Lacunarismul cerebral: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Lacunarismul cerebral reprezinta o forma de accident vascular care poate provoca dizabilitati fizice si cognitive semnificative. Cu toate acestea, cunoasterea factorilor de risc si diagnosticarea precoce pot conduce la rezultate favorabile.
Ce este lacunarismul cerebral?
Lacunarismul cerebral sau infarctul vascular cerebral lacunar este un infarct de mici dimensiuni, cu diametrul de 2-20 mm, in materia alba cerebrala profunda, ganglionii bazali sau puntea lui Varolio [1]. Afectiunea poate aparea ca rezultat al ocluziei unei singure artere mici care alimenteaza zonele subcorticale ale creierului. Aceste artere, fiind foarte mici, se ramifica direct dintr-o artera mai mare, ceea ce le face deosebit de vulnerabile la blocaje [2]. Accidentele vasculare cerebrale lacunare reprezinta un procent de 15% - 25% din accidentele vasculare cerebrale [3].
Lacunarismul cerebral nu este benign, deoarece 30% dintre persoanele afectate raman cu sechele. Pe termen lung, pana la 25% dintre aceste persoane sunt predispuse sa sufere un al doilea accident vascular cerebral in decurs de 5 ani [1], [3]. Unele persoane se pot confrunta chiar cu mai multe accidente vasculare cerebrale lacunare in acelasi timp, fapt care poate duce la declansarea rapida unor dizabilitati fizice sau cognitive. Persoanele care s-au confruntat cu un accident vascular cerebral lacunar sunt mai susceptibile de a se confrunta cu dementa. Odata cu inaintarea in varsta, afectiunea produce mai multe efecte cognitive negative, cat si probleme locomotorii severe [4].
Atentie! Orice tip de accident vascular cerebral poate afecta sanatatea persoanei prin privarea celulelor creierului de oxigen, ceea ce inseamna ca celulele incep sa moara in cateva minute.
Cauzele lacunarismului cerebral
Lacunarismul cerebral se poate manifesta cu si fara simptome. Aceste accidente vasculare cerebrale sunt adesea descoperite prin testele imagistice efectuate din alte motive de sanatate. Cu toate acestea, medicii cred ca lacunarismul cerebral asimptomatic, poate fi o cauza de aparitie a tulburarilor cognitive usoare si a dementei timpurii.
Cauza principala de manifestare a lacunarismului cerebral o constituie lipsa fluxului sanguin in arterele mai mici care iriga, in mod normal, structuri profunde ale creierului.
Printre cauzele lacunarismului cerebral se numara:
Hipertensiunea arteriala cronica
Hipertensiunea arteriala cronica este una dintre principalele probleme care conduc la aparitia lacunarismului cerebral. Afectiunea poate provoca ingustarea arterelor, crescand posibilitatea ca placile de colesterol sau cheaguri de sange sa blocheze fluxul sanguin spre tesuturile profunde ale creierului [5] .
Ateroscleroza
Depozitele de grasime in sange constituie in sine o cauza pentru unele accidente vasculare cerebrale lacunare. Aceste depozite se acumuleaza in artere si declanseaza in timp ateroscleroza. Aceasta afectiune lasa mai putin spatiu in artere pentru fluxul sangvin si le face mai predispuse la blocaje, pe langa faptul ca sunt in sine o sursa potentiala a blocajului.
Lipohialinoza
Alte accidente vasculare cerebrale lacunare pot aparea pe fondul ingrosarii vaselor de sange profunde ale creierului, o afectiune cunoscuta sub numele de lipohialinoza. Din nou, acest lucru face ca blocajele sa fie mai probabile, lasand mai putin spatiu sangelui sa curga in artere.
Cateva grupuri de persoane ar putea prezenta un risc mai mare de lacunarism cerebral decat altele, dupa cum urmeaza [4]:
- Adulti cu varste peste 65 de ani - Riscul de lacunarism cerebral creste odata cu varsta, fiind mai afectate persoanele care sufera de hipertensiune arteriala cronica, tulburari cardiace sau diabet zaharat.
- Persoane cu afectiuni de sanatate subiacente precum:
- boala arteriala periferica, care poate duce la ingustarea vaselor de sange;
- un nivel ridicat de un aminoacid numit homocisteina, care sugereaza un deficit de vitamina B-12 sau de acid folic.
- Antecedente de atacuri ischemice tranzitorii.
- Persoane cu antecedente familiale de accident vascular cerebral ar putea prezenta un risc mai ridicat de infarct lacunar decat alte grupuri.
Factori suplimentari care cresc probabilitatea de accident vascular cerebral lacunar includ:
- fumatul sau expunerea la fumul pasiv;
- consumul excesiv de alcool si droguri;
- sarcina;
- administrarea de anticonceptionale;
- stil de viata sedentar;
- dieta care nu ofera o gama suficient de larga de nutrienti;
- nivel ridicat de colesterol;
- apnee obstructiva in somn.
Simptomele lacunarismului cerebral
Simptomele lacunarismului cerebral depind de structura creierului afectata, iar in unele cazuri, afectiunea poate fi asimptomatica.
Simptomele, atunci cand apar, se manifesta brusc si fara avertisment. Acestea pot include [4]:
- modificari ale senzatiilor precum cald/rece sau alterarea mirosului, a gustului;
- slabiciune pe o parte a corpului;
- afectarea coordonarii pe o parte a corpului sau ataxie;
- slabiciune faciala, in special in limba si laringe;
- amorteala, adesea pe partea afectata a corpului;
- dificultatea de a merge sau de a misca bratele;
- confuzie si probleme de memorie;
- dificultatea de a vorbi sau de a intelege limba vorbita;
- cefalee;
- pierderea constientei sau coma.
Atentie! Este imperativ sa soliciti un diagnostic imediat dupa ce observi astfel de simptome. Aplicarea unui tratament de urgenta este necesar in cazul oricarui tip de accident vascular cerebral.
Diagnosticarea lacunarismului cerebral
Daca o persoana manifesta simptomele de lacunarism cerebral, aceasta va avea nevoie de o testare imediata pentru diagnosticarea afectiunii.
Medicul va verifica tensiunea arteriala a persoanei si va efectua un examen neurologic detaliat pentru a vedea daca exista vreo deteriorare a zonelor din creier care controleaza functiile corpului, posibile encefalite, atrofii cerebrale, edeme cerebrale.
Testarea imediata a persoanei presupune [4],[5] :
- scanare CT cu imagini detaliate ale creierului;
- imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), o optiune imagistica mai precisa pentru infarctul lacunar;
- angiografie CT pentru a verifica vasele de sange in cazul unor posibile blocaje.
De asemenea, pot fi necesare teste ale functiei cardiace, cum ar fi electrocardiograma si ecocardiograma, alaturi de testarea functiei renale si hepatice si diverse teste de sange.
Optiuni de tratament pentru lacunarismul cerebral
Tratamentul precoce al lacunarismului cerebral creste sansele de supravietuire si poate preveni deteriorarea ulterioara a sanatatii persoanei.
Tratament medical
Tratamentul medical este similar cu cel aplicat pentru accidente vasculare cerebrale ischemice.
Tromboliza
Daca simptomele accidentului vascular cerebral au fost prezente pentru mai putin de 4 1/2 ore, medicul curant va efectua o tromboliza. Aceasta este o procedura care se efectueaza pentru a distruge cheagurile de sange folosind fie medicamente, fie un dispozitiv mecanic [5].
Trombectomie
Daca ai avut simptome pentru o durata de timp mai mare de 4 1/2 ore, dar mai putin de 24 de ore, medicul curant poate efectua o trombectomie. Aceasta este o interventie chirurgicala pentru a elimina cheagurile de sange [5].
Dupa oricare dintre aceste proceduri, medicul curant va prescrie:
- Administrarea unor medicamente pentru subtierea sangelui pentru o durata de cel putin 90 de zile pentru a preveni formarea mai multor cheaguri.
- Administrarea unor medicamente pentru a ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, glicemia, si orice alti factori de risc.
Reabilitare
Faza de recuperare variaza de la persoana la persoana si depinde de gravitatea accidentului vascular cerebral.
In general, dupa orice fel de accident vascular cerebral, vei avea nevoie de diferite tipuri de terapii pentru primele cateva luni. Acestea pot include [4]:
- terapie ocupationala pentru imbunatatirea abilitatilor necesare pentru viata de zi cu zi;
- fizioterapie si kinetoterapie pentru a restabili functiile corpului;
- logopedie-terapie lingvistica.
Tratament pe termen lung
Cele mai multe persoane care se confrunta cu lacunarism cerebral necesita tratament pe termen lung pentru a reduce riscul de aparitie a unui alt accident vascular cerebral. Acest lucru ar putea include administrarea de medicamente pentru a gestiona:
- hipertensiunea arteriala;
- diabetul;
- colesterolul ridicat.
Prognosticul lacunarismul cerebral
Aproximativ 33% dintre persoanele care au suferit de lacunarism cerebral pot experienta in cele din urma o inversare completa a simptomelor. Insa, majoritatea persoanelor pot dezvolta anumite dizabilitati pe termen lung [5].
Din cauza factorilor de risc legati de aparitia lacunarismului cerebral, persoanele care au suferit un accident vascular prezinta un risc mai mare de boli cardiovasculare. Pana la 11% dintre persoanele care au suferit un accident vascular cerebral lacunar, au suferit un al doilea accident cerebral pe parcursul vietii [5].
Varsta medie a persoanelor la care se declanseaza un accident vascular cerebral lacunar este de 65 de ani. Lacunarismul cerebral tinde sa afecteze mai frecvent persoanele in varsta. Cu cat esti mai tanar atunci cand ai suferit de lacunarism cerebral, cu atat este mai putin probabil sa te confrunti cu dizabilitati ulterioare. Persoanele care sufera de boli cardiovasculare si depresie dupa un episod de lacunarism cerebral, sunt mai predispuse sa dezvolte dizabilitati in anii care au urmat.
Prevenirea lacunarismului cerebral
Unii factori de risc, cum ar fi imbatranirea si istoricul familial, nu pot fi evitati, dar anumite comportamente legate de stilul de viata pot influenta riscul de aparitie a lacunarismului cerebral. De aceea, se recomanda [4]:
- mentinerea unei diete sanatoase,
- evitarea fumatului,
- efectuarea unor exercitii fizice timp de cel putin 150 de minute pe saptamana.
Impreuna, aceste obiceiuri te pot ajuta sa reduci riscul de a avea un accident vascular cerebral lacunar.
Daca suferi de hipertensiune arteriala, boli de inima sau diabet, incerca sa le tii sub control! Solicita asistenta medicala la primul semn de accident vascular cerebral, fiecare secunda ar putea salva viata!
Ca remediu naturist, pentru mentinerea sanatatii inimii si prevenirea lacunarismului cerebral, poti introduce in dieta ta consumul de somon si ton, care contin cantitati mari de omega 3 si 6, acizi grasi, migdale, afine, mere, caise, usturoi.
De asemenea, o serie de suplimente alimentare pot contribui la mentinerea elasticitatii tesuturilor si arterelor, cat si la scaderea riscului de boli cardiovasculare, precum: B-complex - acidul folic, B-6 si B-12, Beta-caroten, Vitamina E, Seleniu, Coenzima Q10, Vitamina C. Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si contacteaza medicul curant!
Remediile naturiste si suplimentele alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, asadar consulta un medic inainte de a le folosi.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului!
Lacunarismul cerebral este o afectiune cu care se pot confrunta persoane de diferite varste. Daca prezinti simptome de boala, consulta de urgenta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia!
Surse de informare:
[1] Physiopedia. “Lacuna Infarcts ( Small Vessel Disease)” Physiopedia, 2022,
https://www.physio-pedia.com/Lacuna_Infarcts_ (_Small_Vessel_Disease) Accesat in 12.09.2022.
[2] Agranoff, Adam B. “Lacunar Stroke.” Medscape, 2021,
https://emedicine.medscape.com/article/322992-overview Accesat in 12.09.2022.
[3] Wardlaw JM. “What causes lacunar stroke?” Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2005;76:617-619. Accesat in 12.09.2022.
[4] Pietrangelo, Ann. “Everything You Need to Know about Lacunar Infarct (Lacunar Stroke).” Healthline, 2022, https://www.healthline.com/health/lacunar-stroke-symptoms Accesat in 12.09.2022.
[5] Segal, Dayva. “What to Know About a Lacunar Stroke.” Webmd, 2021,
https://www.webmd.com/stroke/what-to-know-about-a-lacunar-stroke#091e9c5e822e772e-1-2 Accesat in 12.09.2022.