Alveolita: cauze, simptome, tratament
Alveolita este o afectiune stomatologica in care se produce o inflamare a alveolelor dentare, spatiile mici, ca niste buzunare, in care se afla radacinile dintilor. Alveolita apare ca urmare a unei extractii dentare, fie cand se formeaza cheagul de sange care este dislocat dupa extractie, fie cand acesta nu apare. Inflamatia determina durere intensa.
Continutul articolului
Tratamentul este necesar pentru a elimina algia, dar si pentru ca specialistul sa ofere ingrijirile necesare, prevenind astfel, potentialele complicatii.
Exista mai multe tipuri de alveolita despre care vom vorbim in cadrul acestui material, explicand ce este de fapt aceasta afectiune, care sunt simptomele si cauzele aparitiei ei, precum si care sunt optiunile de tratament disponibile.
Ce este alveolita?
Dupa o extractie dentara, cand apare durerea si disconfortul poate fi vorba de alveolita, o inflamatia a alveolelor osoase manifestata dupa ce dintele este indepartat. Desi de regula este prezenta dupa extractia molarilor sau a premolarilor, alveolita poate sa fie sesizata si in cazul altor extractii dentare.
Exista mai multe tipuri de alveolita, uscata si umeda. Alveolita uscata este cea in care alveola uscata, ramasa goala dupa extractia unui dinte conduce la formarea unui cheag de sange care este dislocat odata cu aceasta procedura. Sunt si situatii in care alveolita uscata se manifesta desi nu se formeaza cheagul de sange, ceea ce inseamna ca osul si nervii sunt expusi mediului inconjurator, devin sensibili, cauzeaza disconfort si durere de dinti intensa.
Alveolita umeda se caracterizeaza prin formarea unui cheag de sange, care se desprinde sau se dizolva, ceea ce duce la inflamatie si durere.
Studiile au aratat ca femeile sunt mai predispuse sa se confrunte cu alveolita uscata comparativ cu barbatii, lucru care este pus pe seama productiei de estrogen, hormonul care poate dizolva cheagurile de sange. De asemenea, localizarea alveolitei este mai frecventa pe maxilarul inferior decat pe cel superior. (1), (2)
Alveolita postextractionala este de fapt durerea care rezulta din osul gol daca cheagul alveolei se dizolva, durerea fiind intensa, ceea ce necesita interventie medicala de specialitate. Aceasta afectiune stomatologica este mai frecvent intalnita in randul fumatorilor sau al femeilor care iau contraceptive orale. Tratamentul stomatologic este obligatoriu daca este sa ne gandim ca dupa primele 2 - 3 zile de la extractia dentara apare durerea ce se transmite la ureche si poate sa isi puna negativ amprenta asupra vietii individului chiar si cateva saptamani cand nu sunt luate masuri urgente. (3)
Cauzele aparitiei alveolitei
Cauza principala este legata de procesul incorect de vindecare si de prezenta sau absenta cheagului de sange care ar trebui sa se formeze dupa o extractie dentara corecta. Iata care sunt cauzele comune ale alveolitei:
- indepartarea chirurgicala complexa in care tesuturile alveolelor sunt deteriorate;
- indepartarea molarului 3 - molarul de minte are un tesut osos mai dens;
- deficiente in procesul de extractie;
- igiena bucala deficitara dupa interventie;
- nerespectarea indicatiilor medicului.
Exista factori care cresc riscul de aparitie a alveolitei si care au legatura cu:
- fumatul;
- varsta inaintata;
- boli cronice pulmonare;
- imunitare slabita;
- expunerea la substante chimice;
- infectii bacteriene;
- abcese dentare. (1), (4), (5)
Simptome in alveolita
Simptomele alveolitei pot varia de la usoare la severe, manifestarile caracteristice vizeaza:
- durerea la nivelul gurii sau maxilarului, pulsatorie, care creste in timp si se extinde la ureche, tampla, afectand jumatatea fetei unde exista problema;
- gust neplacut la nivelul cavitatii bucale si halitoza;
- cresterea temperaturii si aparitia febrei;
- umflarea si inflamarea gingiilor;
- cresterea ganglionilor limfatici;
- sensibilitatea tesuturilor inflamate la atingere;
- salivatie excesiva;
- pierderea poftei de mancare;
- stare de oboseala, slabiciune;
- insomnii pe fondul durerii.
In cazuri deosebite, in paralll cu alveolita se pot dezvolta complicatii precum infectii ale mucoasei bucale sau stomatita care conduc la scaderea imunitatii. Acest lucru poate creste riscul de a dezvolta osteomielita, osteoflegmon sau limfadenita. (2), (4)
Tratamentul in alveolita
Diagnosticarea corecta a alveolitei este primul pas in tratare. Durerea dupa o extractie dentara nu este normala, iar daca nu trece in primele zile de la aparitie, trebuie consultat medicul specialist.
Sunt si situatii in care este posibil sa nu ai nevoie de o noua interventie pentru vindecarea afectiunii stomatologice. Cu tratament medicamentos administrat conform indicatiilor specialistului si care se refera la antibiotice si analgezice, alaturi de clatirea cu solutie antiseptica si amplasarea unui pansament intraalveolar, vindecarea se produce fara alte complicatii. Totul depinde de manifestari si de perioada scursa de la debutul simptomelor si pana la prezentarea la cabinetul stomatologului.
Intr-o situatie complexa, medicul poate interveni pentru eliminarea inflamatiei, indepartarea tesuturilor si a fragmentelor din golul creat dupa extractia dentara, igienizarea si dezinfectare pentru regenerarea completa a tesuturilor si prevenirea complicatiilor. (4), (5)
Pentru a preveni aparitia alveolitei, medicul specialist ia toate masurile necesare, dar in buna parte preintampinarea problemelor de sanatate se poate realiza numai cu ingrijirile adecvate luate de fiecare persoana in parte. Respectarea indicatiilor medicale si urmarea tratamentului prescris favorizeaza vindecarea, imbunatatirea calitatii vietii si a sanatatii dentare.
Controlul stomatologic periodic si o buna igiena orala cu produse de calitate, adaptate nevoilor individuale sunt elemente esentiale pentru pastrarea danturii naturale o perioada indelungata. Aparitia afectiunilor dentare trebuie sa determine masuri urgente, consultul de specialitate si tratamentul adecvat sunt esentiale. In acelasi timp, ingrijirea corecta a bolilor cronice contribuie la pastrarea sanatatii generale, dar si a celei dentare.
Acest articol despre alveolita este strict informativ si nu poate inlocui un diagnostic avizat. De la primele simptome ale unei afectiuni stomatologice, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Dry Socket - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17731-dry-socket
2. Alveolar Osteitis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582137/
3. Postextraction Problems - https://www.msdmanuals.com/professional/dental-disorders/dental-emergencies/postextraction-problems
4. Alveolitis: symptoms, causes, treatment - https://ameldental.com/en/alveolitis-symptoms-causes-treatment/
5. Postextraction pain treatment possibilities - https://hrcak.srce.hr/file/4904