Boala arteriala periferica: Cauze, simptome, tratament

16. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Boala arteriala periferica

Boala arteriala periferica este o afectiune care poate avea efecte negative importante asupra calitatii vietii. Aceasta poate fi insa gestionata cu un stil de viata sanatos, inclusiv exercitii fizice regulate, si prin monitorizarea atenta a simptomelor. Tratamentul acestei afectiuni poate include medicamente si chirurgie vasculara, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor si la prevenirea complicatiilor.

 

Cauze ce pot provoca boala arteriala periferica

Ateroscleroza este cea mai comuna cauza a bolii arteriale periferice. [1] Aceasta este o afectiune ce presupune acumularea grasimilor, colesterolului si a altor substante. Acumularile, cunoscute din punct de vedere medical sub denumirea de placi, au loc pe peretii interiori ai vaselor de sange, putand duce la blocarea fluxului de sange catre membrele inferioare.

Alte cauze ce pot dezvolta boala arteriala periferica sunt [1]:

Hipertensiunea arteriala

Aceasta poate contribui la aparitia bolii arteriale periferice prin deteriorarea peretilor vaselor de sange. Presiunea crescuta a sangelui exercitata pe peretii arteriali poate provoca leziuni si blocarea fluxului sangvin.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat poate fi, de asemenea, o cauza importanta a bolii arteriale periferice. Nivelurile ridicate ale glicemiei pot conduce la distrugerea si deteriorarea vaselor de sange, rezultand cresterea riscului de aparitie a bolii arteriale periferice. Aceasta afectiune poate aparea ca urmare a unui stil de viata nesanatos si a obezitatii.

Fumatul

Persoanele fumatoare prezinta un risc crescut de boli cardiovasculare si ale arterelor periferice, deoarece fumatul creste presiunea arteriala si determina formarea placilor pe peretii arteriali.

Simptome

Boala arteriala periferica este o afectiune cronica ce se caracterizeaza prin ingustarea arterelor care furnizeaza sange muschilor si tesuturilor din membrele inferioare. Aceasta afectiune poate duce la complicatii grave daca nu este tratata corespunzator.

În stadiul incipient, pacientul poate fi asimptomatic. Simptomele bolii arteriale periferice sunt in general destul de evidente atunci cand arterele se ingusteaza cu circa 60%. [2]

Acestea includ durere in picioare sau la nivelul gambelor in timpul mersului pe jos. Durerea poate fi cauzata de blocarea arterelor care furnizeaza sange muschilor si tesuturilor.

De asemenea, pacientul va prezenta si uscarea si racirea pielii la nivelul membrelor inferioare, pe fondul limitarii fluxului de sange. Un alt simptom comun este senzatia de arsura sau de amorteala la nivelul membrelor inferioare, fapt ce poate fi rezultatul unor afectiuni ale nervilor periferici.

In unele cazuri de boala arteriala periferica, simptomele pot include ulceratii si alte leziuni cutanate. Aceste simptome pot indica prezenta unei forme mai avansate de boala arteriala periferica si pot fi semne ca fluxul sangvin este foarte redus. De aceea, este important sa mergi cat mai curand la medic, pentru un diagnostic corect.

Simptomele bolii arteriale periferice pot varia de la o persoana la alta si pot fi mai severe sau mai usoare, in functie de stadiul in care se afla boala. Este important sa fii constient de orice schimbare care apare la nivelul membrelor inferioare, pentru ca poate indica boala arteriala periferica.

Diagnosticare

fluxul sagvin

Diagnosticul bolii arteriale periferice implica identificarea si evaluarea simptomelor asociate. Examenul fizic al picioarelor joaca un rol important in acest proces. Medicul poate testa sensibilitatea la atingere, palpand zonele afectate ale piciorului si incheieturii.

O examinare minutioasa a pliurilor pielii si aparitia unor zone mai inchise la culoare poate indica o circulatie sanguina deficitara. Aceste semne pot oferi informatii despre riscul de ulceratie la nivelul membrelor inferioare.

Testarea fluxului sangvin prin ultrasunete este utilizata pentru a masura viteza fluxului sangvin si presiunea arteriala in vasele care conduc sange spre extremitatile inferioare. Aceasta procedura poate detecta leziunile vasculare care cauzeaza boala arteriala periferica.

Angiografia cu substanta de contrast este utilizata pentru a vizualiza arterele si venele care furnizeaza sange extremitatilor inferioare. Aceasta metoda se bazeaza pe injectarea unui colorant in vasele de sange pentru a evidentia leziunile existente si unele blocaje ale circulatiei sangvine.

Medicul poate recomanda pacientului teste suplimentare, cum ar fi radiografiile sau rezonanta magnetica, pentru a diagnostica boala arteriala periferica. Acestea vor ajuta medicul sa stabileasca un tratament adecvat si sa monitorizeze evolutia afectiunii.

Tratament

Tratamentul bolii arteriale periferice se concentreaza pe reducerea riscului complicatiilor si pe imbunatatirea circulatiei sangvine. Cel de tip medicamentos poate include anticoagulante, medicamente antihipertensive si antiinflamatoare.

Interventiile chirurgicale pot fi folosite pentru a reduce tensiunea arteriala si pentru a preveni blocarea fluxului sangvin in vasele periferice. Acestea pot include angioplastia cu stent sau bypass-uri arteriale.

Modificarile stilului de viata pot ajuta la reducerea riscului de boala arteriala periferica si la controlul simptomelor. Acest lucru poate include activitate fizica regulata, potrivit indicatiilor medicului, controlul greutatii, o alimentatie sanatoasa, renuntarea la fumat si la consumul de alcool.

Exercitiile regulate pot imbunatati circulatia sangvina si mobilitatea articulatiilor, reducand, astfel, simptomele bolii arteriale periferice. De asemenea, se recomanda si adoptarea unei diete sanatoase, bogate in vitamine si grasimi nesaturate.

Prevenirea aparitiei bolii arteriale periferice

Adoptarea unor masuri pentru a reduce riscul de aparitie a bolii poate duce la prevenirea acesteia. Primul pas ar fi mentinerea unei greutati corporale adecvate, prin activitate fizica regulata, in functie de ce iti recomanda medicul, si o dieta sanatoasa. In plus, trebuie evitat sau limitat consumul alimentelor bogate in grasimi saturate si sare.

Controlul tensiunii arteriale este un alt pas important in prevenirea bolii arteriale periferice. Tensiunea arteriala trebuie monitorizata periodic, iar medicamentele prescrise trebuie luate potrivit indicatiilor medicului. Se recomanda si evitarea consumului de tutun si alcool, pentru a preveni leziunile arteriale cauzate de acestea.

Discuta cu medicul despre alcatuirea unui plan de tratament individualizat si recomandarile pe care ti le poate face in vederea prevenirii sau gestionarii bolii arteriale periferice.

Surse de referinta:

  1. Peripheral Artery Disease (PAD). Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 21 June 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350557, accesat la 8 februarie 2023;
  2. Peripheral Artery Disease (PAD): Symptoms & Treatment. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17357-peripheral-artery-disease-pad, accesat la 8 februarie 2023.

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice