Piele uscata: cauze, simptome, tratament

13. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Piele uscata

 

Fie ca ai un ten cu tendinta naturala de uscare sau te confrunti cu o afectiune dermatologica, pielea uscata poate provoca un anumit grad de disconfort. In acest articol ti-am pregatit informatii detaliate despre pielea uscata, simptomele asociate, dar masurile pe care le poti lua pentru hidratarea si echilibrarea acesteia. Iata ce trebuie sa stii!

Ce este pielea uscata si cum se manifesta?

Pielea uscata, denumita in termeni medicali xeroza sau xerodermie, este o afectiune cutanata destul de comuna caracterizata printr-un nivel de hidratare prea scazut. Pielea uscata poate aparea la orice varsta, iar simptomele se pot manifesta atat temporar, cat si pe termen lung, in functie de cauzele care stau la baza acestei afectiuni.

 

Mana cu piete uscata

 

Cele mai comune simptome asociate cu pielea uscata includ:

  • senzatie de tensiune si disconfort la nivelul pielii;
  • descuamare;
  • textura aspra si elasticitate scazuta;
  • prurit (mancarime);
  • usturime;
  • fisuri si iritatie;
  • roseata.

In functie de gradul de severitate al afectiunii cutanate, pot fi prezente unul sau mai multe simptome. In anumite cazuri, este posibil sa apara si alte manifestari mai severe, precum sangerari locale [1].

Cauze ale pielii uscate

Exista numerosi factori, atat interni, cat si externi, care pot duce la aparitia pielii uscate. Principalii factori interni includ:

Dezechilibre nutritionale

Pentru a-si mentine elasticitatea si gradul optim de hidratare, pielea uscată are nevoie de o serie de vitamine si nutrienti. O dieta saraca in aceste elemente poate provoca uscarea pielii si aparitia unor simptome specifice, precum descuamarea. Un consum insuficient de alimente bogate in vitaminele A, B6, B12, C si E, dar si in minerale esentiale, precum zincul sau fierul, poate cauza manifestari la nivel cutanat, precum piele uscata [2].

Factori hormonali

Schimbarile hormonale din timpul sarcinii sau al menopauzei, precum si cele provocate de administrarea unor medicamente, pot contribui la uscarea pielii. Nivelul anumitor hormoni, precum estrogenul, influenteaza productia de sebum si, implicit, gradul de hidratare al pielii [3].

Stilul de viata

Lipsa somnului, stresul sau obiceiurile nesanatoase pot contribui la aparitia simptomelor dermatologice, precum pielea uscata. Excesul de alcool sau fumatul pot afecta capacitatea de regenerare a celulelor epidermei, conducand astfel la imbatranirea prematura a pielii si uscarea acesteia. De asemenea, pielea uscata poate aparea ca efect secundar al anumitor medicatii, precum diureticele sau statinele [2].

Printre cauzele pielii foarte uscate se numara si o serie de factori externi. Dintre acestia, amintim:

Factori de mediu

Expunerea la vreme rece si uscata, precum si la vant sau soare puternic sunt factori externi care pot duce la uscarea pielii. Gradul de hidratare al pielii poate fi influentat si de mijloacele de controlare ale temperaturii din locuinta si birou, precum aparatele de aer conditionat sau sistemele de incalzire, care tind sa reduca semnificativ umiditatea aerului.

Produse cosmetice

Anumite produse cosmetice, in special cele pe baza de alcool etilic, pot cauza deshidratarea pielii. De asemenea, si ingredientele precum parfumurile sintetice pot avea un potential iritant pentru pielea ta. De aceea, este necesar ca tipul produselor cosmetice si de ingrijire pe care le folosesti sa fie cat mai bine adaptat nevoilor pielii tale.

Igiena excesiva sau utilizarea produselor nepotrivite

Spalatul prea des sau folosirea sapunurilor si a detergentilor duri poate afecta bariera de protectie a pielii, provocand deshidratare si sensibilitate. De asemenea, aplicarea produselor destinate unui ten gras si acneic pe piele normala sau uscata poate produce disconfort si iritatii.

Complicatii ale pielii uscate

In general, aparitia pielii uscate nu indica o problema grava de sanatate. Cu toate acestea, in lipsa unor masuri de ingrijire adecvate sau a unui tratament corespunzator (in cazul in care pielea uscata este un simptom al unei alte afectiuni dermatologice) pot aparea diverse complicatii, precum:

  • dermatita atopica (eczema) - in cazul in care esti predispus la eczema, deshidratarea pielii poate contribui la activarea acestei afectiuni, provocand eruptii cutanate sau fisuri la nivelul pielii [1];
  • infectii bacteriene sau fungice - pielea uscata si fisurile de la nivelul acesteia faciliteaza accesul anumitor microorganisme ce pot provoca infectii. Bacteriile si ciupercile patogene se pot inmulti mai rapid la nivelul unei epiderme uscate si fragile, cauzand simptome precum mancarime si roseata [4]. In aceste cazuri este necesar un consult medical de specialitate si un tratament corespunzator.

Cum se ingrijeste corect pielea uscata?

 

Ingrijirea corecta a pielii uscate

 

Ingrijirea adecvata a pielii uscate este esentiala pentru mentinerea sanatatii si frumusetii acesteia. Pentru demachiere, curatare si hidratare specialistul iti poate recomanda produse dermatocosmetice adaptate nevoilor pielii uscate, precum creme si lotiuni hidratante si emoliente.

Aceste produse au rolul de a echilibra straturile superficiale ale pielii si de a creste nivelul de hidratare. Pentru fiecare zona a pielii exista produse specializate ce pot face parte dintr-un plan de ingrijire adaptat nevoilor pielii tale.

Piele uscata pe fata

Daca te confrunti cu piele uscata pe fata, recomandarile dermatologului pot include creme, seruri si produse de curatare delicate, cu efect hidratant. In general, aceste produse au texturi lejere si contin ingrediente precum glicerina, acid hialuronic sau ceramide.

Piele uscata pe maini

Mainile sunt adesea expuse la conditii climatice diverse, care pot afecta echilibrul pielii. Razele ultraviolete sau temperaturile extreme pot cauza piele uscata pe maini. Pentru a evita aceste efecte, poate fi de ajutor sa folosesti o crema de maini cu factor de protectie solara sau produse pentru ingrijirea mainilor, precum sapunuri naturale ce contin ingrediente cu efect hidratant.

Piele uscata pe picioare si corp

Anumite zone ale corpului, precum coatele, genunchii sau calcaiele, pot fi mai predispuse la aparitia pielii uscate. Aplicarea produselor cu rol hidratant poate ajuta la refacerea echilibrului pielii. Daca te confrunti cu piele uscata pe picioare, in special in zona calcaielor, produsele si accesoriile pentru ingrijirea picioarelor, precum pilele pentru calcaie te vor ajuta sa indepartezi stratul de celule moarte. Dupa curatarea zonei, o crema pentru piele uscata poate fi de folos in hidratarea si catifelarea pielii.

Tratament pentru piele uscata

Daca masurile obisnuite pentru ingrijirea pielii nu iti ofera rezultatele dorite sau te confrunti cu o afectiune dermatologica ce iti provoaca disconfort si piele excesiv de uscata, este recomandat sa te adresezi medicului specialist. Acesta iti va prescrie un tratament pentru piele uscata, in functie de simptomele pe care le prezinti. Tratamentul poate include:

Vitamine si suplimente pentru piele uscata

Daca afectiunea ta dermatologica a aparut ca urmare a unui dezechilibru nutritional, confirmat prin analize de specialitate, medicul iti poate recomanda o serie de vitamine pentru piele uscata. De asemenea, schema de tratament poate include si anumite suplimente pentru piele uscata, in functie de particularitatile cazului tau.

Tratamente medicamentoase topice

In cazul in care pielea uscata apare ca urmare a unei afectiuni dermatologice, precum dermatita atopica sau psoriazis, poate fi necesara aplicarea unor creme pentru piele uscata ce contin diverse substante active. In general, aceste produse sunt disponibile numai cu prescriptie medicala, iar aplicarea lor se va face conform schemei de tratament recomandate de medic.

Cum poti preveni aparitia pielii uscate?

 

Hidratarea

 

Masurile de preventie sunt esentiale pentru a evita aparitia pielii uscate. Pentru o piele sanatoasa, tine cont de urmatoarele recomandari:

  • bea suficienta apa pentru a preveni deshidratarea. Specialistii recomanda un consum de aproximativ 2 litri pe zi pentru femei si 3 litri pentru barbati [5];
  • urmeaza un regim alimentar echilibrat si cat mai bogat in vitamine esentiale pentru piele. Consuma multe fructe si legume proaspete, precum avocado, ardei gras, broccoli sau rosii pentru a beneficia de cat mai multi nutrienti ce contribuie la sanatatea pielii;
  • nu folosi produse cosmetice care contin alcool sau ingrediente cu un puternic efect exfoliant. Acestea au tendinta de a usca si irita pielea sensibila. In schimb, incearca produse de ingrijire cat mai blande, formulate pe baza de uleiuri naturale, precum cel de masline sau migdale, ce pot oferi un plus de hidratare si catifelare;
  • evita detergentii puternici sau sapunurile parfumate ce provoca uscarea excesiva a pielii. Alege produse de curatare si ingrijire pe baza de ingrediente naturale, fara parfum si coloranti chimici;
  • nu te expune la soare pe perioade indelungate, iar daca o faci, utilizeaza creme cu protectie solara adecvata. Razele ultravioletele contribuie la scaderea nivelului de hidratare al pielii. Evita sa mergi la plaja intre orele 10 si 16 si foloseste protectie solara pe fata, gat si maini pe tot parcursul anului;
  • limiteaza timpul petrecut sub dus sau in cada la 10 minute pe zi si foloseste apa calduta, nu fierbinte. Baile fierbinti sau dusurile prea lungi pot deshidrata pielea. 

Acorda intotdeauna o atentie sporita sanatatii pielii tale si asigura-te ca produsele de ingrijire pe care le folosesti sunt adecvate nevoilor tale. Nu uita sa tii cont si de masurile de preventie recomandate si sa consulti medicul daca ai nevoie de mai multe informatii.

Atentie!

Acest articol are un caracter strict informativ. Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa demonstreze efectele suplimentelor alimentare in tratarea acestei afectiuni. Daca te confrunti cu piele uscata sau alte simptome din sfera dermatologica, adreseaza-te medicului pentru un consult de specialitate si un tratament adecvat!

Surse de informare:

[1] - “Dry Skin - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, accesat in data de 18 Ian. 2023.

[2] - “Dry Skin: Who Gets and Causes.” Aad.org, 2019, accesat in data de 18 Ian. 2023.

‌[3] - Fries, Wendy C. “Menopause and Dry Skin: The Hormone Connection.” WebMD, WebMD, 29 Nov. 2007, accesat in data de 18 Ian. 2023.

[4] -“Dry Skin (Xeroderma): Symptoms, Causes, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, 2022, accesat in data de 18 Ian. 2023.

[5] WebMD. “How Much Water Should I Drink Daily?” WebMD, WebMD, Feb. 2017, accesat in data de 18 Ian. 2023.

 

  • Dr.Hart Vitamina C 1000mg + Zinc este necesar in special in sezonul rece, cand sistemul imunitar este slabit.
  • Dr. Max Vitamina A+E Forte este un supliment alimentar ce contine o combinatie de vitamina A si E. Vitamina A contribuie la mentinerea sanatatii pielii, a membranelor mucoase si la mentinerea vederii normale. Vitamina E are proprietati antioxidante, ajutand la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ.
  • Crema de maini antird cu ulei de argan L'Erbolario este o crema care are capacitati nutritive, emoliente si de restaurare.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor