Analize sarcina: cele mai importante investigatii pe care sa le faci

22. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Analize sarcina

 

Investigatiile in sarcina vizeaza monitorizarea dezvoltarii copilului si investigarea starii de sanatate a mamei. Testele de laborator de sange si urina, ecografiile lunare, alaturi de morfologia fetala pot pune in evidenta posibile afectiuni ale fatului sau probleme de santate ale mamei pentru care sunt necesare tratamente si proceduri speciale, astfel incat sarcina sa fie dusa la bun sfarsit, iar ambii sa fie sanatosi. 

Investigatiile sunt recomandate tinand cont de sarcina pe saptamani, de nevoile fiecarei gravide, dar si de rezultatele obtinute. Analizele simple in sarcina pot fi dublate de investigatii amanuntite, medicul specialist este cel care iti va recomanda la fiecare control noi teste, daca sunt necesare. 

Testul de confirmare a sarcinii

Lipsa menstruatiei poate insemna aparitia unei sarcini. Fie ca iti doresti un copil, fie vorbim de o sarcina neprogramata ai nevoie de un test pentru confirmarea sau infirmarea sarcinii pentru care ai la dispozitie: 

  • teste de sarcina si ovulatie in farmacia online - poti sa detectezi acasa hormonul specific sarcinii gonadotropina corionica umana HCG; 
  • testul de urina - in laboratorul medical;
  • testul de sange - in laboratorul medical. (1)

Confirmarea sarcinii trebuie sa vina de la medicul specialist pentru ca te va lua in evidenta cu aceasta ocazie si iti va putea oferi adeverinta care sa sustina starea de graviditate pentru a fi inmanata angajatorului. 

Analize de sarcina in primul trimestru 

Pachetul de analize din primul trimestru de sarcina vizeaza analize si teste de screening standard:

  • grupa de sange si RH-ul mamei;
  • hemoleucograma;
  • glicemia;
  • sumar de urina cu urocultura;
  • teste pentru evidentierea bolilor cu transmitere sexuala - HIV/SIDA, sifilis;
  • virusuri hepatice;
  • analize specifice pentru verificarea functionarii tiroidei. 

Ecografia de morfologie fetala in trimestrul 1 de sarcina se realizeaza in intervalul 11 - 13 saptamani de sarcina. Aceasta dezvaluie medicului specialist informatii legate de varsta gestationala, cresterea sau nasterea prematura, aparitia preeclampsiei, serologia materna, markerii ecografici, evaluarea anatomiei fetale pentru excluderea anomaliilor cromozomiale precum sindromul Down - trisomia 21, sindromul Patau - trisomia 13, sindromul Edwards - trisomia 18. (2), (3)

Analize de sarcina in trimestrul 2 

In trimestrul 2 de sarcina, ecografia lunara, la fiecare control medical este necesara, alaturi de examinarea fizica realizata de medicul specialist. Repetarea analizelor de laborator de sange si urina realizate si in primul trimestru de sarcina este o necesitate pentru monitorizarea si evaluarea dezvoltarii copilului si a mamei. 

In intervalul 20 - 22 de saptamani de sarcina, se recomanda efectuarea morfologiei fetale de trimestrul 2 cu ajutorul careia sunt examinate structurile interne ale fatului si se pot realiza masuratori exacte ale copilului. Fata de morfologia fetala din trimestrul 1 de sarcina, medicul specialist va putea face o comparatie a parametrilor standard, alaturi de examinarea placentei, a cordonului ombilical si a cantitatii de lichid amniotic existent. Uterul si cervixul mamei sunt si ele usor de investigat cu tehnica moderna. 

 

Analize de sarcina in trimestrul 2 

 

Morfologia fetala de trimestrul 2 este si o modalitate de evidentiere a unor malformatii pe care copilul le poate avea. Acest lucru ii permite familiei sa fie pregatita pentru ceea ce urmeaza, dar si medicului sa ofere ingrijirile necesare pentru ca nasterea si perioada urmatoare sa ii asigure copilului toata protectia si sprijinul medical adecvat nevoilor. 

Evaluarea riscului de diabet gestational cu ajutorul testului de toleranta la glucoza este o investigatie importanta in sarcina. (2), (3)

In functie de unele riscuri pe care le poti avea in sarcina, medicul specialist iti poate indica realizarea unor teste speciale suplimentare. Triplul test este recomandat gravidelor daca rezultatelor testului dublu din prima perioada a sarcinii nu au fost concludente. Acesta poate depista anomalii cromozomiale asa cum este cazul sindromului Down sau pune in evidenta spina bifida. 

De asemenea, o alta investigatie suplimentara este amniocenteza ce oferă informații despre sanatatea copilului si care este de regula realizata de femeile care se confrunta cu un risc mare de a avea un copil cu o tulburare genetica. (4), (5)

Analize de sarcina in trimestrul 3 

Si in trimestrul 3 de sarcina se vor efectua analize de laborator de sange si urina si o morfologie fetala, mai ales ca se apropie marele eveniment al nasterii. Screening-ul pentru identificarea, acolo unde exista, a Streptococului din grupa B este o investigatie in aceasta perioada, rezultatele sunt importante in cazul nasterii naturale pentru ca medicul sa poata acorda tratamentul necesar inainte de expulzie sau inca din travaliu. 

Morfologia fetala din trimestrul 3 de sarcina este o modalitate de evaluare a cresterii fetale si de monitorizare a starii de sanatate a copilului, cu ajutorul informatiilor obtinute in timp real. Miscarile realizate de copil, biometria fetala, gradul de maturare si de pozitionare a placentei, cantitatea de lichid amniotic pe care copilul o mai are la dispozitie, precum si fluxul de sange care ajunge la copil sunt cativa parametri avuti in vedere de medicul specialist in cadrul acestei investigatii. 

Unele anomalii pe care copilul le poate avea pot fi evidentiate in cadrul morfologiei fetale din trimestrul 3 de sarcina, deoarece toate organele sunt formate si exista unele malformatii ce apar in ultima perioada a sarcinii. (4), (5)

Monitorizarea medicala atenta in timpul sarcinii este importanta atat pentru tine, cat si pentru copil. In eventualitatea in care sunt depistate unele probleme in sarcina, exista solutii ce pot fi implementate cu succes pentru ca nasterea sa fie la termen, chiar si in situatii precum existenta malformatiilor congenitale in sarcina

Acest articol este informativ si nu poate inlocui un diagnostic medical adecvat. Fiecare sarcina este unica, nevoile si analizele in sarcina recomandate sunt diferite, de aceea iti recomandam sa mergi la control medical periodic si sa respecti indicatiile medicului specialist. 

Surse de informare: 

1. Pregnancy - tests and scans - https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/servicesandsupport/pregnancy-tests-and-scans

2. Routine antenatal tests - https://www.pregnancybirthbaby.org.au/routine-antenatal-tests

3. Tests in pregnancy - https://raisingchildren.net.au/pregnancy/health-wellbeing/tests-appointments/tests-in-pregnancy

4. Common Tests During Pregnancy - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/common-tests-during-pregnancy

5. Common Tests During Pregnancy - https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p01241

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice