Azoospermia: cauze, simptome, tratament
In mod normal, se considera ca un cuplu se lupta cu probleme de fertilitate atunci cand nu reuseste sa conceapa dupa un an de contacte sexuale neprotejate. Azoospermia este una dintre cauzele infertilitatii de cuplu, iar in acest articol poti afla mai multe informatii despre ce reprezinta, cum se manifesta, cum poate fi tratata si daca poate fi prevenita.
Ce este azoospermia?
Azoospermia reprezinta absenta completa a spermatozoizilor din sperma.
In mod normal, spermatozoizii sunt produsi la nivelul testiculelor. Ei circula in interiorul tractului reproductiv masculin si se combina cu lichidul seminal, alcatuind sperma. In cazul azoospermiei, nu exista spermatozoizi. Pacientul poate ejacula, dar substanta eliminata nu contine decat lichidul elaborat de glandele anexe (glande seminale, prostata) [1].
Tipuri de azoospermie
Exista trei tipuri principale de azoospermie, diferentiate in functie de cauza care o determina:
- azoospermia pretesticulara, neobstructiva, determinata de alterarea sintezei hormonilor responsabili pentru producerea spermatozoizilor;
- azoospermie testiculara, neobstructiva, determinata de anomalii de structura sau de functie ale testiculelor;
- azoospermie posttesticulara, obstructiva, determinata de probleme legate de ejaculare si determinata de o obstructie la nivelul tractului reproductiv [2].
Cauzele azoospermiei
Fiecare tip de azoospermie are o serie de cauze particulare. E important de stiut ca bolile genetice care afecteaza cromozomul Y reprezinta intre 10 - 15% din totalul cazurilor de azoospermie [1].
Cauzele azoospermiei pretesticulare
Printre cauzele azoospermiei pretesticulare se numara unele afectiuni genetice. De pilda, in sindromul Kallmann este afectata abilitatea organismului de a sintetiza hormonul care controleaza sinteza testosteronului, ceea ce are impact asupra productiei de sperma.
Unele afectiuni ale sistemului nervos central, localizate la nivelul hipotalamusului sau al hipofizei pot determina azoospermie pretesticulara. Alte cauze posibile sunt administrarea unor medicamente sau tratamentul cu radiații [2].
Cauzele azoospermiei testiculare
Azoospermia testiculară poate apărea în:
- absenta testiculelor;
- criptorhidie;
- testicule care nu produc spermatozoizi;
- testicule care nu produc spermatozoizi maturi.
- sindromul Klinefelter;
- ca o complicatie a oreionului;
- varicocel [3].
Cauzele azoospermiei posttesticulare
Aproximativ 40% dintre cazurile de azoospermie au cauze posttesticulare. Cel mai adesea este vorba despre o anomalie congenitala, dar ea poate fi si rezultatul unui traumatism local puternic sau al unei infectii [1].
Simptomele azoospermiei
La cei mai multi barbati, azoospermia nu produce nici un fel de simptome. Ea este descoperita abia in momentul in care cuplul incepe sa efectueze analize suplimentare pentru a elucida care sunt cauzele infertilitatii cu care se confrunta.
La unii pacienti, azoospermia se poate asocia cu:
- libido scazut;
- disfunctie erectila;
- disconfort la nivelul testiculelor;
- prezenta unei umflaturi sau a unei formatiuni la nivel testicular;
- absenta pilozitatii pe fata si pe corp [5].
Cum se diagnosticheaza azoospermia?
Cel mai simplu mod de diagnosticare a azoospermiei este analiza spermei. Totusi, pentru identificarea cauzelor azoospermiei si pentru a putea gasi cel mai eficient remediu, medicul va dori sa afle o serie de informatii suplimentare, ca de exemplu:
- daca exista istoricul unei conceptii in trecutul medical;
- istoricul medical familial (fibroza chistica sau alte probleme de sanatate);
- bolile de care ai suferit in copilarie;
- eventuale interventii chirurgicale in zona pelvina;
- antecedente de infectii urinare sau infectii cu transmitere secuala;
- expunere anterioara la radiatii sau chimioterapie;
- tratamente medicamentoase curente sau din trecut;
- detalii legate de consumul de alcool sau droguri;
- eventuale infectii recente, care au evoluat cu febra;
- eventuale expunere la temperaturi crescute [1].
Pentru un diagnostic complet, medicul poate recomanda o serie de investigatii suplimentare, de pilda:
- analize de sange pentru evaluarea nivelurilor hormonale;
- analize genetice pentru identificarea unor boli genetice rare;
- ecografie, pentru vizualizarea scrotului si a altor segmente ale aparatului reproducator;
- tehnici de imagistica medicala pentru evaluarea creierului si a glandelor hipotalamus si hipofiza;
- biopsie pentru evaluarea detaliata a spermatogenezei [3].
Optiuni de tratament pentru azoospermie
Optiunile de tratament pentru azoospermie depind de cauzele care au determinat-o. De pilda, in cazul azospermiei obstructive, se poate efectua o interventie chirurgicala care sa elimine obstacolul care nu permite eliminarea spermatozoizilor.
In cazul in care cauza este hormonala, se poate incerca tratamentul cu hormoni pentru remedierea situatiei. Azoospermia neobstructiva nu este, intotdeauna, tratata cu succes.
Chiar si asa, majoritatea barbatiilor cu azoospermie pot deveni parinti multumita progreselor medicinii moderne. Medicul poate extrage spermatozoizi direct din testicul, in timpul unei biopsii, care vor fi apoi folositi pentru fertilizare in vitro. Este necesara discutia detaliata cu medicul specialist pentru a intelege pe deplin implicatiile acestei tehnici [1].
Cum poate fi prevenita azoospermia?
Azoospermia nu poate fi intotdeauna prevenita, avand in vedere cauzele atat de variate care o determina. Exista, totusi, o serie de masuri care pot imbunatati calitatea spermei, mai ales atunci cand problema este determinata de o leziune sau de utilizarea unor medicamente:
- evita activitatile si sporturile dure, care pot determina leziuni la nivelul sistemului reproducator;
- elimiteaza expunerea la radiatii;
- vorbeste cu medicul despe riscurile si beneficiile medicamentelor care pot afecta spermatogeneza;
- evita activitatile care expun testiculele la temperaturi ridicate, cum sunt sauna si baile de aburi [4].
Diagnosticul de azoospermie poate fi infricosator, dar aceasta afectiune nu inseamna ca nu vei deveni niciodata parinte biologic. Este importanta identificarea cauzei azoospermiei si tratarea corecta a acesteia, iar daca tratamentul nu functioneaza, exista proceduri medicale care te pot ajuta sa concepi un copil impreuna cu partenera ta.
Bibliografie:
1. Azoospermia. Www.hopkinsmedicine.org, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/azoospermia#:~:text=What%20is%20%E2%80%9Cazoospermia%E2%80%9D%3F, accesat la 13.02.2023;
2. Azoospermia. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15441-azoospermia, accesat la 13.02.2023;
3. Azoospermia: Treatment, Causes, Symptoms, and More. Healthline, 11 Dec. 2019, www.healthline.com/health/infertility/azoospermia, accesat la 13.02.2023;
4. Sharma, Medhavi, and Stephen W. Leslie. Azoospermia. PubMed, StatPearls Publishing, 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK578191/, accesat la 13.02.2023;
5. Stanford Health Care. Stanfordhealthcare.org, 2014, stanfordhealthcare.org/medical-conditions/mens-health/azoospermia.html, accesat la 13.02.2023.