Andropauza: ce este, cum se manifesta, sfaturi pentru a o gestiona

3. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Andropauza

 

Andropauza sau menopauza la barbati descrie o serie de modificari legate de varsta si care se reflecta in nivelul hormonilor masculini. Acelasi grup de simptome este cunoscut sub numele de deficit de testosteron, deficit de androgeni si hipogonadism cu debut tardiv.

Ce este andropauza?

Testosteronul este un hormon produs in testicule si este mai mult decat un combustibil pentru apetitul sexual. De asemenea, acesta este implicat in schimbarile din timpul pubertatii, alimenteaza energia psihica si fizica a persoanei, mentine masa musculara si regleaza alte caracteristici evolutive importante.

Menopauza masculina sau andropauza difera de menopauza feminina in mai multe moduri. In primul rand, nu toti barbatii trec prin aceasta experienta. In al doilea rand, andropauza nu implica o inchidere completa a organelor de reproducere. Cu toate acestea, complicatii sexuale pot aparea ca urmare a nivelului redus de hormoni.

Atentie! Este normal ca barbatii sa experimenteze o scadere a productiei de hormon masculin, testosteron, odata cu inaintarea in varsta, dar acest lucru se poate intampla si in cazul unor afectiuni precum diabetul zaharat [1].

Andropauza la barbati: varsta la care apare

Modificari subtile ale functiei testiculelor pot aparea inca de la varsta de 45 pana la 50 de ani si, mai dramatic, dupa varsta de 70 de ani, la unii barbati. Andropauza implica o scadere a productiei de testosteron si este adesea afiliata cu hipogonadismul. Aproximativ 30% dintre barbatii cu varste de peste 50 de ani pot fi afectati. Ambele conditii implica scaderea nivelului de testosteron si simptome similare [1], [2].

Care sunt cauzele andropauzei?

Pe masura ce barbatii imbatranesc, nu numai ca organismul incepe sa produca mai putin testosteron, ci si nivelurile unui alt hormon numit globulina de legare a hormonilor sexuali, o proteina care extrage  testosteronul utilizabil din sange, incep sa creasca. Proteina se leaga de testosteronul disponibil care circula in sange. Testosteronul care nu este legat de globulina de legare a hormonilor sexuali se numeste testosteron biodisponibil, ceea ce inseamna ca este disponibil pentru a fi folosit de catre organism [1]. 

Barbatii care prezinta simptome asociate cu andropauza au un nivel redus de testosteron biodisponibil in sangele. Prin urmare, tesuturile din organism care sunt stimulate de testosteron primesc o cantitate mai mica de hormon, care poate provoca diverse modificari de dispozitie sau oboseala, disfunctii si tulburari sexuale

Problemele psihologice pot fi cauzate si de probleme profesionale sau de cuplu, probleme financiare. O „criza a vietii de mijloc” poate fi responsabila de instalarea andropauzei. Acest lucru se poate intampla atunci cand barbatii cred ca au ajuns la jumatatea vietii.

Anxietatile legate de ceea ce au realizat pana acum, fie la locul de munca, fie in viata personala, pot duce la depresie.

Alte cauze posibile ale andropauzei includ [1]-[4]:

  • lipsa somnului;
  • dieta nesanatoasa;
  • conditie fizica precara;
  • consum de alcool in exces;
  • consum de tutun;
  • stima de sine scazuta.

Ce simptome au barbatii la andropauza?

Andropauza poate provoca probleme fizice, sexuale si psihologice. Acestea se agraveaza de obicei pe masura ce inaintezi in varsta. Ele pot include [1] -[3]:

  • consum redus de energie;
  • depresie sau tristete;
  • scaderea motivatiei;
  • scaderea increderii in sine;
  • dificultati de concentrare;
  • insomnie sau dificultati de somn;
  • disfunctie erectila;
  • cresterea grasimii corporale;
  • masa musculara redusa;
  • slabiciune fizica;
  • ginecomastie sau dezvoltarea sanilor;
  • scaderea densitatii osoase;
  • reducerea libidoului;
  • infertilitate;
  • scaderea dimensiunii testiculului;
  • pierderea parului de pe corp;
  • urinare dureroasa;
  • bufeuri.

Atentie! Nivelurile scazute de testosteron asociate cu andropauza au fost legate de instalarea osteoporozei.

Metode de diagnostic a menopauzei la barbati

Medicul specialist poate solicita un test de sange pentru a analiza nivelul de testosteron si poate diagnostica astfel boala.

Cu exceptia cazului in care andropauza provoaca probleme grave sau perturba ritmul normal al vietii, probabil ca vei gestiona simptomele fara a fi necesara urmarea unui tratament. Cel mai mare obstacol in tratarea andropauzei poate consta în jena de a discuta cu medicul despre simptomele resimtite. 

Atentie! Multi barbati sunt prea intimidati sau timizi pentru a discuta problemele sexuale cu un cadru medical [3], [5].

Tratamentul andropauzei

 

Tratamentul andropauzei

 

Alegerea unui stil de viata sanatos

Cel mai frecvent tip de tratament pentru simptomele menopauzei masculine il reprezinta alegerea unui stil de viata sanatos. De exemplu, medicul iti poate recomanda [1]-[5]:

  • alimentatie sanatoasa;
  • efectuarea de exercitii fizice regulate;
  • somn suficient;
  • reducerea stresului;
  • utilizarea unor tonice sexuale sau a unor suplimente pentru prostata.

Dupa adoptarea acestor obiceiuri, barbatii care se confrunta cu simptome de andropauza pot resimti o schimbare in bine in starea lor generala.

Daca te confrunti cu depresie, medicul poate prescrie antidepresive, recomandarea inluderii terapiei cognitiv comportamentale in viata de zi cu zi si modificari ale stilului de viata.

Aportul de suplimente alimentare pentru andropauza nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat administrarea acestora si consulta medicul curant.

Aport de testosteron

Inlocuirea testosteronului in sange este cel mai frecvent tratament medical pentru barbatii care trec prin andropauza.

Medicul te poate ajuta sa determini ce tratament este cel mai potrivit, luand in considerare stilul de viata. Medicul va verifica in timp raspunsul la tratament si va face ajustari, daca este necesar.

Testosteronul este disponibil intr-o varietate de preparate diferite, dupa cum urmeaza [1], [5]:

  • Plasture - Persoanele care poarta un plasture cu testosteron primesc hormonul prin piele. Plasturele permite o eliberare lenta, constanta de testosteron in fluxul sanguin. Se aplica o data pe zi pe o zona uscata de piele de pe spate, abdomen, brate superioare sau coapse.
  • Gel de testosteron - Acest tratament este aplicat direct pe piele, de obicei pe brate. Deoarece gelul se poate transfera altor persoane prin contact cu pielea, o persoana trebuie sa aiba grija sa spele gelul de pe maini dupa fiecare aplicare.
  • Capsule - Acestea se administreaza zilnic, dupa servirea mesei. Barbatii cu boli de ficat, functie hepatica slaba, boli grave de inima sau rinichi sau care au prea mult calciu in sange ar trebui sa evite aceste medicamente.
  • Preparate injectabile de testosteron - Acest tratament implica aplicarea de doze injectabile de testosteron in muschi. Acestea pot provoca schimbari de dispozitie din cauza modificarilor nivelului de testosteron.

Atentie! Terapia de substitutie hormonala este o optiune de tratament controversata, deoarece testosteronul sintetic poate avea efecte secundare daunatoare. Testosteronul nu ar trebui sa fie administrat de persoane cu cancer de prostata sau de san, boli de inima, boli de rinichi sau ficat.

Cat timp dureaza andropauza la barbati?

Deoarece barbatii nu trec printr-o perioada bine definita de andropauza, unii medici se refera la aceasta problema ca la declinul testosteronului la persoanele masculine cu varste de peste 50 de ani [1].

Ce poti face pentru partenerul tau intrat la andropauza?

 

Batrani fericiti

 

Este important sa incerci sa-ti lasi partenerul sa vorbeasca liber despre starile si emotiile pe care le incearca. De asemenea, iti poti incuraja partenerul:

  • sa aiba o viata activa fizic,
  • sa foloseasca tehnici usoare de gestionare a timpului,
  • sa utilizeze exercitii de respiratie,
  • sa efectueze exercitii fizice pentru depresie si  stres,
  • sa planificati impreuna din timp evenimente stresante.

Este recomandat sa iei in considerare sprijinul de la egal la egal, in care oamenii isi folosesc experientele pentru a se ajuta reciproc.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate.

Andropauza poate afecta persoanele adulte de sex masculin. Daca te confrunti cu simptomele afectiunii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile specializate ale acestuia!

Surse de informare:

[1] MedBroadcast. “Andropause.”, MedBroadcast, 2022,

https://medbroadcast.com/condition/getcondition/andropause Accesat in 25.10.2022.

[2] Web Md. “Male Menopause”, Web Md, 2021,

https://www.webmd.com/men/guide/male-menopause Accesat in 25.10.2022.

[3] Krans, Brian. “ What Is Male Menopause?” Healthline, 2018, 

https://www.healthline.com/health/menopause/male Accesat in 25.10.2022.

[4] NHS. “The 'male menopause'”, NHS, 2022,

https://www.nhs.uk/conditions/male-menopause/ Accesat in 25.10.2022.

[5] Mayo Clinic. “Male menopause: Myth or reality?”, Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/male-menopause/art-20048056

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...

Aviz