Branca ursului - beneficii, proprietati, contraindicatii
Branca ursului sau „ginsengul romanesc”, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Heracleum sphondylium, este o planta erbacee din familia Apiaceae, cu flori albe, care cuprinde numeroase subspecii. Planta creste in nordul Africii si Asiei, dar si in Europa, inclusiv in Romania, in special in zone de munte si pe malul apelor curgatoare.
Datorita compozitiei sale chimice, branca ursului are numeroase proprietati si beneficii potentiale pentru organism. Descopera care sunt acestea, dar si in ce situatii trebuie evitata.
Compozitie si proprietati
Branca ursului contine numerosi compusi fenolici, in special rutozida, quercetina, izocercitrin, quercetol, rutin, acid ferulic, acid clorogenic (1).
Principiile sale active ii confera plantei proprietati (1, 2, 3):
- Antimicrobiene;
- Antioxidante;
- Imunostimulatoare;
- Vasorelaxante si antihipertensive;
- Anticandidozice;
- Citotoxice;
- Anticonvulsivante;
- Antidiareice;
- Stomahice (care favorizeaza digestia);
- Afrodisiace;
- Sedative.
Planta mai este utilizata in mod traditional si cu scopul de a spori fertilitatea, insa acest efect nu are fundament stiintific.
Branca ursului se poate utiliza ca supliment alimentar, fiind disponibil sub forma de capsule cu extract, tinctura sau ceai.
Beneficii
Datorita proprietatilor sale, branca ursului poate fi utilizata, cu acordul medicului, ca adjuvant in terapia unor afectiuni, cum ar fi dizenterie, diaree, epilepsie, indigestie, probleme menstruale sau hipertensiune arteriala (2, 3).
Totusi, este important de stiut ca branca ursului nu trateaza si nu vindeca afectiuni. Prin urmare, nu inlocuieste tratamentul recomandat de medic.
Desi sunt necesare mai multe studii pentru a-i confirma beneficiile, rezultatele de pana acum sunt promitatoare.
Branca ursului ar putea avea urmatoarele efecte asupra organismului:
Scaderea stresului oxidativ
Flavonoidele, acizii fenolici si alti compusi biologic activi din compozitia chimica a plantei Heracleum sphondylium, ii asigura acesteia o capacitate antioxidanta puternica. Astfel, uleiul esential sau extractul de branca ursului poate oferi protectie organismului impotriva efectelor radicalilor liberi (1).
Radicalii liberi reprezinta molecule instabile, care promoveaza stresul oxidativ si deteriorarea materialului genetic. Acesti factori favorizeaza dezvoltarea bolilor cronice si procesele imbatranirii. Compusii antioxidanti au rolul de a contracara aceste efecte nedorite si se gasesc in numeroase produse alimentare vegetale, cum ar fi fructe, legume, cereale sau seminte.
In orice caz, merita mentionat faptul ca efectul puternic antioxidant a fost observat in cazul extractului obtinut din frunze si flori. Cel obtinut din radacina sau alte parti ale plantei nu exercita acelasi efect (1).
Controlul hipertensiunii arteriale
Actiunea antihipertensiva a plantei branca ursului a fost demonstrata stiintific. Utilizand tesut prelevat de la animale de laborator, François Senejoux et al. (5) au demonstrat faptul ca extractul obtinut din aceasta planta are efecte vasorelaxante asupra arterelor. Rezultatele studiului sustin, astfel, utilizarea plantei ca adjuvant in terapia hipertensiunii arteriale (5).
Inhibarea cresterii tumorale
Studiile efectuate pe culturi de celule tumorale recoltate de la om au demonstrat o potentiala activitate antitumorala a plantei Heracleum sphondylium. Se pare ca aceasta ar avea efecte citotoxice asupra liniilor de celule canceroase de la nivelul carcinomului colonului si melanomului (tumora maligna a pielii) (2).
Inhibarea cresterii bacteriene
Extractul de branca ursului este util si pentru distrugerea bacteriilor patogene. Acesta ar avea actiune impotriva mai multor specii de bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus, Lysteria monocytogenes, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus cereus, Salmonella enteritidis (1, 3).
Contraindicatii si precautii
Chiar daca locuiesti intr-o zona unde aceasta planta se gaseste la orice pas, nu este indicat sa culegi branca ursului. Manipularea plantelor din genul Heracleum se poate asocia cu reactii cutanate, cum ar fi iritatii, arsuri sau vezicule. Aceasta trebuie culeasa doar de catre profesionisti si prelucrata in mod corespunzator (5).
Nu se cunosc, deocamdata, interactiuni ale plantei cu medicamente, nici contraindicatii in patologii. De aceea, daca te afli sub terapie medicamentoasa sau esti diagnosticat cu o anumita afectiune, este indicat sa discuti cu medicul inainte de utiliza branca ursului.
De asemenea, pentru ca nu s-au studiat inca efectele plantei in sarcina si alaptare, cel mai indicat este ca femeile insarcinate sau care alapteaza sa evite administrarea suplimentelor cu branca ursului. Acelasi lucru este valabil si in cazul copiilor.
Prin urmare, branca ursului este o planta care poate avea efecte pozitive asupra organismului. Cu acordul medicului, poate fi luata in considerare ca adjuvant in anumite afectiuni. Totusi, nu uita ca niciun supliment alimentar nu inlocuieste nutrientii furnizati de o dieta echilibrata.
Referinte:
- Benedec, Daniela, et al. “Chemical, Antioxidant and Antibacterial Studies of Romanian Heracleum Sphondylium.” ResearchGate, unknown, 2017, www.researchgate.net/publication/316959240_Chemical_antioxidant_and_antibacterial_studies_of_Romanian_heracleum_sphondylium. Accessed 19 Aug. 2022.
- Mir Babak Bahadori, et al. “The Genus Heracleum: A Comprehensive Review on Its Phytochemistry, Pharmacology, and Ethnobotanical Values...” ResearchGate, Wiley, 17 Oct. 2016, www.researchgate.net/publication/304540062_The_Genus_Heracleum_A_Comprehensive_Review_on_Its_Phytochemistry_Pharmacology_and_Ethnobotanical_Values_as_a_Useful_Herb. Accessed 19 Aug. 2022.
- Matejić, Jelena S, et al. “Chemical Composition, Antioxidant and Antimicrobial Properties of Essential Oil and Extracts from Heracleum Sphondylium L.: Journal of Essential Oil Bearing Plants: Vol 19, No 4.” Journal of Essential Oil Bearing Plants, 2016, www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/0972060X.2014.986538?needAccess=true. Accessed 19 Aug. 2022.
- Senejoux, François, et al. “Vasorelaxant Effects and Mechanisms of Action of Heracleum Sphondylium L. (Apiaceae) in Rat Thoracic Aorta.” Journal of Ethnopharmacology, vol. 147, no. 2, May 2013, pp. 536–539, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874113001864?via%3Dihub, 10.1016/j.jep.2013.03.030. Accessed 19 Aug. 2022.
- “Giant Hogweed and Its Toxic Cousins.” Poison.org, 2019, www.poison.org/articles/giant-hogweed-and-its-toxic-cousins-193. Accessed 19 Aug. 2022.