Boala Hansen (lepra): cauze, simptome, tratament
Boala Hansen, cunoscuta si sub numele de lepra, este una dintre cele mai vechi boli mentionate in sursele istorice. prima referinta istorica la boala Hansen dateaza din perioada anului 600 inainte de era noastra. Afectiunea evolueaza lent, dar poate determina desfigurarea pacientului, motiv pentru care a fost mereu considerata o problema de sanatate publica. Desi mai frecventa in tarile din zonele tropicale si subtropicale, ea este considerata o boala rara in prezent in majoritatea tarilor dezvoltate.
Ce este boala Hansen (lepra)?
Boala Hansen, cunoscuta și sub numele de lepra, este o boală cronică determinata de infectia bacteriana cu Mycobacterium leprae. Boala Hansen se caracterizează prin aparitia de leziuni ale pielii, ale nervilor periferici și prin slabiciune musculara. Boala Hansen poate afecta pe oricine [1].
Exista mai multe forme de boala si mai multe clasificari pentru aceasta, dar cea mai utilizata in practica medicala imparte lepra in:
- tuberculoida: infectia este limitata la nivelul pielii, leziunile sunt usoare, iar sistemul imunitar activ al gazdei face ca si contagiozitatea sa fie redusa;
- lepromatoasa: din cauza raspunsului imun slab, boala afecteaza pielea, sistemul nervos si alte organe. Leziunile sunt mari, raspandite pe tot corpul, iar contagiozitatea bolii este mare;
- dimorfa: este cea mai frecvent intalnita forma, care imbina caracteristici ale celorlalte doua variante [2].
Cauzele bolii Hansen
Infectia cu Mycobacterium leprae se transmite direct, de la o persoana infectata la alta sau indirect, prin intermediul unor obiecte contaminate. Aceste bacterii se multiplica foarte lent, perioada medie de incubatie a bolii fiind de aproximativ 5 ani, dar au fost inregistrate, oficial, si perioade de incubatie de pana la 20 de ani.
Persoanele cu un sistem imunitar slab copiii mici și batranii, in special sunt mai expuse la infectia cu lepra si la dezvoltarea unor forme mai agresive de boala. Acest lucru se datorează faptului că organismul lor nu este capabil să lupte suficient de puternic impotriva agentilor patogeni [3].
Se pare ca exista si anumiti factori genetici care cresc susceptibilitatea individuala la lepra, dar acest subiect este inca in studiu [2].
Simptomele bolii Hansen
Simptomele bolii Hansen sunt, in general, subtile si pot fi usor confundate cu alte boli. Primele simptome ale bolii Hansen pot include iritatii cutanate, mancarimi si senzatie de arsura in zonele afectate ale corpului. De obicei, leziunile se dezvolta lent, pacientii asteptand vindecarea lor, care nu se produce, insa, nici dupa saptamani intregi.
Simptomele mai avansate ale bolii includ aparitia de noduli inflamatori cu necroza periferica. Leziune sunt insotite de furnicaturi sau amorteli. Daca boala progreseaza, pielea din zona afectata devine galbena, cenusie sau verzuie si se desprinde, lasand in urma leziuni care pot fi dureroase. In plus, persoanele afectate pierd sensibilitatea la atingere in zona afectata, iar in timp pot aparea deformari tisulare [4].
Diagnosticul bolii Hansen
Diagnosticul bolii Hansen debuteaza cu un examen clinic in cadrul caruia medicul poate solicita informatii despre istoricul medical al pacientului si despre simptomele experimentate pana in momentul evaluarii. Inspectia leziunilor cutanate poate fi completata de recoltarea unei probe de tesut (a unei biopsii) care va fi examinata la laborator.
Exista un test imunologic care permite identificarea formei de lepra de care sufera pacientul si care consta in injectarea unei doze mici de bacterie inactivata si urmarirea raspunsului cutanat. La pacientii cu boala tuberculoida sau dimorfa apare o reactie in zona injectarii; pacientii care nu manifesta aceasta reactie fie au un alt diagnostic, fie au forma mai severa, care impune un tratament mai agresiv [5].
Tratamentul bolii Hansen
Tratamentul bolii Hansen (lepra) consta in administrarea de antibiotice si chimioterapice, necesare pentru a controla si preveni progresia bolii si aparitia complicatiilor.
Utilizarea antibioticelor este principala metoda de tratament impotriva leprei. In anul 1995 a fost pus la punct un protocol de tratament bazat pe utilizarea unei combinatii de antibiotice care permite tratarea tuturor formelor de lepra. Tratamentul este disponibil la nivel mondial, gratuit.
Tratamentul cu antibiotice este completat de un tratament prelungit cu antiinflamatoare steroidiene sau nesteroidiene. Un curs complet de tratament cu antibiotice dureaza intre 1 si 2 ani pentru a se putea obtine o vindecare completa [6].
Tratamentul bolii Hansen (lepra) poate fi eficient daca este administrat corect si la timp. Acesta trebuie asociat cu ingrijire medicala de specialitate si masuri preventive pentru prevenirea recidivelor.
Complicatiile bolii Hansen
Complicatiile bolii Hansen pot fi severe si pot determina deces, in cazuri grave si in zone izolate, in care populatia nu are acces la servicii medicale. Chiar si instituirea tarzie a tratamentului poate genera complicatii definitive, care scad calitatea vietii pacientului si care includ:
- desfigurare;
- pierderea definitiva a parului, inclusiv a sprancenelor si a genelor;
- slabiciune musculara;
- leziuni nervoase permanente la nivelul bratelor si picioarelor;
- incapacitatea de utilizare a mainilor si picioarelor;
- congestie nazala permanenta, sangerari nazale si prabusirea septului nazal;
- irita - inflamatia irisului;
- glaucom;
- orbire;
- disfunctie erectila;
- infertilitate;
- insuficienta renala [1].
Prevenirea bolii Hansen
Cea mai buna metoda de prevenire a leprei este evitarea contactului de lunga durata cu pacientii netratati.
Personalul medical care lucreaza cu pacientii bolnavi de lepra vor folosi, obligatoriu, echipament de protectie personala: masti, manusi halat etc. [3]
Boala Hansen (lepra) este o boala infectioasa, contagioasa, cu evolutie lenta si complicatii severe, in cazul careia tratamentul adecvat si de durata este esential. Din fericire, boala este rara in tarile dezvoltate, dar nu a disparut complet.
Bibliografie:
- Donohue, Maureen. Leprosy: Symptoms, Pictures, Types, and Treatment. Healthline, 2018, www.healthline.com/health/leprosy, accesat la 15.02.2023;
- Hansens Disease (Leprosy) | CDC. Www.cdc.gov, 1 Nov. 2018, www.cdc.gov/leprosy/index.html#:~:text=Hansen, accesat la 15.02.2023;
- Leprosy (Hansens Disease). Www.who.int, www.who.int/health-topics/leprosy#tab=tab_1, accesat la 15.02.2023;
- Leprosy (Hansens Disease) | NIH: National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Nih.gov, 31 Dec. 2007, www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/leprosy-hansens-disease, accesat la 15.02.2023;
- Leprosy (Hansens Disease): Causes, Symptoms & Treatment. Cleveland Clinic, 18 May 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23043-leprosy-hansens-disease, accesat la 15.02.2023;
- National Hansens Disease (Leprosy) Program Caring and Curing since 1894. Official Web Site of the U.S. Health Resources & Services Administration, 13 Apr. 2017, www.hrsa.gov/hansens-disease, accesat la 15.02.2023.