Atelectazie: cauze, simptome, tratament

26. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Atelectazie

 

Atelectazia este una dintre cele mai comune complicatii care apar in urma interventiilor chirurgicale, dar si din cauza unor probleme respiratorii. Vorbim despre o astfel de problema atunci cand alveolele pulmonare nu se pot umfla in mod corespunzator, ceea ce inseamna ca oxigenul nu mai poate ajunge in sange si apoi catre tesuturi si organe. Astfel, pot aparea dificultati de respiratie si alte probleme similare. Afla mai multe despre aceasta afectiune si despre cum o poti trata si gestiona mai usor.

Ce este atelectazia?

Atelectazia este o afectiune care apare atunci cand micii saculeti plini de obicei cu aer (alveolele pulmonare) se dezumfla sau, in anumite cazuri, se umplu cu lichid alveolar. La nivelul alveolelor, are loc schimbul de gaze si sangele se oxigeneaza, urmand ca apoi sa transporte oxigenul catre tesuturile care au nevoie de el. Daca alveolele nu primesc suficient aer pentru a se umfla sau se exercita prea multa presiune asupra acestora, apare atelectazia, care poate afecta doar o parte sau intregul plaman.

Afectiunea poate fi de mai multe tipuri, insa putem identifica trei categorii principale. Atelectazia compresiva apare atunci cand se aplica presiune asupra plamanului, de catre diverse fluide, aer, sange sau o tumora. Urmatoarea este cea obtruziva sau resorbtiva, in care are loc schimbul de gaze, insa nu poate patrunde aer nou in alveole, de obicei din cauza unui blocaj. Astfel, are loc dezumflarea alveolelor. Ultima categorie este atelectazia de contractie, care apare atunci cand se formeaza tesut cicatricial pe suprafata plamanilor.

Putem identifica si alte tipuri in functie de particularitatile modului in care sunt afectate alveolele. Uneeori, la nou-nascuti si la alte persoane cu afectiuni respiratorii, poate aparea un tip mai rar de atelectazie cauzata de o cantitate insuficienta de proteine in tesutul pulmonar, care previne afectarea alveolelor.

Cauzele atelectaziei

Cea mai comuna cauza a acestui fenomen este anestezia generala. In aceste situatii, ritmul normal al respiratiei este afectat, ceea ce poate avea un impact si asupra schimbului de gaze si, automat, asupra alveolelor. Insa, putem mentiona si alte cauze obstructive sau non-obstructive.

Caile aeriene pot fi blocate de:

  • Acumularea de mucus, care se poate forma in urma operatiilor, dar poate aparea mai frecvent si la copii, la persoanele care sufera de fibroza chistica sau in urma atacurilor de astm mai severe;
  • Corpuri straine inhalate (problema mai frecventa in cazul copiilor);
  • Tumori.

Daca vorbim despre cazurile non-obstructive, cauzele difera:

  • Leziunile suferite in urma unor accidente pot fi asociate cu o compresie a plamanilor;
  • Efuziunea pleurala, care presupune acumularea de fluid intre pleura, tesutul care captuseste plamanii, si partea interna a cavitatii toracice;
  • Pneumonia;
  • Pneumotorax - patrunderea aerului in spatiul dintre cavitatea toracica si plaman;
  • Aparitia de tesut cicatricial pe suprafata plamanilor, cauzata de leziuni, boli sau interventii chirurgicale;
  • Tumori.

Factori de risc

Anumite persoane pot avea un risc mai crescut de a se confrunta cu atelectazia. Vorbim despre persoanele in varsta, fumatorii, persoanele care au urmat interventii chirurgicale (in special in regiunea toracica sau abdominala), care sufera de afectiuni pulmonare si respiratorii sau orice alt factor care poate ingreuna respiratia sau inghitirea (leziuni, slabirea muschilor din regiunea toracica, repausul la pat fara schimbari dese de pozitie).

Simptomele atelectaziei

In cazul in care apar astfel de probleme la nivelul alveolelor pulmonare, principalul simptom va consta in dificultatile de respiratie (dispneea) sau respiratia accelerata. Desigur, poate aparea si tusea si durerile in regiunea toracica, dar si un fenomen cauzat de oxigenarea insuficienta a tesuturilor. In acest caz, buzele si pielea pot capata o nuanta usor albastruie.

Este important sa iei legatura cu un specialist imediat cum observi aparitia problemelor de respiratie. Putem discuta si despre complicatii ale atelectaziei, care includ de obicei pneumonia sau insuficienta respiratorie, aceasta din urma fiind foarte periculoasa.

Diagnostic

In general, medicul poate plasa un diagnostic in urma unei examinari fizice si cu ajutorul radiografiei toracice. Insa, uneori, pot fi necesare investigatii suplimentare. Cu ajutorul tomografiei computerizate sau a unei ecografii, medicul poate obtine imagini mai clare ale cavitatii toracice si poate identifica in mod corect cauza atelectaziei. Alteori, poate fi necesara si bronhoscopia. Procedura presupune introducerea unui tub in caile respiratorii inferioare pentru a descoperi ce produce blocajul. Medicul poate sugera si masurarea nivelului de oxigen din sange, pentru a stabili cat de grava este situatia pacientului.

Tratament

In functie de cauza, medicul poate recomanda mai multe variante de tratament. Se poate apela la medicamente care sa ajute in curatarea cailor respiratorii si sa amelioreze simptomele neplacute. Este important ca pacientii sa recurga la terapii care sa ii poata ajuta sa respire normal, astfel incat sa favorizeze eliberarea mucusului. Putem vorbi despre exercitii de respiratie cu ajutorul unor dispozitive speciale (spirometria) sau alte metode de fizioterapie respiratorie.

Alteori, situatia poate fi mai grava sau depozitele de mucus si alte blocaje pot fi mai greu de indepartat. In aceste cazuri, se poate apela la bronhoscopie (procedura poate fi utilizata si pentru curatarea cailor respiratorii). Daca este vorba despre o tumora, aceasta va trebui indepartata chirurgical. In functie de natura tumorii, se poate apela la alte tratamente specifice.

Prevenire

Pentru a preveni acest fenomen in urma interventiilor chirurgicale, pacientii sunt incurajati sa faca exercitii de respiratie pentru a evita acumularea de mucus. Persoanele care sufera de afectiuni ce cresc gradul de risc ar trebui sa urmeze indicatiilor specialistilor si sa primeasca un tratament potrivit. De asemenea, orice obiceiuri nocive care ar putea fi daunatoare (fumatul) ar trebui oprite. Copiii trebuie supravegheati in permanenta, pentru a nu inhala obiecte mici care sa ajunga sa obstructioneze caile respiratorii.

Atelectazia este o afectiune ce poate fi asociata cu un disconfort pronuntat si cu riscuri majore. Diagnosticarea corecta si timpurie este esentiala pentru a implementa tratamentul adecvat si a minimiza complicatiile. Atentie! Acest articol are doar scop informativ. Pentru a urma un tratament potrivit si pentru un diagnostic corect, ia legatura cu un specialist si respecta doar indicatiile acestuia.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice