Dispneea: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

15. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Dificultatile de respiratie isi pot face aparitia din motive diverse, provocand un disconfort semnificativ si fiind insotite de cele mai multe ori de senzatii de panica si anxietate pronuntata. Acest fenomen poarta numele de dispnee si reprezinta, de fapt, o manifestare a unor afectiuni. Asadar, aceasta poate fi ameliorata sau poate disparea complet actionand asupra cauzei sale.

Ce este dispneea?

Dispneea este termenul medical utilizat pentru a descrie respiratia grea si senzatia de lipsa de aer. Aceasta poate aparea in urma efortului fizic pronuntat, dar si drept simptom al unor afectiuni serioase. Asadar, daca aceasta persista, poate fi un semn ca ai o problema si ar trebui sa mergi la medic.

Dupa identificarea cauzei, acesta iti va recomanda un tratament potrivit care sa te ajute sa ameliorezi aceste simptome.

Tipuri de dispnee

In functie de felul in care se manifesta, dispneea poate fi de mai multe tipuri. Acestea pot fi clasificate fie dupa perioada de timp in care evolueaza dificultatile de respiratie, fie dupa alte particularitati.

Dupa evolutie

Dispneea cronica

Putem vorbi despre dispnee cronica atunci cand problemele respiratorii persista timp de cateva luni. Acesta este un semn clar al unei afectiuni persistente si poate afecta in mod semnificativ calitatea vietii.

Dispneea subacuta

Acest tip de dispnee isi face aparitia treptat in decursul a cateva zile sau ore. In general, pot aparea stari de anxietate atunci cand pacientul incepe sa resimta dificultati de respiratie, asa ca se recomanda consultarea unui medic.

Dispneea acuta

In aceasta situatie, dispneea are evolutia cea mai rapida si se instaleaza in cateva ore sau chiar in cateva minute. Deoarece isi face aparitia brusc, ea poate declansa atacuri de panica.

Dupa alte particularitati

Dispneea paroxistica nocturna

Dupa cum o spune si numele, acest tip de dispnee se manifesta doar in timpul noptii. Manifestarea este una severa, deoarece intrerupe somnul si poate indica prezenta unor afectiuni cu adevarat serioase.

Platipneea

Platipneea se manifesta doar cand pacientul sta in picioare.

Ortopneea

Pe de alta parte, exista si un tip de dispnee care apare doar cand pacientul se intinde, iar simptomele dispar odata ce acesta se ridica.

Tahipneea

Aceasta categorie se diferentiaza in functie de modul in care are loc respiratia. Mai precis, tahipneea este caracterizata de respiratii rapide si deloc profunde, care nu sunt suficiente si astfel poate aparea senzatia de sufocare.

Dispneea inspiratorie

Asa cum o spune si numele, pacientul nu poate inspira in mod corespunzator. In general, isi face aparitia in cazul in care caile respiratorii sunt obstructionate si aerul nu poate patrunde bine in plamani.

Dispneea expiratorie

Atunci cand pacientul nu poate expira, apare dispneea expiratorie.

Dispneea de efort

Asa cum am mentionat mai sus, dificultatile de respiratie nu sunt intotdeauna semnul unei afectiuni. Dispneea apare drept simptom in urma efortului intens, iar acest lucru este perfect normal. De obicei, aceasta dispare in cateva minute insa, daca persista, ar putea fi totusi vorba despre o problema si ar trebui sa iei legatura cu un medic.

Cauzele dispneei

Cauzele pentru care respiratia poate fi ingreunata sunt multiple. Aceasta apare cu precadere drept manifestare a unor afectiuni, insa poate fi vorba si de alti factori care sa obstructioneze caile respiratorii.

Afectiuni respiratorii si pulmonare

De cele mai multe ori, dispneea apare atunci cand sistemul respirator este afectat. Printre bolile care pot cauza o astfel de manifestare se numara astmul bronsic, pneumonia, bronsita, edemul pulmonar, diverse infectii la nivelul plamanilor, pneumotorax, COVID-19.

Afectiuni cardiace

O alta cauza foarte raspandita este reprezentata de afectiunile cardiace: infarct miocardic, cardiomiopatie, insuficienta cardiaca, hipotensiune arteriala.

Afectiuni ORL

Desigur, si o parte dintre afectiunile ORL pot afecta caile respiratorii si, astfel, provoca dispnee. Printre cele mai des intalnite se numara laringita si tumorile prezente la nivelul gatului.

Afectiuni neurologice

Este posibil ca si unele boli ale sistemului nervos sa duca la aparitia problemelor de respiratie.

Reactii alergice

Socul anafilactic este un tip de reactie alergica severa, care poate pune viata in pericol daca pacientul nu primeste ingrijiri medicale imediate. Printre simptomele anafilaxiei se numara si dispneea.

Anxietatea

Dispneea este un simptom foarte comun in timpul atacurilor de panica. Asadar, orice fel de tulburare de anxietate si stare de agitatie poate fi asociata si cu respiratia ingreunata.

Factori externi

Aceasta manifestare nu apare doar ca urmare a aparitiei unor afectiuni, ci poate fi si provocata in mod direct de catre un factor extern care irita sau blocheaza caile respiratorii. Asadar, patrunderea unor substante nocive in tractul respirator (substante toxice, polen, fum, praf, diferite obiecte) il pot bloca partial si pot cauza dispnee.

Sarcina

Dispneea este un simptom destul de comun in timpul sarcinii, in special in timpul celui de-al treilea trimestru. Ea poate aparea fie in urma fluctuatiilor de hormoni, fie drept rezultat al evolutiei sarcinii. Pe masura ce fatul se dezvolta, uterul se mareste si incepe sa excercite o presiune catre abdomen si torace. Astfel, diafragma poate fi afectata, lucru care influenteaza si respiratia.

Simptome

Dispneea inseamna, practic, respiratie ingreunata, care se manifesta usor diferit de la persoana la persoana. Asadar, simptomele specifice pot fi respiratiile superficiale si rapide, suieraturile (cunoscute si sub termenul de wheezing), dar si senzatia de sufocare si de strangere in piept.

Diagnostic

Medicul trebuie sa realizeze o serie de investigatii pentru a putea plasa un diagnostic corect - mai precis, sa identifice adevarata cauza a dispneei. In prima faza, va realiza anamneza pacientului. Acesta va adresa o serie de intrebari referitoare la debutul simptomelor si felul in care se manifesta, la o istorie familiala a bolilor pulmonare si cardiace, dar si la alti factori care ar putea influenta aparitia dispneei - de exemplu, daca pacientul este fumator.

Apoi, medicul va continua cu un examen clinic, in functie de ceea ce a descoperit in timpul anamnezei. Insa, pentru a avea un diagnostic clar, va recomanda si o serie de alte investigatii. Acestea pot include analize de sange, electrocardiograma, radiografie pulmonara sau alte investigatii mai complexe. De asemenea, se poate verifica si saturatia de oxigen cu ajutorul unui pulsoximetru.

Metode de tratament

Metodele de tratament recomandate difera foarte mult in functie de diagnostic si de cauza exacta a dispneei. In general, acestea constau in diverse medicamente prescrise de catre medicul specialist, dar se pot recomanda si schimbari alimentare si ale stilului de viata.

Tratament medicamentos

Un mod de a ameliora problemele de respiratie este prin administrarea unui tratament specific afectiunii in cauza. De exemplu, se pot recomanda medicamente potrivite pentru afectiunile pulmonare, cardiace, ORL sau neurologice, ca de exemplu medicamente bronhodilatatoare si antiinflamatoare. Se pot recomanda si antialergice, in cazul in care dispneea a aparut in urma unei alergii.

Stil de viata echilibrat

Dispneea poate aparea si la persoanele care au probleme cu greutatea, asadar medicul ar putea sugera si urmarea unui regim alimentar mai sanatos, bazat pe fructe si legume, cereale integrale, carne slaba si mai putine grasimi si zaharuri.

Insa, schimbarile in stilul de viata ar trebui sa includa si mai multa activitate fizica. Orice fel de miscare este recomandata, de la sport pana la plimbari zilnice. Acestea vor ajuta la imbunatatirea rezistentei la efort, asadar sansele de aparitie a dispneei vor scadea semnificativ.

Preventie

In anumite situatii, dispneea poate fi prevenita, in special atunci cand ii cunosti exact cauza. Un sfat foarte util este acela de a renunta la fumat si de a evita pe cat posibil fumatul pasiv, acest obicei fiind foarte nociv pentru intregul organism. Incearca si sa te mentii cat mai activ din punct de vedere fizic si sa urmezi o dieta sanatoasa, pentru a-ti pastra o greutate situata in limitele normale. Evita pe cat posibil si factorii iritanti pentru caile respiratorii si potentialii alergeni.

Dispneea este o manifestare prezenta deseori in urma efortului fizic, dar poate semnala si o serie de afectiuni. Mergi la medic imediat cum observi ca simptomele persista si incearca sa duci un stil de viata cat mai echilibrat, pentru a putea face fata mai usor acestor simptome.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice