Rubeola: Cauze, simptome, tratament
Rubeola, cunoscuta si sub denumirile de rujeola germana, rujeola de 3 zile sau pojarel, este una dintre cele acele boli ce afecteaza in principal copiii, in speciali pe cei nevaccinati. In majoritatea cazurilor, este asimptomatica sau provoaca doar simptome usoare, pentru gestionarea carora nu este necesar un tratament anume.[5] Contractarea rubeolei in timpul sarcinii poate avea insa efecte grave asupra bebelusului. Continua sa citesti pentru a afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune, de la cauze si simptome pana la optiuni de tratament si preventie.
Ce este rubeola?
Rubeola este o afectiune virala contagioasa, caracterizata in special prin aparitia unei eruptii cutanate distinctive. Ca si rujeola, oreionul sau varicela, este considerata o boala a copilariei, cele mai multe cazuri de rubeola aparand la bebelusi sau copii, in special la sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Poate afecta insa si adolescentii sau adultii. De fapt, in cazul acestora din urma, simptomele sunt adesea mai severe decat cele care apar la copii. [4][3]
Cauze
Rubeola este cauzata de un virus din genul Rubivirus, familia Togaviridae. Acesta se transmite prin contactul direct dintre o persoana infectata si una neinfectata, prin secretii contaminate precum cele emise in timp ce tusim, vorbim sau stranutam. De asemenea, te mai poti infecta si in urma contactului cu obiecte contaminate. In timpul sarcinii, se poate transmite fatului prin placenta. Perioada medie de incubatie a virusului rubeolic este de 17 zile, dar poate varia de la 12 pana la 23 de zile.[3][4]
Simptome
Cand vine vorba despre rubeola simptomele, in special severitatea acestora, pot varia de la o persoana la alta, in functie si de varsta celui infectat. In general, rubeola la copii evolueaza ca o forma usoara a bolii, cu putine simptome vizibile. De obicei, primul simptom de rubeola care apare este acea eruptie cutanata, rosie sau roz, specifica, mai intai pe fata, iar apoi si pe restul corpului. Eruptia in rubeola este similara cu cea specifica rujeolei, dar mai putin extinsa; de asemenea, tinde sa dispara mai repede (persista, de regula, timp de 3 zile). Este posibil sa fie insotita si de mancarimi. Cu una pana 5 zile inaintea de aparitia acestei eruptii, copilul poate avea simptome precum:
- Febra (38,9 C sau mai scazuta);
- Durere de cap;
- Conjunctivita (inrosirea si inflamarea acelei pielite sau membrane care acopera partea alba a ochiului);
- Stare generala de disconfort;
- Ganglioni limfatici umflati si mariti (in spatele urechilor si la ceafa);
- Tuse;
- Congestie nazala (nas infundat);
- Rinoree (ii curge nasul).
Si majoritatea cazurilor de rubeola la adulti se caracterizeaza prin simptome relativ usoare:
- Febra;
- Dureri in gat;
- Eruptie cutanata (incepe pe fata si se extinde pe restul corpului);
- Dureri de cap;
- Conjunctivita;
- Stare generala proasta;
- Dureri si inflamarea articulatiilor (in special la femeile tinere).
Aproximativ 25 pana la 50% dintre persoanele infectate nu vor avea insa niciun simptom, ceea ce poate contribui la raspandirea bolii.[3][5][4]
Complicatii
De cele mai multe ori, rubeola este o infectie usoara. Pot insa aparea anumite complicatii, in special in cazul femeilor:
- Artrita (persista, in general, aproximativ o luna);
- Infectii ale urechii;
- Purpura trombocitopenica;
- Inflamatie a creierului.
Contractarea infectiei in timpul sarcinii, in special in primele 3 luni, poate avea consecinte foarte grave. Pe langa riscul de avort spontan sau deces fetal, mai exista inca unul: cel ca infectia sa se transmita la fat si acesta sa dezvolte sindromul rubeolic congenital, care poate provoca mai multe probleme severe:
- Intarzieri de crestere;
- Cataracta (o afectiune oftalmologica ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului);
- Surditate;
- Defecte cardiace congenitale (probleme cu dezvoltarea inimii);
- Probleme cu dezvoltarea altor organe;
- Intarzieri in dezvoltarea mentala;
- Tulburari de invatare;
- Glaucom;
- Leziuni cerebrale;
- Probleme tiroidiene sau alte probleme hormonale;
- Inflamatie pulmonara.
Pana la 90% dintre bebelusii nascuti din mame care au avut rubeola in primele 12 saptamani de sarcina dezvolta acest sindrom. Desi unele simptome pot fi tratate, nu exista niciun tratament care sa vindece sindromul rubeolic congenital.[5][3]
Contagiozitate
Rubeola este considerata mai putin contagioasa decat rujeola, ceea ce inseamna ca multe persoane nu se vor infecta neaparat in copilarie. Se estimeaza ca, din aceasta cauza, circa 10%-15% dintre femeile tinere nevaccinate sunt susceptibile sa contracteze boala. Perioada de maxima contagiozitate incepe atunci cand apare eruptia cutanata. Cei care se intreaba cat timp se sta in casa la rubeola trebuie sa stie insa ca infectia se poate transmite cu pana 7 zile inainte de aparitia acestui simptom si pana la 7 zile dupa. Bebelusii cu rubeola congenitala sunt contagiosi timp de cateva luni de la nastere.
Atentie! Lipsa simptomelor nu inseamna ca nu poti transmite infectia altor persoane. Daca ai rubeola, anunta-ti familia, prietenii si colegii de serviciu, in special femeile insarcinate. Daca cel bolnav este un copil, va fi informata si institutia de invatamant pe care acesta o frecventeaza.[3][4]
Diagnostic
Rubeola poate fi dificil de diagnosticat doar pe baza simptomelor prezentate de pacient, mai ales ca acestea sunt similare cu cele ale altor infectii. Pentru confirmarea diagnosticului se vor efectua mai multe teste de laborator (de sange, urina sau saliva) pentru detectarea anticorpilor specifici. testul pentru rubeola este un test imunologic care poate detecta atat o infectie recenta, cat si una contractata in trecut.[2]
Optiuni de tratament
Nu exista un tratament pentru rubeola care sa grabeasca vindecarea, dar vestea buna este ca, de cele mai multe ori, simptomele sunt destul de usoare pentru ca acesta sa nu fie necesar. Singurul lucru asupra caruia se insista, de obicei, este ca, daca esti infectata, sa eviti contactul cu alte persoane cat timp esti contagioasa.[5] In general, odihna la pat si antipireticele (medicamente care ajuta la scaderea febrei) sunt suficiente pentru gestionarea simptomelor. Singurul in masura sa-ti ofere recomandari in acest sens este insa medicul tau.
Preventie
Ca si alte boli ale copilariei, si rubeola poate fi prevenita prin vaccinare. Vaccinul ROR (rujeola, oreion si rubeola) este un vaccin combinat, sigur, eficient si cu foarte putine efecte secundare (ex: febra, inrosirea si umflarea locului injectiei, eruptie usoara etc.). In Romania, este inclus in schema nationala de vaccinare; prima doza se administreaza la varsta de 12 luni, iar cea de-a doua la 5 ani. Cele mai expuse riscului de a contracta infectia sunt persoanele care nu s-au vaccinat si nu au mai avut aceasta boala.[6][1]
Desi considerata o boala a copilariei, nu trebuie sa uitam ca rubeola poate afecta si adultii. Daca crezi ca tu sau copilul tau ati intrat in contact cu o persoana infectata sau cu obiecte contaminate ori daca observi simptome precum cele mentionate mai sus, contacteaza-ti medicul. Acesta este prima persoana careia trebuie sa ii ceri sfatul atunci cand te confrunti cu o problema de sanatate, indiferent de natura acesteia.
Poate ca simptomele nu sunt severe sau chiar lipsesc, insa asta nu inseamna ca nu poti transmite boala altor persoane. Nu trebuie neglijat nici riscul aparitiei unor eventuale complicatii. Daca intentionezi sa ramai insarcinata, asigura-te ca ai fost vaccinata in copilarie. Nu te poti vaccina in timpul sarcinii si, dupa cum am vazut, consecintele contractarii infectiei in primul trimestru si nu numai pot fi foarte grave.[5][6]
Vaccinul ROR si teama de autism
Nu exista absolut nici o legatura demonstrata din punct de vedere stiintific intre administrarea vaccinului polivalent ROR si aparitia autismului. Confuziile create in legatura cu acest subiect au pornit de la un studiu unic, al carui autor a recunoscut ca a manipulat statistic rezultatele obtinute pentru a-i confirma ipoteza.
Faptul ca simptomele autismului devin mai evidente in intervalul de varsta 18 - 30 luni, perioada in care copiii primesc si vaccinul ROR, face ca aceasta corelatie sa persiste. Este vorba doar despre o coincidenta, nicidecum despre o relatie de cauzalitate.
Contraindicatii pentru vaccinarea ROR
Exista unele situatii in care vaccinarea ROR este nerecomandata, care includ:
- Femeile insarcinate si femeile care planuiesc sa ramana insarcinata in urmatoarele 4 saptamani;
- Persoanele care sufera de o alergie grava la gelatina, la neomicina sau care au avut o reactie alergica severa la o doza de ROR administrata anterior.
Rubeola, considerata o boala a copilariei, poate evolua cu simptome usoare sau poate determina complicatii severe. Impactul sau este mai mare in cazul adultilor, femeile insarcinate si bebelusii lor nenascuti fiind extrem de susceptibili la aparitia unor complicatii severe. Vaccinarea este o metoda de preventie sigura si eficienta, despre care trebuie sa discuti cu medicul de familie sau cu un specialist infectionist.
Surse de referinta:
- Centrul Național de Supraveghere Şi Control al Bolilor Transmisibile - Calendarul National de Vaccinare. Cnscbt.ro, 2019, www.cnscbt.ro/index.php/calendarul-national-de-vaccinare. Accessed 29 June 2022.
- Centrul Național de Supraveghere Şi Control al Bolilor Transmisibile - Ghiduri, Protocoale Si Proceduri. Cnscbt.ro, 27 Nov. 2014, www.cnscbt.ro/index.php/ghiduri-si-protocoale/ghiduri/142-ghid-de-laborator-pentru-diagnosticul-rujeolei-rubeolei-si-parotiditei. Accessed 29 June 2022.
- „Rubella (German Measles)”. 2022, www.cdc.gov/rubella/index.html#:~:text=Rubella%20(German%20Measles%2C%20Three%2DDay%20Measles),-Related%20Pages&text=Rubella%20is%20a%20contagious%20disease,the%20rest%20of%20the%20body.. Accessed 29 June 2022.
- “Rubella - NORD (National Organization for Rare Disorders).” NORD (National Organization for Rare Disorders), NORD, 2019, rarediseases.org/rare-diseases/rubella/. Accessed 29 June 2022.
- “Rubella - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rubella/symptoms-causes/syc-20377310. Accessed 29 June 2022.
- “Rubeola.” Portalul European de Informații Despre Vaccinare, 26 Jan. 2022, vaccination-info.eu/ro/fisele-de-informare-despre-boli/rubeola. Accessed 29 June 2022.