Balon gastric: ce este si cand e recomandat?

31. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Balon gastric

 

Balonul gastric este o varianta non-chirurgicala, temporara, care ajuta la reducerea greutatii corporale la persoanele care se confrunta cu obezitate. Procedura vizeaza introducerea unui balon medical in stomac, rolul acestuia fiind acela de a limita cantitatea de alimente ingerate, conferind totodata senzatia de plin mult mai rapid. Aceasta solutie pentru rezolvarea unor probleme medicale trebuie insotita de schimbari ale modului de viata pentru rezultate eficiente, de lunga durata. 

Iti prezentam in acest material tot ce trebuie sa stii despre procedura inserarii unui balon medical in interiorul stomacului pentru a te ajuta sa lupti cu obezitatea. Aceasta varianta de tratament este recomandata de medicul specialist si in unele boli cronice. 

Ce este balonul gastric?

Un balon gastric este neted, confectionat din silicon moale. Conceput pentru a fi introdus in stomacul tau sa te ajute sa reduci greutatea corporala, balonul gastric rezista la actiunea sucului din stomac. (1)

Volumul balonului gastric nu iti mai permite sa mananci la fel de mult ca inainte de aceasta procedura, ceea ce va insemna ca senzatia de satietate va fi mai repede obtinuta, iar cantitatea de alimente si lichide ce ajung in stomac, este diminuata considerabil. Procedura ofera rezultate intr-o perioada relativ scurta. 

Dupa aproximativ 6 luni, balonul gastric este scos, metoda fiind doar temporara. Acesta este motivul pentru care solutia de tratare a persoanelor ce apeleaza la aceasta procedura trebuie completata de o schimbare a stilului de viata. Balonul gastric te ajuta sa schimbi obiceiurile alimentare dobandite, dar numai in combinatie cu modificari asumate pe plan fizic si psihic. 

Balonul gastric nu este recomandat in orice situatie si oricarei persoane supraponderale. Procedura este o varianta de tratament dupa ce toate celelalte versiuni nu s-au dovedit eficiente. (1)

Cine poate beneficia de inserarea unui balon gastric?

  • Persoanele cu indice de masa corporala intre 30 si 40;
  • Persoanele care nu au putut slabi cu dieta si exercitii si au nevoie sa reduca greutatea pe fondul unor probleme de sanatate;
  • Persoanele care trebuie sa slabeasca, dar nu vor sa faca o interventie chirurgicala;
  • Persoanele care au recomandare medicala pentru pierderea in greutate ca ajutor in interventia de inlocuire a articulatiei sau in aplicarea tratamentelor de fertilitate. (1)

Pierderea in greutate cu ajutorul balonului gastric poate reduce riscul de evolutie nefavorabila in alte afectiuni asociate obezitatii, precum: 

  • boala de reflux gastroesofagian;
  • boli de inima sau accident vascular cerebral;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • apnee obstructiva in somn;
  • boala hepatica grasa non-alcoolica sau steatohepatita non-alcoolica;
  • diabet de tip 2. (2)

In ce cazuri nu este indicat balonul gastric?

  • Antecedente de interventii chirurgicale la esofag sau stomac;
  • Tulburari inflamatorii ale stomacului - ulcere, boala inflamatorie intestinala;
  • Hernie hiatala mare. (3)

Cum te pregatesti pentru procedura?

Vei fi supus unor analize de laborator, ecografii abdominale si alte teste pentru ca medicul specialist sa stabileasca daca aceasta varianta de tratament este cea mai buna pentru tine. 

Istoricul medical si familial sunt importante si relevante, alaturi de diagnosticarea corecta si completa a bolilor cronice cu care te confrunti. De aceea poate fi necesara o abordare multidisciplinara, iar la final, echipa medicala sa iti faca unele recomandari specifice in vederea pregatirii pentru introducerea balonului gastric. 

Premergator procedurii nu trebuie sa consumi hrana si lichide. 

Care sunt pasii in procedura de introducere a balonului gastric?

Procedura prin care medicul specialist plaseaza balonul gastric in stomacul tau nu este una chirurgicala. Balonul este introdus cu ajutorul unui endoscop, un tub subtire, flexibil, ce prezinta in capat sursa de lumina si o camera, care ii permit medicului sa vada in interiorul organelor in timp real.

 

Intragastric baloon

 

  • Vei fi pozitionat pe un pat pe o parte;
  • Medicul va introduce endoscopul in gura, examinand treptat cavitatea bucala, esofagul, stomacul si intestinul subtire pentru a se asigura ca nu exista niciun obstacol si balonul poate fi plasat in siguranta;
  • Langa endoscop este introdus un cateter, adica un tub subtire;
  • Balonul gastric, amplasat la varful cateterului este dezumflat si ajunge in interiorul stomacului;
  • Balonul gastric este umplut cu solutie salina pana ajunge de dimensiunea unui grapefruit;
  • Cateterul este desprins de balonul gastric care are o supapa pentru inchidere etansa;
  • Medicul retrage cateterul si endoscopul. (1)

Ce se intampla dupa procedura introducerii balonului gastric?

La aproximativ 6 ore dupa interventie vei putea incepe procesul de reacomodare cu lichidele. Dieta pentru inceput va fi una lichida, pentru 2 saptamani, apoi vei putea incepe sa consumi alimente moi. In functie de progresul realizat si de rezultatele obtinute dupa procedura, in a treia saptamana de la introducerea balonului gastric vei incepe sa mananci normal. 

Dupa un interval de 6 luni, medicul va indeparta cu ajutorul endoscopului balonul gastric. In functie de recomandarea echipei medicale un alt balon intragastric poate fi plasat in stomac. (2)

Efecte secundare, riscuri si complicatii in utilizarea balonului gastric

Pentru cateva zile pot sa apara unele simptome neplacute, pentru care medicul iti poate prescrie medicamente pentru tratarea afectiunilor digestive:

  • greata sau varsaturi;
  • senzatie de balonare;
  • crampe abdominale. 

Simptomele refluxului sau ale bolii de reflux gastroesofagian pot fi agravate, dar medicul iti poate indica un antiacid pentru o saptamana, pana la disparitia senzatiilor neplacute. 

Complicatiile rare care pot sa apara iti pot pune viata in pericol, necesitand interventie chirurgicala de urgenta:

  • dezumflarea balonului, miscarea acestuia si blocarea tranzitului intestinal;
  • perforarea esofagului sau a stomacului dupa plasarea balonului gastric;
  • umflarea spontana a balonului ceea ce necesita indepartarea rapida. 
  • pancreatita acuta;
  • ulcer. (1), (2)

Introducerea balonului gastric, alaturi de o dieta echilibrata si adaptata noii situatii, miscare fizica periodica, reducerea factorilor de stres, hidratare optima si odihna de calitate contribuie la mentinerea sanatatii organismului si la obtinerea rezultatelor preconizate. Uneori poate fi necesar si ajutorul unui psihoterapeut. 

Acest articol prezinta informatii generale despre balonul gastric si rezultatele ce pot fi obtinute cu ajutorul acestuia. Daca te confrunti cu obezitate sau boli cronice si vrei sa slabesti sanatos, fara interventie chirurgicala, consulta medicul si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Gastric Balloon for Weight Loss - https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/gastric-balloon-for-weight-loss

2. Intragastric balloon - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/intragastric-balloon/about/pac-20394435

3. Intragastric Balloons for Obesity Management - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5763559/

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice