Basicile: cauze, optiuni de tratament si preventie

28. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Basicile

 

Basicile sunt saci membranosi, plini cu lichid, care apar intre straturile superioare ale pielii si care poarta numele si de vezicule.

In functie de cauza, acestea pot fi pline cu materie lichida seroasa, cu sange, plasma sau puroi.

Obiectivul acestor basici este de a proteja pielea si de a-i oferi timp sa se vindece, motiv pentru care majoritatea basicilor apar in urma frecarii cauzate de incaltaminte sau haine stramte[1].

Citeste in continuare acest articol, pentru a fi mai bine informat despre cauzele basicilor si optiunile terapeutice disponibile, dar si despre cateva metode de preventie, intrucat aceasta este intotdeauna mai usor de realizat decat tratarea afectiunilor in sine.

Cauzele care duc la aparitia basicilor

Basicile pot avea numeroase cauze, care pot varia de la infectii, la afectiuni cutanate, frecarea pielii si multe altele. Cateva dintre cele mai cunoscute cauze sunt:

Herpesul oral

Herpesul oral este o infectie cauzata de virusul herpes simplex, caracterizata prin aparitia basicilor la nivelul cavitatii bucale.

Aceste vezicule tind sa se sparga rapid si sa formeze cruste, care necesita mai multe zile pentru a se vindeca. Prezenta basicilor la nivelul buzelor, gingiilor sau a  gatului poate cauza durere, in special in timpul meselor [2].

Dermatita de contact

Dermatita de contact este o eruptie cutanata sau eczema, care apare atunci cand pielea a fost expusa la un factor alergen (produse cosmetice, bijuterii, plante, parfumuri etc).

Aceasta apare in zona pielii care a fost expusa direct alergenului, cum ar fi picioarele, daca s-au frecat de anumite buruieni sau mainile, daca au atins bijuterii cu aur sau nichel.

Simptomele dermatitei pot fi numeroase si pot include basici, eczema pruriginoasa, piele uscata si solzoasa etc [3].

Frecare prelungita

Basica aparuta din cauza frecarii prelungite, are forma unui saculet plin cu lichid transparent, care se formeaza in urma iritatiei si presiunii continue, exercitate fie de haine prea stramte, fie de incaltamine prea mica sau prea stransa.

De cele mai multe ori, basicile aparute din acest motiv, sunt prezente la nivelul talpilor, acolo unde pielea este mai sensibila (calcai sau degete).

Chiar daca iritatia lezeaza de cele mai multe ori doar partea superioara a pielii, este posibil insa ca aceasta sa ajunga si pana la vasele mici de sange, fapt care duce la schimbarea saculetilor cu lichid transparent, in saculeti cu sange [4].

Temperaturi extreme

Momentul aparitiei basicilor, poate ajuta la clasificarea gradului de arsura, intrucat cele cauzate de arsuri de gradul doi apar imediat, in timp ce basicile cauzate de arsuri de gradul intai, apar dupa cateva zile de la incident.

In partea opusa, degeratura poate cauza si ea basici, acestea avand rol protector in ambele cazuri de temperaturi extreme, pentru a feri regiunile mai adanci ale pielii [1].

Varicela

Varicela este o infectie cauzata de virusul varicelo-zosterian, care se manifesta prin aparitia basicilor pline cu lichid, la 10 - 21 de zile de la infectare.

Pe langa acest simptom, varicela mai poate cauza si febra, dureri de cap, oboseala si pierderea poftei de mancare.

Chiar daca aceasta infectie poate fi usoara in randul copiilor sanatosi, exista cazuri cand basicile pot acoperi tot corpul, inclusiv ochii si gatul [5].

Tratamentul disponibil

Majoritatea basicilor nu necesita tratament. Deoarece obiectivul lor este de a proteja pielea de leziuni si de potentiale infectari, acestea dispar odata cu regenerarea unui strat nou de piele.

Tot din acest motiv, nu este indicata nici ruperea sau inteparea acestor saculeti cu lichid, deoarece poti expune interiorul la diferiti agenti patogeni (virusuri, bacterii etc).

Daca basicile sunt cauzate de anumite infectii, atunci medicul va recomanda tratamente medicamentoase specifice, in functie de fiecare caz in parte [6].

Metode de preventie

Majoritatea basicilor sunt cauzate de frecarea prelungita a pielii. Chiar daca multe dintre aceste cazuri apar la nivelul talpilor, aceasta problema poate fi prezenta si in alte zone ale corpului, care se freaca intre ele sau care intra in contact cu haine stramte.

Pentru a preveni basicile aparute prin frecare, poti lua in considerare urmatoarele sfaturi:

  • protejeaza-ti talpile si degetele - poarta sosete care nu tin transpiratia aproape de piele sau cele care sunt captusite in zonele predispuse la frecare si la aparitia basicilor.
  • poarta haine corespunzatoare - in timpul exercitiilor fizice, este recomandata purtarea hainelor care indeparteaza transpiratia de la nivelul pielii si care sunt destul de largi pentru a preveni frecarea.
  • foloseste bandaje speciale - pentru a preveni iritatiile de pe interiorul coapselor sau de la nivelul talpilor, poti folosi bandaje speciale impotriva basicilor. Citeste si respecta modul de utilizare, pentru fiecare produs de acest tip.
  • aplica pudra sau vaselina - in zonele de piele care se freaca intre ele, pentru a reduce riscul de dezvoltare a basicilor [7].

In majoritatea cazurilor, basicile nu reprezinta o problema severa, insa pot cauza un anumit grad de disconfort pana cand dispar de la sine. Daca acestea contin sange sau puroi sau daca sunt acompaniate si de alte simptome aditionale, atunci este recomandata o consultatie medicala specializata, pentru a primi diagnosticul exact si tratamentul corespunzator.

Referinte:

  1. “Blisters: Causes, Treatments, and Prevention.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/264783. Data accesarii: 27.10.2022
  2. “Oral Herpes.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/oral-herpes. Data accesarii: 27.10.2022
  3. “Contact Dermatitis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352742. Data accesarii: 27.10.2022
  4. “Friction Blisters Guide: Causes, Symptoms and Treatment Options.” Drugs.com, www.drugs.com/health-guide/friction-blisters.html. Data accesarii: 27.10.2022
  5. “Chickenpox.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282. Data accesarii: 27.10.2022
  6. Ellis, Mary Ellen. “Blisters: Pictures, Causes, Treatment, and Prevention.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/blisters#treatment. Data accesarii: 27.10.2022
  7. “How to Prevent and Treat Blisters.” American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/prevent-treat-blisters. Data accesarii: 27.10.2022

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice