Boala polichistica renala: cauze, simptome, tratament
Boala polichistica renala este o afectiune genetica manifestata prin aparitia unor chisturi la nivelul rinichilor, care perturba functionarea acestora. Complicatiile care pot sa apara pe fondul acestei boli vizeaza insuficienta renala si hipertensiune arteriala. Boala polichistica renala este grava si, in timp, vei avea nevoie fie de dializa, fie de transplant de rinichi.
Boala polichistica renala este o problema medicala mostenita. Diagnosticarea la timp este importanta, tratamentul ajuta in ceea ce priveste mentinerea simptomelor sub control, incetinirea cresterii chisturilor si prevenirea pierderii functiei renale.
Ce este boala polichistica renala?
Boala polichistica renala sau rinichiul polichistic este o afectiune care se transmite genetic si in care apar formatiuni ca niste excrescente, numite chisturi, grupate, care se dezvolta de regula in interiorul rinichilor. Chisturile determina cresterea in volum a rinichilor, iar acest lucru poate conduce, in timp, la pierderea functiei renale. (1)
Chisturile din rinichi sunt benigne, de forma unor saci si au in interior lichid.
Boala polichistica renala poate provoca chisturi la nivelul ficatului si ajunge si in alte parti ale corpului. (1)
Unele persoane prezinta simptome severe ale afectiunii, iar complicatiile sunt deosebit de grave si pun in pericol viata, de aceea trebuie facute eforturile necesare pentru prevenirea agravarii starii de sanatate.
Cauze ale aparitiei bolii polichistice renale
Boala polichistica renala este o tulburare genetica pe care parintii o pot transmite copiilor, prin intermediul genelor.
Tipuri de boala polichistica renala
Boala polichistica renala autosomal dominanta
Desi, de regula, aceasta forma de boala polichistica renala se manifesta la adultii cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani, astazi, copiii pot sa se confrunte si ei cu aceasta problema.
In acest caz un singur parinte poate transmite boala urmasilor, fiecare copil are 50% sanse sa faca boala. De altfel, majoritatea cazurilor diagnosticate cu boala polichistica renala prezinta aceasta varianta. (1)
Boala polichistica renala autosomal recesiva
Primele simptome ale bolii apar la scurt timp dupa nastere, insa exista si cazuri in care afectiunea se manifesta mai tarziu in copilarie sau in adolescenta.
In acest caz, ambii parinti trebuie sa aiba gena anormala pentru a transmite copiilor tulburarea, acestia au 25% sanse de a se confrunta cu aceasta problema. (1)
Simptome in boala polichistica renala
- Tensiune arteriala crescuta;
- Senzatie de plin in abdomen;
- Abdomen vizibil marit;
- Durere de spate in regiunea lombara sau in lateral;
- Dureri de cap;
- Pietre la rinichi;
- Infectii la nivelul rinichilor sau al tractului urinar;
- Sange in urina;
- Insuficienta renala. (1)
Alaturi de acestea pot sa apara uneori si alte semne:
- Varice;
- Probleme de dezvoltare. (2)
Cum se poate diagnostica boala polichistica renala?
Inca de la primele simptome trebuie sa mergi la medic pentru un diagnostic corect si complet. Pe langa istoricul medical si familial trebuie sa ii spui acestuia ce medicamente fara reteta sau suplimente alimentare pentru sistemul genito-urinar ai utilizat anterior controlului in speranta ca te vei simti mai bine.
Dupa examinarea fizica, medicul poate propune efectuarea unei ecografii abdominale inferioare. Uneori, pot fi indicate analize de laborator de sange si urina, dar si investigatii imagistice - CT, RMN, care sa il ajute pe medic in evaluarea corecta si eliminarea altor posibile afectiuni.
Optiuni de tratament pentru boala polichistica renala
Tratament medicamentos
Manifestarile si simptomele trebuie tratate astfel incat boala sa poata fi tinuta sub control cat mai mult timp. Pentru aceasta specialistul iti va prescrie medicamente specifice pentru tratarea tensiunii arteriale, pentru reducerea riscului de aparitie si dezvoltare a bolilor de inima sau a unui accident vascular cerebral.
Antibioticele sunt prescrise numai in situatia in care ai semne ale unor infectii urinare.
Diureticele pot fi indicate pentru a te ajuta sa elimini surplusul de lichide din corp, iar analgezicele sunt acordate pentru diminuarea durerilor. (3)
Nutritie si dieta
Desi nu este cunoscuta pana in prezent o dieta care sa previna aparitia bolii polichistice renale, medicul recomanda celor diagnosticati cu aceasta afectiune reducerea consumului de sare, alaturi de o alimentatie bazata pe alimente sarace in grasimi, cu mentinerea unui aport caloric cat mai echilibrat. De asemenea, mentinerea unei greutati corporale normale este importanta si va fi un punct de avut in vedere pe lista obiectivelor personale.
Hidratarea optima este vitala, renuntarea la alcool si la fumat sunt esentiale.
Unii specialisti recomanda si o atentie sporita fata de consumul de cofeina. In functie de problemele tale specifice, medicul iti poate oferi si alte sfaturi si sugestii. (4)
Miscare si exercitii fizice
O recomandare venita din partea medicului poate viza si imbunatatirea formei fizice prin realizarea unor exercitii. Nu poate fi vorba de practicarea unor sporturi de contact sau efectuarea unor antrenamente intense, ci doar de miscare fizica usoara. (4)
Respiratie asistata
Bebelusii diagnosticati cu boala polichistica renala, care au plamanii incomplet dezvoltati au probleme in ceea ce priveste respiratia, motiv pentru care pot avea nevoie de ventilatie mecanica pentru a respira. (3)
Terapia de crestere
Copiii cu boala polichistica renala subdezvoltati au nevoie de ajutor pentru a creste normal. O varianta care este avuta in vedere de medicul specialist este terapia nutritionala sau administrarea hormonului uman de crestere. (3)
Dializa
Cand apare insuficienta renala este posibil ca medicul sa iti spuna ca este nevoie de dializa. Hemodializa foloseste o masina care filtreaza si curata sangele in afara corpului. (3)
In dializa peritoneala, curatarea sangelui se realizeaza prin membrana peritoneala, de la nivelul cavitatii abdominale, fara a mai trece lichidul vital printr-o masina in exteriorul corpului.
Interventii chirurgicale
Uneori este nevoie de operatie pentru scurgerea lichidului de la nivelul chisturilor sau chiar de extirparea formatiunilor care devin prea mari si care pe langa durere aduc si disconfort accentuat. (1)
Transplant renal
Cand functia renala este blocata, pe fondul bolii polichistice renale, transplantul de rinichi ramane ultima optiune de tratament disponibila. Rinichiul care nu mai poate sa functioneze este inlocuit cu unul de la un donator compatibil. (3)
Acest articol are rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta de autodiagnosticare. Daca crezi ca te confrunti cu boala polichistica renala, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Polycystic kidney disease - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/polycystic-kidney-disease/symptoms-causes/syc-20352820#:~:text=Polycystic%20kidney%20disease%20(PKD)%20is,they%20can%20grow%20very%20large.
2. Polycystic Kidney Disease - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-kidney-disease
3. Polycystic Kidney Disease - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/5791-polycystic-kidney-disease
4. Polycystic Kidney Disease - https://www.kidney.org/atoz/content/polycystic