Angiodermita: cauze, simptome, tratament

7. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Angiodermita

 

Angiodermita, cunoscuta si sub denumirea de acroangiodermita, este o afectiune care necesita interventie rapida din partea unui medic specialist, pentru a tine sub control leziunile si a preveni extinderea lor. In acest articol poti afla mai multe despre angiodermita, inclusiv cauzele care o determina, modul de manifestare si optiunile de tratament. 

Ce este angiodermita?

Angiodermita este reprezentata de o serie de leziuni cutanate survenite la extremitatile membrelor inferioare, ca urmare a unei insuficiente circulatorii locale. Desi leziunile caracteristice angiodermitei pot ramane nemodificate timp de ani, prognosticul este considerat, in unele cazuri, rezervat si depinde de cauzele determinante [1].

Care sunt cauzele angiodermitei?

Angiodermita este considerata o afectiune relativ rara, intalnita mai frecvent la barbati decat la femei si diagnosticata, in general, la adulti. Ea a fost descrisa in asociere cu urmatoarele patologii:

  • membre amputate protezate cu dispozitive de calitate indoielnica sau cu o compatibilitate limitata cu pacientul;
  • paralizia membrelor inferioare;
  • pacienti hemodializati;
  • pacienti diagnosticati cu hepatita c;
  • insuficienta venoasa cronica;
  • malformatii vasculare a nivelul piciorului si al gambei;
  • deficitul de proteina c;
  • fistule arteriovenoase simetrice [2]. 

Angiodermita este considerata a fi o complicatie a stazei venoase cronice grave localizata la nivelul piciorului si al gambei. Mai rar, unele anomalii arteriovenoase congenitale determina cresterea presiunii venoase la nivelul picioarelor. 

Staza venoasa cronica apare ca urmare a unei presiuni capilare ridicate la nivelul picioarelor, atunci cand muschii gambei nu isi indeplinesc in mod corespunzator functia de pompa - in cazul persoanelor care stau in picioare, pe loc, pentru intervale mari de timp, care stau asezate ore la rand sau care stau mult timp picior peste picior [3]. 

Simptomele angiodermitei

Majoritatea pacientilor diagnosticati cu angiodermita relateaza simptome vechi de staza venoasa la nivelul membrelor inferioare. La unii dintre acestia exista un sunt arteriovenos pentru hemodializa sau o malformatie arteriovenoasa veche.

Leziunile caracteristice apar, mai intai, sub forma unor puncte rosii, care devin violacee si conflueaza. Ulterior, acestea se transforma in papule confluente, maronii sau violacee, care acopera suprafete de dimensiuni mari de piele. Pacientul se poate plange de durere si prurit in zonele afectate.

In absenta unui tratament adecvat, leziunile pot ulcera si pot sangera. 

Atunci cand leziunile sunt bilaterale, se considera ca sunt determinate de insuficienta venoasa cronica. Atunci cand un singur picior este afectat, medicul va suspecta o malformatie vasculara [4].

 

Simptomele angiodermitei

 

Diagnosticul angiodermitei

Diagnosticul angiodermitei presupune un demers clinic relativ complex pentru a exclude alte cauze posibile ale leziunilor si pentru identificarea cauzei determinante. Astfel, medicul va solicita:

  • analize de sange pentru a determina statusul HIV-pozitiv sau negativ al pacientului si pentru a diferentia angiodermita de sarcomul Kaposi;
  • biopsie cutanata pentru evaluarea dermatopatologica a leziunilor;
  • dermatoscopie pentru observarea in detaliu a leziunilor si evaluarea corespondentei intre acestea si descrierea clasica a angiodermitei;
  • metode imagistice (pletismografia, ecografia Doppler, oscilografia) pentru evaluarea circulatiei venoase si identificarea unei eventuale malformatii venoase;
  • arteriografia pentru identificarea unei eventuale fistule arteriovenoase [2]. 

Diagnosticul diferential

Diagnosticul corect al angiodermitei si tratamentul corect al acesteia sunt foarte importante, mai ales in contextul relativei raritati a acestui sindrom. Principalele entitati patologice in legatura cu care se impune diagnosticul diferential sunt:

  • boala hemangioproliferativa;
  • leziunile fibrochistice lipomatoase hemosiderinice;
  • dermatita Blum;
  • sindromul Stewart-Blufarb;
  • vasculita;
  • placile verucoase hipertrofice;
  • sarcomul Kaposi [3].

Confuzia angiodermitei cu sarcomul Kaposi este cea mai frecventa eroare de diagnostic, rezultatul fiind un tratament inutil cu radioterapie si realizarea grefelor cutanate [1].

Optiuni de tratament pentru angiodermita 

Angiodermita este un diagnostic relativ rar, motiv pentru care optiunile de tratament iau in calcul cauzele posibile ale leziunilor, pe care incearca sa le remedieze. Un studiu care ia in calcul prezentarile de caz disponibile in literatura mentioneaza urmatoarele tratamente care s-au dovedit eficiente, la anumiti pacienti:

  • tratamentul cu antibiotic in cazul unor fistule arteriovenoase la pacienti cu hemodializa;
  • tratamentul prin compresie locala;
  • tratament medicamentos cu medicamente si suplimente pentru circulatia sangelui;
  • tratament chirurgical pentru eliminarea sunturilor arteriovenoase;
  • fizioterapie pentru imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul membrelor afectate;
  • scaderea in greutate, in cazul pacientilor obezi, pentru imbunatatirea circulatiei in zona extremitatilor;
  • tratament local pe baza de corticosteroizi [3].

Tratamentul adecvat, instalat relativ rapid, poate corecta leziunile preexistente si va impiedica formarea de leziuni noi. In functie de vechimea si gravitatea acestora, este posibil ca leziunile caracteristice sa fie inlocuite de tesut cicatricial. Hiperpigmentarea locala persista, de multe ori, timp de mai multi ani [1]. 

Prognosticul pacientilor cu angiodermita

Prognosticul pe care il va primi un pacient care sufera de angiodermita variaza in functie de cauza determinanta a leziunilor, de extinderea si gravitatea acestora.

Unele leziuni unice pot persista in aceeasi forma, fara sa sufere modificari si fara sa se extinda, timp de mai multi ani.

Unele leziuni pot ulcera si sangera si prezinta un risc crescut de infectie.

In general, se considera ca angiodermita determinata de malformatii arteriovenoase are un prognostic mai rezervat decat cea determinata de insuficienta venoasa cronica.

Mortalitatea si morbiditatea afectiunii depind de cauzele determinante, de tipul de interventie considerat necesar pentru corectarea acesteia si de momentul prezentarii la medic [2].

Angiodermita reprezinta o patologie relativ rara, cu etiologie vasculara, care necesita interventie medicala prompta pentru limitarea extinderii leziunilor. Protocolul de diagnostic este unul relativ complex si include medicul dermatolog, medicul imagist, medicul specializat in chirurgie vasculara si, eventual, alte specialitati medicale. 

Bibliografie:

  1. Manchanda, Kajal, and SatyendraKumar Singh. “Acroangiodermatitis (Pseudo-Kaposi Sarcoma).” Indian Dermatology Online Journal, vol. 5, no. 3, 2014, p. 323, 10.4103/2229-5178.137791, accesat la 27.01.2023;
  2. “Pseudo-Kaposi Sarcoma (Acroangiodermatitis): Practice Essentials, Pathophysiology, Etiology.” EMedicine, 12 Dec. 2022, emedicine.medscape.com/article/1085635-overview#a1, accesat la 27.01.2023;
  3. Rashkovsky, I., et al. “Acro-Angiodermatitis: Review of the Literature and Report of a Case.” Acta Dermato-Venereologica, vol. 75, no. 6, 1 Nov. 1995, pp. 475–478, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8651028/, 10.2340/0001555575475478, accesat la 27.01.2023;
  4. Strutton, Geoffrey, and David Weedon. “A Simulant of Kaposiʼs Sarcoma.” The American Journal of Dermatopathology, vol. 9, no. 2, Apr. 1987, pp. 85–89, 10.1097/00000372-198704000-00001, accesat la 27.01.2023.

 

  • Dr. Max Hemo HA sub forma de gel cu acid hialuronic, Tri-Solve P si ulei de melaleuca alternifolia este un produs indicat in tratamentul eficient al afectiunilor anorectale, cum ar fi: hemoroizii interni si externi, fisurile anale, proctita si mancarime anala.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice