Autofagia: ce este si ce trebuie sa stii?
Autofagia reprezinta o un proces prin care organismul elimina celulele afectate, pentru a face loc crearii unora noi si sanatoase. [1] Afla din acest articol detalii despre ce inseamna autofagia si care sunt aspectele pe care trebuie sa le stii despre aceasta!
Continutul articolului
Ce este autofagia?
Autofagia este un mecanism firesc al organismului si are rol benefic asupra starii generale de sanatate. Cu ajutorul acestui proces, corpul este capabil sa inlature celulele deteriorate sau disfunctionale, pentru a crea in locul lor altele noi si sanatoase, sau poate salva parti din cele afectate, cu scopul de a le regenera. [1]
Prin intermediul autofagiei, resturile nefolositoare organismului sunt eliminate in mod natural si are loc regenerarea, fapt ce contribuie la functionarea optima a organelor si a activitatilor din corp.
Ce beneficii are autofagia?
Potrivit specialistilor [1], principalele beneficii ale autofagiei se reflecta in principiile care stau la baza incetinirii procesului de imbatranire, datorita faptului ca are loc crearea unor celule noi, care sunt mai tinere. Atunci cand celulele sunt afectate de stres, are loc accelerarea autofagiei, ca sistem de protectie pe care o ofera organismul in mod firesc, ceea ce poate contribui la extinderea duratei de viata.
Tot conform cercetatorilor [1], atunci cand, dintr-un motiv sau altul, nu ne putem hrani o perioada, autofagia prelungeste functiile organismului o vreme, prin descompunerea unor componente celulare si refolosirea acelora, in functie de cum este necesar. Acest proces ii ofera energie organismului, dar pe o perioada limitata, timp in care trebuie sa cautam surse de hrana.
Este esential sa ii oferim organismului nutrientii necesari, iar in acest sens, sa avem o dieta sanatoasa si echilibrata, iar in cazul in care exista carente de vitamine si/sau minerale, sa luam suplimente alimentare doar la recomandarea medicului.
Printre beneficiile pe care le ofera autofagia la nivel celular se afla:
- producerea energiei in organism si intarirea celulelor care pot fi imbunatatite, iar la nivel general, sustine procesul de regenerare cu celule sanatoase;
- eliminarea proteinelor toxice care se pot afla in celule si care sunt asociate cu afectiunile neurodegenerative, precum bolile Alzheimer si Parkinson;
- reciclarea proteinelor reziduale.
Unii experti sunt de parere ca autofagia ar putea fi implicata in prevenirea sau in reducerea riscului de a dezvolta cancerul, dar deocamdata nu exista dovezi stiintifice care sa sustina parerile respective. Astfel, este necesar sa se efectueze multe studii asupra autofagiei si a cancerului, pentru a se putea observa eventuale asocieri intre acestea. [1]
Ce poate contribui la accelerarea acestui proces?
Schimbarile in dieta pot accelera modul in care are loc autofagia. De exemplu, postul intermitent (intermittent fasting) sau regimurile axate pe principiile dietei keto sunt asociate cu declansarea autofagiei si cu accelerarea modului in care are loc acest proces. [1]
Important de retinut! Este imperios sa consulti medicului inainte de urmarea oricarei diete sau in cazul adoptarii postului intermitent, pentru a te asigura ca astfel de stiluri alimentare sunt adecvate particularitatilor organismului tau si ca nu iti pun sanatatea in pericol! Unele persoane pot fi afectate serios de diete sau schimbari alimentare care nu se pliaza pe necesitatile proprii.
In concluzie, autofagia este un proces firesc al organismului, prin care acesta elimina celulele care sunt afectate si creeaza altele sanatoase in locul lor si, de asemenea, pe cele care pot fi salvate, le repara, pentru a functiona din nou in mod optim.
Sunt necesare studii medicale avizate pentru a identifica mai multe particularitati ale modului in care functioneaza autofagia si a se verifica daca are sau nu un rol in prevenirea sau incetinirea riscului de a dezvolta cancer.
In cazul in care intentionezi sa accelerezi procesul de autofagie cu ajutorul unei diete anume sau al postului intermitent, discuta in prealabil cu un medic si efectueaza eventualele investigatii pe care ti le recomanda! Copiii si persoanele care urmeaza un tratament, care sunt insarcinate sau care alapteaza sunt incurajate sa nu incerce sa accelereze autofagia.
Sursa de referinta:
- Lindberg, Sara. “Autophagy: Definition, Diet, Fasting, Cancer, Benefits, and More.” Healthline, Healthline Media, 23 Aug. 2018, www.healthline.com/health/autophagy, accesat la data de 27 ianuarie 2023.