Abcesul dentar: cauze, simptome, tratament

19. 11. 2024 · 7 minute de citit

Abcesul dentar este o acumulare de puroi la nivelul dintelui, cauzat de o infectie bacteriana. Acesta poate sa apara in diferite zone din jurul dintelui, cum ar fi gingia sau varful radacinii, fie din cauza unei carii, fie din cauza unor leziuni [1]. Afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta problema dentara, pentru a fi mai bine informat despre sanatatea dintilor tai si despre optiunile terapeutice pe care le ai la dispozitie!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Abcesul dentar: cauze, simptome, tratament

Cauzele abcesului dentar

Cavitatea bucala contine un numar foarte mare de bacterii, care pot forma un strat lipicios la nivelul dintilor, numita placa dentara.

Lipsa unei igiene dentare corespunzatoare poate permite bacteriilor sa produca acid in interiorul placii dentare, ceea ce rezulta de multe ori la aparitia cariilor sau a afectiunilor gingivale [2].

Chiar daca exista mai multe tipuri de abcese, fiecare cu cauzele lui, cele care duc la aparitia abcesului dentar includ:

  • eruptia incorecta a dintelui din gingie (dinte impactat);
  • carie dentara;
  • afectiune gingivala;
  • leziuni la nivelul dintilor sau gingiilor (accidentari, lovituri etc.);
  • sistem imunitar slabit, fie din cauza unor afectiuni, fie din cauza unor anumite tratamente (chimioterapie) [3].

Tipuri de abcese dentare

In functie de zona in care apare puroiul dentar, abcesul bucal poate fi de mai multe tipuri si anume:

Abcesul gingival

Abcesul gingival este caracterizat prin prezenta si dezvoltarea unei infectii la nivelul gingiilor. De cele mai multe ori acest abces nu afecteaza dintele sau structurile lui de sustinere.

Chiar daca infectia se afla la nivelul gingiei, aceasta nu trebuie confundata cu abcesul parodontal [4].

Abcesul parodontal

Acesta apare tot la nivelul gingiei si poate fi usor de observat, deoarece creeaza un saculet mic, plin cu puroi.

Abcesul poate sa apara alaturi de alte afectiuni gingivale severe cum ar fi parodontita, care duce la retragerea gingiei si dezlipirea acesteia de dinte, fapt care poate duce la acumularea bacteriilor in spatiul nou format.

Simptomele care insotesc abcesul parodontal includ febra si durerea pulsatila, care poate radia si spre alti dinti [5].

Abcesul periapical

Abcesul periapical este o infectie care se raspandeste din interiorul dintelui spre varfurile radacinii acestuia.

Bacteriile pot patrunde in interiorul dintelui prin carii netratate, ceea ce duce in cele din urma la infectarea pulpei dentare si la raspandirea agentilor patogeni si in varfurile radacinilor [4].

Simptomele abcesului dentar

Chiar daca exista situatii cand abcesul dentar nu prezinta simptome, majoritatea cazurilor prezinta durere intensa si pulsatila, care poate radia si spre alte zone ale cavitatii bucale.

Indiferent ca este vorba de abces la masea sau abces la dinte, pe langa durerea prezentata, aceasta problema se mai poate manifesta si prin:

  • febra;
  • sensibilitate la temperaturi scazute sau ridicate;
  • umflarea zonei afectate;
  • dificultate la inghitire sau greutate in respiratie (dispnee);
  • prezenta unui gust urat in gura;
  • saculet plin cu puroi la nivelul gingiei [6].

Daca sunt prezente simptome asociate cu abcesul dentar, atunci este recomandata o consultatie stomatologica, pentru a preveni eventualele complicatii asociate cu aceasta problema.

Complicatii si factori de risc

Indiferent de tipurile abcesului dentar, acumularea de puroi nu dispare fara tratament corespunzator. Daca saculetul cu puroi se sparge, atunci poti prezenta o ameliorare semnificativa a durerii, insa aceasta este temporara, deoarece cauza abcesului este inca prezenta.

Daca abcesul nu este drenat, infectia poate sa se raspandeasca si in alte zone, cum ar fi maxilarul, gatul sau capul. Este posibila dezvoltarea unei infectii sinusale, daca dintele afectat se afla in apropierea sinusurilor sau dezvoltarea sepsisului, adica o infectie care se raspandeste in tot corpul si care poate pune viata in pericol.

Riscul de raspandire a infectiei este mult mai mare daca ai un sistem imunitar slabit, motiv pentru care abcesul dentar trebuie tratat cat mai curand posibil [1].

Abcesul dentar la copii

Acumularea puroiului la nivelul dintilor nu este o problema intalnita doar la adulti. Din cauza consumului ridicat de dulciuri si a bauturilor bogate in zahar, copiii pot prezenta si ei numeroase cazuri de abces dentar, mai ales daca nu au o igiena dentara corespunzatoare.

Pentru a preveni cariile, asigura-te ca cel mic evita cantitatile mari de alimente si bauturi care pot sustine cresterea bacteriana in cavitatea bucala si introduce o rutina zilnica de spalat pe dinti.

In ceea ce priveste cauzele, simptomele si potentialele complicatii, acestea sunt asemanatoare abceselor dentare aparute in randul adultilor. Asta inseamna, ca trebuie programata o consultatie cat mai curand posibil, pentru ca cel mic sa primeasca tratamentul corespunzator [7].

Optiuni de tratament

doctor stomatolog trateaza dantura unei paciente

Tratamentul pentru abcesul dentar se axeaza pe curatarea zonei infectate si pe ameliorarea simptomelor. In functie de caz, este posibil ca medicul sa ceara si efectuarea unei radiografii pentru a verifica daca infectia s-a raspandit si in alte zone.

In functie de tipul si de severitatea abcesului, tratamentul poate include:

Drenarea abcesului

Daca abcesul este prezent doar intr-o singura zona, atunci medicul specialist va efectua o mica incizie pentru a drena continutul sacului cu puroi.

Aceasta procedura va folosi  anestezie locala, pentru a nu exista durere in timpul drenarii [8].

Tratament cu antibiotice

Tratamentul cu antibiotice este recomandat atunci cand infectia s-a raspandit si in alte zone sau cand ai un sistem imunitar slabit, pentru a ajuta corpul sa combata aceasta problema.

Pentru ca medicamentele sa aiba efectul necesar este important sa respecti planul de administrare si dozajul precizat de catre specialist [8].

Tratarea canalelor radiculare

ceasta procedura este realizata pentru a salva dintele sau maseaua cariata sau infectata, prin indepartarea tesutului nervos si a pulpei afectate, pana la varful radacinilor.

Dupa aceasta curatare, medicul specialist va sigila interiorul dintelui cu un compus special pentru a nu se reinfecta si ar putea sugera aplicarea unei coroane, pentru a oferi mai multa rezistenta dintelui [8].

Extractie dentara

Daca dintele nu poate fi salvat prin procedura de mai sus, atunci medicul stomatolog va recurge la ultima optiune disponibila si anume extractia dintelui infectat.

Pentru a inlocui dintele extras, medicul poate recomanda un implant dentar sau proteza, in functie de caz [8].

Ce poti face pentru ameliorarea durerii?

Pentru a ameliora disconfortul pana in ziua programarii, poti sa apelezi la medicamente analgezice sau la suplimente alimentare pentru durere, la indicatia medicului.

Daca apelezi la suplimente alimentare, trebuie mentionat ca nu exista pana in acest moment suficiente dovezi stiintifice care sa confirme beneficiile acestora, ceea ce inseamna ca ar fi mai bine sa discuti in prealabil cu un farmacist sau medic, pentru a afla recomandarile lor.

Aditional, pentru a nu agrava durerea, poti face si anumite schimbari temporare, cum ar fi evitarea mestecarii alimentelor pe partea afectata si renuntarea la bauturile prea reci sau prea calde [9].

Prevenirea abcesului dentar

Evitarea cariilor este esentiala pentru a preveni abcesul dentar, ceea ce inseamna ca igiena orala trebuie realizata corespunzator. Ai grija de dintii tai prin efectuarea urmatoarelor sugestii:

  • spala-te pe dinti cel putin de doua ori pe zi, a cate 2 minute fiecare sedinta, pentru a oferi o curatare corespunzatoare;
  • foloseste ata dentara sau dus bucal, pentru a indeparta resturile alimentare din zonele greu de accesat cu periuta de dinti;
  • inlocuieste periuta dupa cateva luni de folosire, deoarece perii acesteia se vor deteriora si nu vor mai curata dintii corespunzator;
  • evita sau reduce consumul de alimente si bauturi care pot afecta negativ dintii, cum ar fi dulciurile sau bauturile bogate in zahar;
  • mergi la dentist in mod regulat, pentru a putea observa din timp potentiale riscuri, deoarece abcesul nu este singura problema dentara existenta [1].

Abcesul dentar este o problema foarte des intalnita, care poate reduce semnificativ calitatea vietii si care poate duce la pierderea dintelui sau a maselei. Daca ai puroi la dinte sau la masea, apeleza cat mai rapid la un medic specialist pentru a primi tratamentul corespunzator!

Daca ai dinti sanatosi, atunci practica in continuare metodele de preventie si rutina corespunzatoare de igiena dentara, deoarece preventia este mult mai usor de realizat decat tratarea afectiunii in sine.

Referinte:

  1. Tooth Abscess. Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tooth-abscess/symptoms-causes/syc-20350901. Data accesarii: 28.10.2022
  2. Dental Abscess Symptoms and Treatments. Symptoms & Treatments - Illnesses & Conditions | NHS Inform, www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/dental-abscess. Data accesarii: 28.10.2022
  3. NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/dental-abscess/. Data accesarii: 28.10.2022
  4. Abscessed Tooth: Tooth Infection Symptoms & Treatment. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/10943-abscessed-tooth. Data accesarii: 28.10.2022
  5. Periodontal Abscess: Care Instructions. MyHealth.Alberta.ca Government of Alberta Personal Health Portal, myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abk6185. Data accesarii: 28.10.2022
  6. Tooth Abscess: Symptoms, Causes, and Treatment. WebMD, WebMD, www.webmd.com/oral-health/guide/abscessed-tooth. Data accesarii: 28.10.2022
  7. Phuro. What Parents Should Know about Gum Abscess in Children. Pediatric Dentist | San Diego Kids Dentistry & Children's Dental Care, sandiegochildrensdentist.com/what-parents-should-know-about-gum-abscess-in-children/. Data accesarii: 28.10.2022
  8. Santos-Longhurst, Adrienne. Abscessed Tooth: Types, Symptoms, Causes, Treatment, and Pictures. Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/abscessed-tooth#treatment. Data accesarii: 28.10.2022
  9. Dental Abscess: Symptoms, Treatment, and Causes. Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/170136. Data accesarii: 28.10.2022

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice