Ataxia: tot ce trebuie sa stii despre pierderea echilibrului
Ataxia este o afectiune degenerativa a sistemului nervos, care duce la miscari incomode, greoaie si stangace (2). Simptomele sunt cauzate de deteriorarea cerebelului, partea de creier care este responsabila cu coordonarea miscarii. Tratamentul pentru ataxie este o combinatie de medicamente pentru ameliorarea simptomelor si terapie pentru imbunatatirea calitatii vietii. Ataxia afecteaza persoane de toate varstele, iar varsta de debut poate varia, din copilarie pana la varsta adulta tarzie. Complicatiile bolii pot fi grave si adesea debilitante. Unele tipuri de ataxie pot duce la o moarte timpurie (1).
În acest articol, iti spunem cate tipuri de ataxie exista, care sunt cauzele si cum se manifesta. De asemenea, trecem in revista metodele de diagnosticare si tratare, dar si complicatiile afectiunii.
Tipurile de ataxie
Exista 3 tipuri de ataxie:
cerebeloasa: apare ca urmare a unor probleme ale cerebelului. Pacientul are probleme in a misca membrele si ochii, nu poate face miscari rapide si nu poate estima corect trecerea timpului;
vestibulara: afecteaza sistemul vestibular care percepe miscarile capului si joaca un rol important in echilibru si orientarea in spatiu. Pacientul poate avea dificultati in a se ridica si aseza sau poate sa aiba greata si varsaturi. De asemenea, mersul pare impiedicat, pacientul are dese episoade de vertij;
senzoriala: este o consecinta a deteriorarii nervilor maduvei spinarii sau a celor care apartin sistemului nervos periferic. Pacientii care sufera de ataxie senzoriala au probleme cu mersul, coordonarea membrelor, ochilor si sunt cei care se deplaseaza mai greu atunci cand lumina este slaba (2).
Cauzele ataxiei
Deoarece exista mai multe tipuri de ataxie, exista de asemenea mai multe posibile cauze:
dobandite: afectiunea se dezvolta la un moment dat pe parcursul vietii, poate fi temporara sau reversibila;
mostenite: afectiunea este cauzata de factori genetici;
sporadica: ataxia apare ca urmare a unor mutatii ADN spontane, dar simptomele se manifesta in perioada adulta.
Ataxia poate fi provocata de:
intoxicatie cu alcool;
tumoare cerebrala;
tulburari congenitale;
leziuni cerebrale;
afectiuni degenerative ale creierului (boala Parkinson);
medicamente pentru epilepsie si depresie;
oboseala;
stres;
afectiuni autoimune si inflamatorii (scleroza multipla);
infectii;
accident vascular cerebral, atacuri ischemice tranzitorii;
hipotiroidism;
Simptomele ataxiei
Simptomele ataxiei variaza in functie de tipul de ataxie si de severitatea afectiunii. Simptomele comune sunt:
lipsa de coordonare;
dificultate la mers;
anomalie a miscarii ochilor;
tremor;
probleme cardiace (1).
Persoanele care sufera de ataxie folosesc adesea scaune cu rotile sau scutere pentru a se putea deplasa (1).
Stabilirea diagnosticului de ataxie
Pentru a stabili diagnosticul de ataxie, medicul se intereseaza de simptomele pacientului, de istoricul familial al acestuia. In plus, poate face un examen neurologic in baza urmatoarelor teste:
teste de laborator: analize de sange si de urina;
teste de genetica: sunt teste care ajuta la stabilirea daca o persoana are anumite modificari genetice sau cromozomiale care ar putea creste riscul pentru anumite afectiuni mostenite;
teste imagistice prin rezonanta magnetica (RMN): sunt teste care utilizeaza magneti mari, energie de frecventa radio si un computer pentru a obtine imagini detaliate ale organelor interne.
Aceste teste pot fi utilizate, de asemenea, pentru a exclude alte conditii care pot conduce la aparitia ataxiei. Poate fi vorba despre un traumatism cranian, accident vascular cerebral, hemoragie cerebrala, anumite tratamente medicamentoase, incetinirea sau oprirea batailor inimii. Unele afectiuni pot duce la aparitia ataxiei, cum ar fi: hipotiroidism, abuz de alcool, anumite deficiente de vitamine, expunerea cronica la anumite medicamente, scleroza multipla si alte tulburari.
Tratarea ataxiei
Nu exista un tratament pentru vindecarea ataxiei ereditare. Daca ataxia este o consecinta a unui accident vascular cerebral sau a unui nivel scazut de vitamine, atunci tratamentul vizeaza tratarea afectiunii. Tratamentul pentru lipsa de coordonare implica, in cele mai multe cazuri, utilizarea unor dispozitive adaptative, pentru a permite persoanei sa fie independenta cat mai mult timp.
Kinetoterapia, logopedia si medicamentele ajuta la ameliorarea simptomelor precum tremor, rigiditate, depresie, spasticitate, tulburari de somn.
Complicatiile ataxiei
Pacientul poate avea un tip de rigiditate netratabila, probleme respiratorii sau de sufocare, uneori suficient de severe pentru a duce la deces. Caderea poate fi o alta complicatie care poate duce la ranirea, infectia si aparitia de cheaguri de sange. Dementa, depresia si alte probleme de comportament pot influenta de asemenea ingrijirea pacientului cu ataxie.
Alte complicatii ale ataxiei sunt:
rigiditate/spasticitate;
durere;
oboseala;
tensiune arteriala scazuta;
disfunctie intestinala sau a vezicii urinare;
disfunctie sexuala.
Cand ar trebui consultat medicul?
Fiecare pacient poate prezenta simptome diferite ale ataxiei, se recomanda consultarea medicului in urmatoarele situatii:
apar probleme de echilibru si coordonare;
coordonarea membrelor se face cu dificultate;
vorbirea este ingreunata;
apare o dificultate de a scrie si de a manca;
miscarile ochilor devin lente.
Simptomele ataxiei pot fi similare cu ale altor afectiuni, de aceea este necesara stabilirea diagnosticului de catre medicul specialist.
Puncte cheie despre ataxie
Persoanele diagnosticate cu ataxie pierd controlul muscular al membrelor, ceea ce poate duce la o lipsa de echilibru, coordonare a miscarilor si probleme de mers pe jos.
Ataxia poate afecta degetele, mainile, picioarele, vorbirea, miscarea ochilor.
Sunt anumite leziuni sau afectiuni care pot provoca ataxie: traumatism cranian, accident vascular cerebral, hemoragie cerebrala, infectii.
Unele afectiuni pot duce la instalarea treptata a ataxiei: hipotiroidism, abuz de alcool, deficiente de vitamine (3).
In concluzie, ataxia este o afectiune care duce la pierderea echilibrului si a coordonarii miscarii. Cauzele pot fi variate, de la afectiuni genetice pana la leziuni ale creierului sau afectiuni degenerative. Simptomele ataxiei includ dificultati in mers, tremuraturi, dificultati in coordonarea miscarilor si probleme de vorbire. Diagnosticul se face prin examinarea medicala si teste speciale, cum ar fi testele de echilibru si scanarea creierului. Tratamentele disponibile pentru ataxie sunt limitate, iar majoritatea se concentreaza pe gestionarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor. Acestea includ terapie fizica si ocupationala, medicamente pentru controlul simptomelor.
Prevenirea sau gestionarea pierderii echilibrului cauzata de ataxie poate fi facuta prin mentinerea unui stil de viata sanatos, inclusiv alimentatie echilibrata, exercitii regulate si evitarea consumului de alcool sau droguri. Pacientii cu ataxie trebuie sa aiba grija sa evite situatiile periculoase care ar putea duce la cadere sau alte accidente. In general, gestionarea ataxiei este un proces continuu, care necesita o abordare medicala individualizata.
Disclaimer
Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
National Ataxia Foundation: What is ataxia: https://www.ataxia.org/what-is-ataxia/
Cleveland Clinic, Ataxia: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17748-ataxia
Johns Hopkins Medicine, Ataxia: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/ataxia#:~:text=Ataxia%20means%20without%20coordination.,speech%2C%20and%20even%20eye%20movements.