Osteomielita: cauze, simptome, tratament

2. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Osteomielita

 

Osteomielita este o infectie grava a osului. Ea este cauzata de organisme ce se raspandesc prin fluxul sangvin, fracturi sau interventii chirurgicale. Infectia dureroasa provoaca inflamatii care deterioreaza oasele. Tratamentul este necesar si presupune o abordare personalizata. 

Osteomielita este o infectia a oaselor care ajunge la acel nivel prin intermediul sangelui sau porneste din interiorul structurii osoase. Preventia osteomielitei nu este posibila in majoritatea cazurilor, dar recuperarea cu tratament este eficienta. Netratata, infectia deterioreaza definitiv oasele, muschii si tesuturile.  

Ce este osteomielita?

Osteomielita este o inflamatie a osului ce apare pe fondul unei infectii si duce la distrugerea matricei osoase. Responsabile pentru infectie sunt microorganismele patogene, bacterii si fungi. Oricine se poate confrunta cu osteomielita, caracterizata de durerea de oase, in special in oasele lungi ale picioarelor, dar si in oasele bratelor, in regiunea coloanei si a soldurilor. (1)

Osteomielita determina umflarea maduvei osoase, adica a tesutului moale din interiorul oaselor, ce are rol in producerea celulelor sangvine si a trombocitelor. Lasata netratata, osteomielita ar putea intrerupe circulatia sangelui prin sistemul osos.  (2)

Tipuri de osteomielita

Osteomielita acuta

Debuteaza brusc cu febra si dupa cateva zile apare si durerea in zona infectata. 

Osteomielita cronica

Infectia apare si ramane uneori nedetectata pentru luni sau ani buni. Cand incep sa se manifeste simptomele, durerea osoasa este intensa. Osteomielita cronica nu dispare dupa tratament. 

Osteomielita vertebrala

Aceasta infectie se localizeaza la nivelul coloanei vertebrale si determina dureri cronice la fiecare miscare. Osteomielita vertebrala este rar insotita de febra si poate fi greu de gestionat pentru ca de regula apare la persoanele varstnice sau la cele cu boli cronice. (2)

Cauzele aparitiei osteomielitei

Majoritatea cazurilor de osteomielita sunt provocate de bacterii stafilococi, agenti patogeni care se gasesc in mod normal la suprafata pielii sau in interiorul cavitatii nazale a oamenilor sanatosi. Cum ajung in interiorul corpului microorganismele care duc la infectarea osului?

 

Cauzele aparitiei osteomielitei

 

  • Fluxul de sange

Germenii aflati in diverse regiuni ale corpului pot calatori cu ajutorul sangelui din regiunile de origine pana in zonele in care are loc infectarea. 

  • Leziuni

Punctiile realizate in zone diferite ale corpului pot favoriza transportul germenilor in organism. Cand o leziune de acest tip se infecteaza, microorganismele ajung intr-un os din apropiere. Acelasi lucru se intampla si in cazul unui accident soldat cu fractura deschisa, cand osul se rupe si perforeaza pielea. 

  • Interventii chirurgicale

Inlocuirea articulatiilor, dar si repararea fracturilor presupune interventii chirurgicale in urma carora germenii patrund adanc in organism, pana in oase. (3)

Factori de risc in osteomielita

Sistemul osos este conceput sa reziste la asaltul agentilor patogeni si la infectii. Imbatranirea, unele boli cronice, predispozitia genetica sunt factori care pot determina o vulnerabilitate a oaselor si deci un risc mai mare de a dezvolta osteomielita, asa cum se intampla in urmatoarele situatii: 

  • accidentari recente sau interventii chirurgicale ortopedice;
  • deficiente inregistrate la nivelul sistemului circulator;
  • utilizarea unor linii venoase sau a unor catetere;
  • probleme care isi pun amprenta asupra sistemului imunitar;
  • consum de droguri sau de substante interzise. (3)

Simptome in osteomielita

  • Durere osoasa localizata;
  • Inflamarea zonei afectate cu inrosire locala;
  • Sensibilitate la atingere si caldura;
  • Febra;
  • Iritabilitate sau letargie;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Transpiratie sau frisoane;
  • Greata si varsaturi;
  • Dificultate la suportarea greutatii proprii sau in mers;
  • Sensibilitate sau rigiditate in zona osoasa din apropierea portiunii afectate;
  • Spate intepenit;
  • Schiopatat in mers. (2), (4)

Diagnosticarea osteomielitei

Istoricul medical si familial trebuie adus la cunostinta medicului specialist care va realiza o examinare fizica, dupa ce afla simptomele cu care te confrunti. Vei avea de efectuat mai multe analize de laborator de sange, investigatii imagistice - radiografii osoase, CT, RMN si biopsie cu ac in urma careia se preleveaza mostre de lichid, tesut sau os pentru determinarea tipului de infectie. (2)

Tratamentul osteomielitei

Tratament medicamentos

Rezultatul biopsiei osoase va arata germenul care a condus la infectie, astfel ca medicul iti poate prescrie antibioticul care sa lupte cu aceasta. La inceput poate fi vorba de administrarea intravenoasa de antibiotic in spital si dupa o perioada poti primi antibiotice orale pentru acasa. (3)

Persoanele cu diabet zaharat si fumatorii trebuie sa acorde atentie sporita starii organismului pentru ca vindecarea sa se produca asa cum este de asteptat. Fumatorii sunt indrumati sa renunte la tigari, diabeticii trebuie sa isi monitorizeze nivelul de zahar din sange, iar cei cu alte boli cronice trebuie sa gestioneze corect afectiunile de care sufera. (1)

Alte medicamente care pot fi prescrise pentru tratarea osteomielitei sunt cele din categoria antifungice pentru a rezolva infectiile fungice, alaturi de unele medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene pentru calmarea durerii si a inflamatiei articulatiilor osoase. (2)

Tratament chirurgical

  • Scurgerea zonei afectate

Procedura vizeaza deschiderea zonei din jurul osului infectat, cu drenarea lichidului sau a puroiului acumulat in abces. 

  • Indepartarea osului si a tesutului infectat

Prin debridare, chirurgul va scoate osul infectat, alaturi de o mica parte din osul sanatos ca masura de siguranta pentru ca infectia sa nu se raspandeasca. Concomitent, poate fi vorba ca interventia chirurgicala sa vizeze si indepartarea tesutului afectat pentru a nu favoriza propagarea infectiei. 

  • Restabilirea fluxului de sange catre os

In urma debridarii, bucata de os sau de tesut care este indepartata lasa un spatiu gol ce poate fi umplut cu o alta bucata de os sau cu tesuturi precum piele sau muschi, provenite din alte zone ale corpului. Tehnica poate fi varianta potrivita pentru tine pana cand capeti suficienta forta pentru a putea fi supus unei interventii de tipul grefa de os sau de tesut, rolul acesteia fiind acela de a ajuta corpul sa restabileasca fluxul normal de sange si de os in zonele deteriorate de infectie. 

  • Indepartarea obiectelor straine

In cadrul interventiilor chirurgicale ortopedice unele suruburi sau placi chirurgicale plasate vor trebui inlaturate. 

  • Amputarea membrului

Ultima solutie pentru tratarea osteomielitei poate fi amputarea membrului afectat pentru a limita raspandirea infectiei in alte regiuni ale corpului. (3)

Acest articol contine informatii generale despre osteomielita. Simptomele si manifestarile acestei infectii a oaselor sunt diferite si fiecare caz este unic, asadar consulta medicul si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare: 

1. Osteomyelitis - https://www.nhs.uk/conditions/osteomyelitis/#:~:text=Osteomyelitis%20is%20an%20infection%20that,recently%20broken%20(fractured)%20a%20bone

2. Osteomyelitis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9495-osteomyelitis

3. Osteomyelitis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteomyelitis/symptoms-causes/syc-20375913

4. Osteomyelitis - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/osteomyelitis

 

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor