Atac ischemic tranzitoriu (AIT): ce este si cum apare?

1. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Atac ischemic tranzitoriu (AIT)

 

Atacul ischemic tranzitoriu (AIT) reprezinta o forma mai diminuata a unui accident vascular cerebral (AVC). Desi acesta nu este la fel de grav, poate reprezenta un semnal de alarma care nu ar trebui ignorat. Un astfel de atac poate marca posibilitatea unui viitor incident cerebral mai grav, dar si o modalitate de prevenire a acestuia. Afla mai multe despre AIT si ce poti face in privinta sa!

Ce este un atac ischemic tranzitoriu?

Un atac ischemic tranzitoriu reprezinta o blocare temporara a circulatiei sanguine la nivelul creierului. De obicei, cheagul astfel format se dizolva de la sine sau nu ramane blocat pentru mult timp. Acest tip de atac este asociat cu simptome temporare, similare cu ale accidentului vascular cerebral. Fenomenul dureaza doar cateva minute si nu afecteaza permanent sistemul nervos.

Asa cum am mentionat, AIT poate functiona drept o avertizare. Aproximativ una din 3 persoane care sufera un atac ischemic tranzitoriu are de-a face apoi si cu un AVC. In jumatate din aceste cazuri, atacul cerebral are loc dupa un an de la cel tranzitoriu. De aceea, este necesar ca persoanele ce sufera un astfel de fenomen sa primeasca un tratament, pentru a putea scadea sansele de a suferi o problema mai grava pe viitor.

Simptome

Atacurile tranzitorii dureaza doar cateva minute. Majoritatea simptomelor dispar dupa aproximativ o ora insa, rareori, ele pot fi prezente pana la 24 de ore.2 Acestea sunt similare simptomelor care apar la debutul unui accident vascular cerebral si includ:

  • slabiciune, amorteala sau paralizie a fetei, bratelor sau picioarelor, de obicei pe o singura parte a corpului;
  • dificultati de vorbire sau de intelegere;
  • pierderea vederii in unul sau ambii ochi sau vederea dubla;
  • vertij sau pierderea echilibrului si coordonarii;
  • durere puternica de cap, fara o cauza aparenta.

O persoana poate suferi mai multe atacuri tranzitorii, dar simptomele pot fi diferite, in functie de zona creierului care este afectata. De asemenea, persoanele care au suferit un accident vascular ar trebui sa fie atente la eventuale semne ale unui atac ischemic, deoarece acestea ar putea semnala apropierea unui alt accident vascular.

Cauze si factori de risc

Cauza care provoaca aparitia unui AIT este acumularea de depozite de colesterol intr-o artera (ateroscleroza) care transporta oxigen si nutrienti catre creier. Aceste depuneri ingreuneaza fluxul de sange din artera si, astfel, favorizeaza formarea unui cheag. De asemenea, un cheag care se deplaseaza catre o artera ce transporta sange spre creier din alta zona a corpului (de obicei inima) poate fi o alta cauza.

Exista mai multi factori de risc implicati, dintre care unii pot fi controlati, iar altii nu.

Factori de risc ce nu pot fi controlati

Desi acestia nu pot fi controlati, te pot convinge sa faci alte modificari in stilul de viata si sa tii sub control alti factori.

  • istoria familiala de atacuri tranzitorii sau cerebrale;
  • varsta - riscul creste dupa varsta de 55 de ani;
  • sexul - barbatii au un risc mai crescut;
  • un istoric de atacuri tranzitorii;
  • anemia falciforma.

Factori de risc ce pot fi controlati

Printre acesti factori ce pot fi tratati sau ameliorati se numara o serie de afectiuni, dar si elemente ce tin de stilul de viata.

  • Afectiuni: hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol, aritmiile, insuficienta cardiaca, diabetul, COVID-19, obezitatea.
  • Stil de viata nesanatos: fumatul, sedentarismul, alimentatia nesanatoasa (bogata in sare si grasimi), consumul excesiv de alcool, consumul de droguri.

Tratament

Pentru a putea recomanda un tratament potrivit, medicul va trebui sa descopere cauza si factorii de risc implicati in aparitia atacului ischemic tranzitoriu. In principiu, tratamentul poate consta in diferite medicamente menite sa trateze afectiunile cardiovasculare si sa previna formarea de cheaguri.

Insa, este posibil sa se apeleze si la diferite metode chirurgicale. In cazul in care medicul observa ca pacientul are artera carotida ingrosata, poate recomanda o interventie prin care sa se indeparteze depozitele de colesterol de pe peretii acesteia. Este posibila si introducerea unor stenturi care sa tina artera deschisa si sa previna ingustarea sa.

Prevenire

Pentru a putea preveni un atac ischemic tranzitoriu, este important sa stii ce factori de risc ai si sa iei masuri pentru a-i tine sub control. Desigur, un stil de viata sanatos este si el extrem de important. Ai grija la alimentele pe care le consumi si limiteaza grasimile si sarea, precum si consumul de alcool. Este important sa mentii o greutate echilibrata, dar si sa duci un stil de viata activ. Redu consumul de alcool si evita fumatul.

Daca suferi de afectiuni cardiovasculare sau de diabet, acestea vor trebui tinute sub control printr-un tratament special si prin controale regulate. Nu uita, un atac ischemic tranzitoriu poate prevesti un accident cerebral mult mai grav, asa ca trebuie sa mergi la medic imediat cum observi simptome ingrijoratoare.

Acest articol are doar rol informativ si nu inlocuieste sfaturile medicale avizate. Asadar, nu ar trebui sa substituiasca un diagnostic plasat de un specialist si un tratament recomandat de acesta.

Surse:

1. “Tia (Transient Ischemic Attack).” Www.stroke.org, www.stroke.org/en/about-stroke/types-of-stroke/tia-transient-ischemic-attack. Accessed February 1, 2023.

2. “Transient Ischemic Attack (TIA).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/transient-ischemic-attack/symptoms-causes/syc-20355679. Published March 26, 2022. Accessed February 1, 2023.

3. “Transient Ischemic Attack (TIA).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/transient-ischemic-attack/diagnosis-treatment/drc-20355684. Published March 26, 2022. Accessed February 1, 2023.

 

  • Dr. Max Ceai urologic cu merisoare este un supliment alimentar sub forma de ceai cu un continut de merisoare si un amestec de plante, ambalat in plicuri individuale, care prin substantele active continute de acestea contribuie la functionarea normala a tractului urinar.
  • Dr. Max Ceai de Armurariu este un supliment alimentar ce are un continut de fructe Armurariu (Silybum marianum), sub forma de ceai, ambalat in plicuri individuale. Acesta contribuie la mentinerea functiei hepato-biliare, sustine digestia si contribuie la functionarea normala a inimii.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor