatitei, tratamentul medicamentos si regimul de viata schimbat vor contribui la recuperarea ficatului, in conditiile in care vindecarea poate dura si 6 luni. (1)

Deoarece pielea copiilor este sensibila si inca in plina dezvoltare, ingrijirile medicale de specialitate sunt necesare la fiecare episod de acrodermatita pentru a nu ramane semne sau pentru a nu aparea situatii mai grave. Desi nu sunt cunoscute complicatii, in asociere cu alte boli cronice, starea copilului cu acrodermatita se poate altera rapid. Medicul specialist este singurul in masura sa ofere o schema de tratament adecvata nevoilor. 

Acest articol este informativ, datele furnizate nu trebuie utilizate pentru stabilirea unui diagnostic. Consulta medicul si urmeaza recomandarile acestuia daca ai un copil cu simptome asemanatoare celor descrise in acrodermatita!

Surse de informare:

1. Acrodermatitis and Your Child - https://www.healthline.com/health/acrodermatitis

2. Acrodermatitis - https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/acrodermatitis

3. Acrodermatitis - https://www.atlantamedicaldermatology.com/acrodermatitis/

 

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor