Iritatii ale pielii: tipuri, cauze, tratament, cosmetice recomandate

27. 8. 2024 · 9 minute de citit

Multi dintre noi ne-am confruntat de-a lungul timpului cu cel putin un tip de iritatie a pielii. In cele ce urmeaza, vom descoperi impreuna care ar putea fi posibilele motive pentru care acestea apar si cum le putem preveni.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Iritatii ale pielii: tipuri, cauze, tratament, cosmetice recomandate

Ce sunt iritatiile pielii si cum se manifesta

Iritatiile pielii pot aparea din multiple cauze si se manifesta de cele mai multe ori printr-o senzatie de disconfort, mancarimi si eruptii cutanate.

In functie de cauza iritatiei, pielea se poate comporta normal, ori poate prezenta asperitati, descuamare, inflamatii.


Cauzele care determina iritatia pielii

Printre cele mai frecvente cauze care determina iritatia pielii se numara:

  • Afectiuni ale pielii - pielea uscata, eczeme (dermatita), psoriazis, scabie, paraziti, arsuri, cicatrici, muscaturi de insecte si urticarie;
  • Boli interne - boli de ficat, boli de rinichi, anemie, diabet zaharat, probleme tiroidiene, mielom multiplu sau limfom;
  • Tulburari nervoase - scleroza multipla, zona zoster (herpes zoster);
  • Tulburari nervoase - anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsiva, depresia;
  • Iritatii si reactii alergice - lana, substantele chimice, sapunuri si alte substante chimice pot irita pielea si provoaca eruptii cutanate si mancarime;
  • Sarcina - una din 10 femei gravide sufera de eruptii cutanate inofensive, ori chiar afectiuni mai grave;
  • Expunerea la soare – se manifesta prin iritatii si arsuri, reactii alergice;
  • Epilarea – determina aparitia foliculitei;
  • Transpiratia – provoaca iritatie, mai ales in pliurile pielii;
  • Contactul cu substante iritante - latexul sau cauciucul, colorantii din textura hainelor, ingrediente chimice din produsele de infrumusetare - pot fi factori de risc pentru aparitia iritatiilor;
  • Contactul direct cu metale din bijuterii cum ar fi nichelul.

Tipuri de iritatii ale pielii


Dermatita de contact

Dermatita de contact este o eruptie cutanata cauzata de o iritatie sau care apare pe fond alergic. Dermatita de contact poate fi produsa de orice substanta susceptibila sa declanseze alergii sau o substanta iritanta care atinge pielea. Printre substantele iritante se numara solventi, pesticide si detergenti. Dermatita alergica de contact se manifesta in urma expunerii la un mediu contaminat, utilizarii anumitor cosmetice, contactului cu metale (precum nichel), si a unor medicamente care sunt aplicate pe piele. Pielea se poate inrosi si pot aparea umflaturi la nivelul pielii, inflamatii, cruste, rani.


Urticaria

Urticaria este o eruptie cutanata care apare brusc si provoaca inrosirea pielii, mancarimi, care uneori dau senzația de ardere sau intepatura. Aceasta afectiune a pielii poate aparea pe orice parte a corpului. Simptomele pot dura cateva zile sau chiar saptamani si pot fi cauzate de o reactie alergica, de obicei, la un aliment sau medicamente. Urticaria poate aparea si pe fondul unor cauze non-alergice, cum ar fi temperaturi extrem de ridicate sau scazute, expunerea la soare sau exercitii fizice intense.

Eczema

Eczema sau dermatita atopica este cea mai frecventa cauza a eruptiilor cutanate la copii, manifestandu-se pe fondul deshidratarii pielii, provocand iritatii, inrosirea pielii si inflamatii. Eczemele afecteaza 10-20% dintre copii si 1-3% dintre adulti. Eczema nu este contagioasa, iar cauzele frecvente de declansare includ alergii la detergenti, sapunuri, lana si fibrele sintetice, pielea uscata si stresul. Persoanele cu eczeme sunt mai vulnerabile la dezvoltarea unor infectii ale pielii. 

Eruptii cutanate cauzate de medicamente

Eruptiile cutanate sunt de doua feluri, cele induse de caldura si cele provocate de administrarea unor medicamente. Eruptiile cutanate provocate de medicamente apar imediat si sunt asociate cu urticaria, mancarimea, dificultati de respiratie, umflarea buzelor. Daca se intampla acest lucru, este important sa solicitati imediat asistenta medicala.
Eruptia cutanata poate aparea si dupa cateva zile de la administrarea unui medicament sau chiar saptamani mai tarziu. Acestea pot conduce la inrosirea pielii, aparitia unor zone solzoase si ingrosate ale pielii. Eruptia cutanata poate aparea oriunde pe piele sau chiar in interiorul cavitatii bucale.


Iritatia pielii cauzata de caldura excesiva

Caldura excesiva poate provoca iritatii la nivelul pielii, care se manifesta prin mancarime si senzatia de intepatura. Eruptiile cutanate cauzate de caldura excesiva apar atunci cand transpiratia blocheaza porii de la nivelul pielii. Acest tip de eruptie cutanata afecteaza frecvent copii, dar poate aparea la orice varsta. Ea tinde sa se formeze din cauza frecarii unor suprafete ale pielii, de regula în zona gatului, sanilor, inghinalelor si axilelor.


Piele uscata

Pielea uscata este una dintre cele mai frecvente cauze ale iritatiilor la nivelul pielii. O hidratare necorespunzătoare constituie cauza cea mai probabila a uscaciunii pielii. Pielea se usuca tot mai mult pe masura ce imbatranim. Factorii de mediu pot duce, de asemenea, la uscarea pielii, mai ales vremea excesiv de calda sau rece si umiditatea scazuta. Ingrijirea pielii cu produse neadecvate poate conduce la deshidratarea acesteia. Pielea uscata si deshidratata risca aparitia unor infectii.


Infectii

Infectiile cu bacterii, virusuri sau fungi pot provoca eruptii cutanate care variaza in functie de tipul de infectie. De exemplu, candidoza, o infectie fungica comuna, provoaca eruptii cutanata si mancarimi.


Afectiuni autoimune

O afectiune autoimuna apare atunci cand sistemul imunitar al unei persoane incepe sa atace tesutul sanatos. Exista multe boli autoimune, dintre care unele, precum lupusul eritematos pot produce eruptii cutanate.


Foliculita

Multi oameni dezvolta foliculita in urma epilarii pielii. Foliculita se formeaza atunci cand parul creste in piele, in loc sa iasa la suprafata. Firele de par inchistate provoaca cosuri mici, rotunde sau pustule care seamana cu acneea. Aceasta afecteaza, in general, persoanele care au parul cret. Pustulele formate sunt cauzate de o inflamatie a pielii, care dispare de obicei de la sine, fara tratament.


Muscaturi de insecte

Muscaturile de insecte cauzeaza adesea aparitia unor iritatii ale pielii. Muscaturile provocate de acarieni pot produce o eruptie cutanata extinsa si senzatia de mancarime, pe tot corpul.


Psoriazis

Psoriazisul este o afectiune care produce schimbari in ciclul de crestere al celulelor pielii. Are un caracter inflamatoriu cronic si poate provoca plagi cu aspect de piele ingrosata, uscata, acoperita cu scuame argintii. Acestea pot aparea oriunde la nivelul corpului. Pana la o treime dintre persoanele afectate sufera si de artrita psoriazica, care provoaca dureri articulare si umflaturi. Nu se cunosc cu exactitate cauzele declansatoare ale afectiunii, insa este luat in calcul factorul genetic.


Varicela

Virusul cunoscut sub numele de varicela zoster, mai frecvent numit varicela, creeaza o eruptie cutanata cu pustule, mancarime la nivelul fetei, care se raspandeste apoi pentru a acoperi pieptul, spatele si restul corpului. Eruptia cutanata este insotita de febra si dureri de cap. Persoanele care sunt afectate de varicela ar trebui sa nu intre in contact cu copii mici, femei insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar slabit, deoarece varicela este contagioasa.

Rubeola

Rubeola este o alta eruptie cutanata virala care afecteaza copiii si tinerii. Rubeola provoaca o eruptie cutanata de pete rosii ale pielii care se raspandeste de la nivelul fetei, pentru a se extinde apoi pe tot corpul. Eruptia cutanata poate fi insotita de mancarime, durere in gat, febra, glande umflate, dureri de cap. Rubeola poate fi foarte periculoasa pentru femeile insarcinate, deoarece poate provoca malformatii congenitale fatului. Persoanele se pot vaccina pentru a preveni aparitia afectiunii.


Rozaceea

Rozaceea este o afectiune comuna a pielii care apare la nivelul fetei, in cazul persoanelor adulte. Simptomele rozaceei includ roseata la nivelul obrajilor, nasului, fruntii si barbiei. Rozaceea afecteaza, de obicei, doar fata, desi in unele cazuri apare si pe corp.


Impetigo

Impetigo este o eruptie cutanata cauzata de o infectie a pielii care apare din cauza uneia dintre doua bacterii, streptococul de grup A sau Staphylococcus aureus. Aceasta eruptie cutanata este contagioasa si se manifesta prin rani, pustule de culoare maronie, in jurul nasului sau in zona gurii.


Factori psihologici

Unele probleme psihologice pot determina o persoana sa simta mancarimi la nivelul pielii si impulsul de a se scarpina si de a-si provoca zgarieturi si rani.
Acest comportament poate fi rezultatul urmatoarelor probleme legate de:

  • depresie;
  • anxietate;
  • tulburare obsesiv-compulsiva.

Cum trebuie tratate iritatiile pielii

Alergenii, caldura, transpiratia, infectii bacteriene sau virale si anumite afectiuni medicale pot provoca iritatii cutanate. Unele eruptii cutanate se manifesta imediat, in timp ce altele se dezvolta in timp. Exista eruptii care apar pe fata, in timp ce altele pe brate, picioare sau trunchi.

In cazul in care apar iritatii la nivelul pielii, primele masuri de ingrijire constau in:

  • Aplicarea unei comprese reci si umede in zonele afectate;
  • Evitarea acoperii zonelor afectate, pentru a permite uscarea lor;
  • Utilizarea cremelor hidratante si remedii naturiste pentru piele sensibila;
  • Evitarea zgarierii zonei afectate pentru a reduce riscul de infectie;
  • Folosirea unor creme cu hidrocortizon, care pot usura senzatia de mancarime.


Localizarea, aspectul si culoarea unei eruptii cutanate sunt factori determinanti in stabilirea unui diagnostic corect si a unui tratament potrivit. In general tratamentul va consta in utilizarea unor produse topice - unguente, creme pentru adulti, copii sau bebelusi si administrarea de medicamente specifice afectiunilor dermatologice si a unor suplimente pentru ingrijirea pielii sau a unor produse necesare pentru igiena si ingrijirea pielii la copii. Planul de tratament va depinde de cauza iritatiei. De exemplu:

  • Pielea uscata: In cazul persoanelor care sufera de piele uscata, poate fi necesara doar utilizarea unei creme hidratante.
  • Eczeme, dermatite, sau urticarie: Un medic dermatolog poate prescrie creme de corticosteroizi si medicamente antihistaminice.
  • Alergii: In aceasta situatie, se pot prescrie medicamente antihistaminice si antialergice.
  • Infectii fungice: Infectiile fungice pot fi tratate prin tratamente topice, care includ creme si sampoane specifice. Pentru infectii grave, medicul poate prescrie administrarea unor medicamente pe cale orala.
  • Muscaturi de insecte si intepaturi: In aceasta situatie persoanele pot apela la antihistaminice topice pentru ameliorarea simptomelor.

Tratamentele medicale pot fi prescrise doar de catre un medic specialist.

Cum pot fi prevenite iritatiile pielii

Reguli de igiena si ingrijire a pielii

  • Utilizarea unor sapunuri fara parfum, hidratante - de preferat cele pentru piele sensibila sau pentru bebelusi;
  • Utilizarea unor lotiuni, cosmetice, detergenti fara parfum pentru a minimiza iritarea;
  • Practicarea spalatului pe corp cu apa calduta si limitarea baii sau dusului la doar 10 minute;
  • Evitarea utilizarii unor produse cosmetice sau lotiuni care ar putea provoca eruptii;
  • Evitarea substantelor care irita pielea sau provoaca o reactie alergica, cum ar fi nichelul;
  • Alegerea unor detergenti de rufe pentru piele sensibila;
  • Purtarea unor haine lejere, din bumbac;
  • Evitarea tesaturilor aspre care pot irita pielea, provocand mancarime intensa;
  • Evitati schimbarile bruste de temperatura si utilizarea unor produse de ingrijire pentru sezonul rece sau de protectie solara;
  • Reducerea stresului, deoarece acesta poate senzatii de iritatie a pielii.

Produse cosmetice recomandate

Iata si cateva produse cosmetice de neinlocuit pentru prevenirea iritatiilor pielii:

Concluzie

 Iritatiile pielii pot aparea din multiple cauze, unele dintre acestea putand fi prevenite cu usurinta prin urmarea unor reguli de igiena si ingrijire a pielii, prin urmarea unor controale medicale pentru stabilirea unor tratamente adecvate conditiei de sanatate a pielii.

Referinte suplimentare:

  1. 10 reasons your skin itches uncontrollably and how to get relief, American Academy of Dermatology Association, 2021 - Accesat in 24.10.2021.
  2. What's Causing Your Skin Rash?, Iliades, Chris, Everyday Health, 2017 - Accesat in 24.10.2021.
  3. Why Do I Feel So Itchy?, Langmaid, Stephanie, Webmd, 2019 - Accesat in 24.10.2021.
  4. Itchy skin (pruritus), Mayo Clinic, 2021 - Accesat in 24.10.2021.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice