Bulimia: cauze, manifestari si optiuni de tratament

9. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 13 minute de citit
Bulimia

 

Bulimia este o tulburare alimentara, de ordin psihic, care poate pune viata in pericol. Persoanele cu bulimie ingereaza o cantitate mare de alimente, apoi se simt vinovate pentru mancatul exagerat si recurg la diverse practici pentru a elimina caloriile. Constientizarea afectiunii este cea mai mare problema. Cu ajutor de specialitate, cu o schimbare radicala de comportant si de viata, lucrurile pot reveni la normal.

Bulimia este o afectiune care presupune existenta mai multor episoade in care persoana mananca necontrolat, o cantitate mare de alimente, urmate de momente in care opteaza pentru administrarea de laxative sau provocarea varsaturilor. Ciclurile de mancat obsesiv si eliminare urgenta a alimentelor se pot manifesta de mai multe ori pe zi sau pe saptamana. Caracteristicile sunt diferite de la o persoana la alta, iar intensitatea episoadelor poate varia. 

Comportamentul este greu de observat in anumite cazuri, persoanele cu bulimie ascund simptomele, ceea ce poate duce la complicatii grave pentru sanatatea lor, atunci cand bulimia se intinde pe durata mai multor ani. 

Ce este bulimia?

Bulimia este descrisa in literatura medicala ca tulburare alimentara si afectiune de sanatate mintala (1). Aceasta mai este cunoscuta ca bulimie nervoasa sau ciclul vicios binge-purge.

Persoanele care sufera de bulimie mananca mult, intr-o perioada foarte scurta, extrem de rapid, fara a constientiza cantitatea ingerata sau gustul alimentelor. Apoi se simt rau si nu stiu ce sa faca pentru a scapa repede de surplusul de kilograme pe care il pot acumula. De aceea aleg sa ia laxative si alte produse care sa le usureze tranzitul intestinal, dar si sa isi provoace varsaturi. 

Desi bulimia poate sa apara la orice varsta, indiferent de sex, se pare ca sunt inregistrate mai multe cazuri la fetele de 13 - 17 ani (1). Daca nu primesc ajutor la timp, ciclul bulimic poate sa le puna probleme grave de sanatate, practicarea ani la rand a unui regim alimentar anormal isi pune amprenta asupra sanatatii fizice si psihice. 

Cauzele de aparitie a bulimiei

Cauza de aparitie a bulimiei nu este cunoscuta, dar se pare ca o serie de factori contribuie la manifestarile specifice acestei afectiuni (1), (2). 

  • Factori genetici - unele tulburari alimentare se pot manifesta de la parinti la copii. Obezitatea in copilarie sau adolescenta poate creste riscul pentru dezvoltarea bulimiei la adultul tanar. 
  • Factori psihologici - depresia, critica si presiunea sociala pentru tulburarile alimentare si alegerile facute, tulburarile de anxietate pot contribui la instalarea bulimiei. Cei care au probleme de relationare si de incredere in fortele proprii, au un comportament distructiv si un risc crescut pentru a dezvolta bulimie. 
  • Dieta - o dieta dezechilibrata, probleme cu alimentatia inca din copilarie, stresul, imaginea pe care fiecare o are despre propria persoana sunt factori puternici care pot cauza bulimie. 
  • Abuzul de substante interzise sau de alcool. 
  • Abuzul sexual - este un factor emotional extrem de puternic care poate contribui la aparitia bulimiei si a unui comportament anormal. 

Riscurile bulimiei

Mancatul exagerat, insotit de eliminare rapida, duce la probleme fizice, asociate cu deficiente de nutrienti, minerale si vitamine, esentiale organismului. De regula bulimia este un mare secret pastrat cu sfintenie de cel suferind, de aici si perioada indelungata de manifestare pana cand cineva din familie realizeaza ce se intampla de fapt. Acest lucru creste riscul de aparitie a problemelor fizice complexe, asociate tulburarilor mintale, ce pot duce la suicid. 

Complicatiile bulimiei

Bulimia poate conduce la complicatii de sanatate care isi pun amprenta asupra intregului corp. Sunt si situatii complexe in care bulimia pune viata persoanei in pericol (2):

  • slabiciune, epuizare si oboseala accentuata;
  • probleme dentare din cauza varsaturilor persistente, care produc deteriorarea smaltului dintilor, aparitia cariilor dentare si a respiratiei urat mirositoare;  
  • afectiuni la nivelul cavitatii bucale din cauza acidului gastric care duce la leziuni ale gingiilor si gatului, dureri cronice de gat;
  • piele si par uscat, unghii casante, pe fondul deshidratarii; 
  • inflamatii si spasme musculare;
  • probleme cardiace - insuficienta cardiaca sau aritmie cardiaca;
  • deficiente renale - deshidratarea poate conduce la insuficienta renala;
  • probleme digestive - arsuri la stomac, indigestie, constipatie, ulcer gastric sau intestinal, reflux gastroesofagian;
  • deficiente osoase cu demineralizarea oaselor si aparitia osteoporozei;
  • ciclu menstrual absent sau neregulat la femei;
  • abuz de alcool sau de substante interzise;
  • anxietate, depresie, tulburari de personalitate sau chiar tulburare bipolara;
  • probleme de fertilitate;
  • stima de sine extrem de scazuta, cu probleme de comunicare si de relationare sociala;
  • autovatamare, ganduri suicidale, suicid. 

Simptomele bulimiei si manifestari

 

Simptomele bulimiei si manifestari

 

Bulimia poate prezenta manifestari diferite, deoarece actioneaza atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic (2):

  • senzatie de foame intensa cu mancat obsesiv, mult, rapid;
  • fortarea varsaturilor, fie cu introducerea degetului pe gat, fie cu diverse laxative, recurgerea la clisme repetate sau exercitii fizice intense;
  • impunerea unor restrictii alimentare si urmarea unor diete drastice pentru slabire, urmate de mancat excesiv;
  • utilizarea unor produse din comert pentru pierdere in greutate, chiar exces al acestor suplimente alimentare;
  • vizite dese la baie dupa ingerarea hranei;
  • preocupare pentru forma corpului, cu imagine distorsionata asupra corpului real;
  • frica permanenta pentru greutatea corporala.

In bulimie apar si alte manifestari fata de cele enumerate anterior (3);

  • cicatrici, zgarieturi pe degetele mainii, de la inducerea vomei;
  • senzatie de greata permanenta, lesin;
  • ochi injectati, linia maxilarului si a obrajilor inflamate;
  • evitarea prietenilor, a familiei si a contactelor sociale. 

Ce se intampla daca iti provoci varsaturi?

Bulimia este un ciclu vicios din care persoana afectata nu prea poate iesi (1). Foamea declanseaza nevoia de a ingera compulsiv cantitati mari de hrana. Pierderea controlului care se manifesta dupa, determina aparitia sentimentului de vinovatie, de rusine si nevoia de a face orice pentru a scapa de calorii. Inducerea varsaturilor favorizeaza o usurare temporara, pentru ca imediat este insotita de tristete si de reaparitia senzatiei de foame, ceea ce face ca intreg ciclul sa fie reluat.

Comportamentul este nociv fizic si psihic. Chiar si la primele semne fizice neplacute persoana alege sa continue actiunile distructive pentru ca nu se poate opri si nici nu poate cere ajutorul celor dragi. 

Disconfortul fizic, durerile de stomac si de gat, acidul din stomac care urca in esofag si ajunge in cavitatea bucala si care poate duce la aparitia varicelor esofagiene, a sangerarilor sau a rupturii de esofag, infectii in cavitatea bucala si alte probleme grave nu sunt elemente suficiente pentru bolnav pentru a lua masuri (4). 

Metode de diagnostic

Pentru ajutor de specialitate persoana cu bulimie trebuie sa fie cooperanta si sa explice medicului manifestarile caracteristice, problemele si tulburarile alimentare cu care se confrunta. 

Nu uita sa ii spui medicului la ce suplimente alimentare pentru slabit ai apelat, ce remedii naturiste pentru mentinerea greutatii sub control al luat si ce alte medicamente fara reteta ti-ai administrat, pentru a scapa de senzatia de foame sau pentru a goli stomacul.

Este important sa ii comunici medicului daca te-ai confruntat cu fluctuatii de greutate. Nu trebuie sa ai retineri in a explica modul in care iti percepi corpul, atunci cand te privesti in oglinda.

 

Pantalon

 

Doctorul trebuie sa afle istoricul medical si familial, inainte de examinarea fizica. Acesta poate recomanda efectuarea unor analize de laborator de sange si urina, a unei electrocardiograme si a unei evaluari psihologice. 

Pot fi situatii in care specialistul sa solicite si alte investigatii amanuntite, daca crede ca pot exista si boli cronice asociate afectiunii principale. 

Tratamente pentru bulimie

Bulimia este o afectiune complexa. Tratamentul bulimiei este complicat, componentele care trebuie avute in vedere pot implica o echipa multidisciplinara de specialisti. De la etapa cum scap de bulimie pana la primele rezultate este cale lunga si anevoioasa pentru care este nevoie de sprijin si ambitie. 

Cooptarea unui terapeut comportamental, a unui dietetician sau a unui doctor specializat in tratarea tulburarilor de alimentatie poate fi doar primul pas al schemei de ajutor. Uneori, bulimia poate duce la boli cronice pentru care este nevoie de consult si sprijin personalizat. 

Consiliere psihologica

Psihoterapia este necesara, indiferent de gravitatea bulimiei. Discutarea problemei, intelegerea si constientizarea ei sunt etape esentiale, fara de care nu se poate vorbi de tratare si vindecare (2). Aici pot fi incluse mai multe variante ajutatoare. 

Terapia cognitiv comportamentala

Aceasta vizeaza intelegerea si normalizarea tiparelor alimentare, identificarea convingerilor si a deprinderilor sanatoase si pozitive, pentru a le inlocui pe cele negative (2). Terapeutul face acest lucru, atat cu persoana care sufera de bulimie, cat si cu familia copilului afectat. 

Terapia familiei

Terapeutul ajuta parintii copilului sau adolescentului cu bulimie sa intervina pentru a opri comportamentul distructiv al acestuia, dar ii invata si sa ii ofere suportul necesar atunci cand apar alte probleme de sanatate (2).  

Psihoterapia interpersonala

In aceasta varianta, psihoterapeutul ajuta direct persoana cu bulimie sa inteleaga conflictele si lumea din jur, sa isi raporteze viata si actiunile la mediul inconjurator, pentru a putea depasi obstacolele. Invatarea gestionarii conflictelor, identificarea cailor potrivite de comunicare sunt cateva dintre directiile abordate de terapeuti si care pot veni in sprijinul celor afectati de bulimie (2). 

Tratamentul medicamentos

Prescrierea unor antidepresive pentru tratarea depresiei sau a anxietatii poate fi asociata formelor de consiliere psihologica (2). Uneori insa poate fi vorba si de tratarea altor boli cronice, medicii specialisti fiind in masura sa ofere medicamentele adecvate fiecarei afectiuni, tinand cont de cauza care a dus la aparitia acestora. 

Sunt persoane care vorbesc de un tratament naturist al bulimiei, care vizeaza administrarea unor ceaiuri si solutii din plante care sa ofere suport in ceea ce priveste inhibarea poftei de mancare. Efectele nu sunt dovedite stiintific, iar urmarea unei astfel de diete nu ofera rezultatele pe care un tratament prescris de medicul specialist il poate conferi. 

Sunt si situatii in care medicul poate recomanda ca tratament complementar suplimente alimentare pentru stres si anxietate

Educatie nutritionala

Invatarea modului sanatos de a manca si a dozajului aferent nevoilor nutritionale, in functie de activitatea realizata, este una dintre etapele vitale pentru persoanele cu bulimie (3). 

Mancatul in reprize, in cantitati mici, introducerea in alimentatie a fructelor si legumelor si a produselor de calitate, precum si realizarea combinatiilor sanatoase sunt doar primele notiuni pe care le vei invata de la dietetician. 

Spitalizare

Daca bulimia a lasat urme severe asupra organismului este posibil sa ai nevoie de spitalizare pentru o perioada. Bulimia poate fi tratata si in spital, evident, cu implicarea specialistilor din departamente diferite, pentru solutionarea fiecarei probleme (2). 

Grupuri de suport

Poate fi de ajutor sa vorbesti despre bulimie cu persoane care trec prin aceleasi situatii (3). Grupurile suport sunt o alternativa pe masura ce incepi sa iti revii si ai mai multa incredere in tine. In plus, grupurile de acest tip sunt necesare o perioada indelungata, fiind sprijin in lupta cu recidivele. 

Cum sa te ajuti singur?

Ai grija de tine! Acesta este cel mai important indemn, dar si cel mai greu de urmat. Obsesia greutatii trebuie tinuta sub control, alimentatia sanatoasa si sfaturile specialistilor te vor ajuta (5), dar trebuie ca si tu sa iti doresti acest lucru. Poti incerca chiar si produse pentru inducerea starii de bine, asa cum sunt cele pentru aromaterapie

Izolarea sociala nu iti face bine. Accepta ajutorul si compania celor care iti vor binele, pentru a trece mai usor peste episoadele neplacute si peste greutatile tratamentului (5). Invata sa gestionezi nervozitatea si neincrederea si sa treci peste fobia sociala.  

Parte a educatiei pentru revenirea la normalitate este si componenta de evitare a factorilor declansatori (5). Daca inveti sa stai departe de tentatii vei putea gestiona mai bine vindecarea. 

Masuri de preventie a bulimiei

Parintii care s-au confruntat cu bulimie stiu ca este important sa le vorbeasca si sa ii invete pe copiii lor cum sa manance sanatos, ce este alimentatia diversificata, cum sa relationeze cu cei din jur, in speranta ca vor putea preveni aparitia acestei afectiuni la copii. 

Pentru cei care nu au cazuri de bulimie in familie, preventia aparitiei acestei probleme vizeaza mese regulate si echilibrate in familie, dar si comunicarea deschisa despre greutate, imagine corporala, obiceiuri alimentare si comportament social (5).

Nu doar parintii pot veni in sprijinul copiilor, ci si scoala, prin profesorii care trebuie sa le explice copiilor ca imaginile promovate online legate de perfectiunea corpului uman sunt de regula nerealiste si nu trebuie sa ii afecteze (4).  

Anorexia si bulimia: diferente

Bulimia si anorexia sunt doua tulburari de alimentatie. In bulimie, dupa potolirea foamei intense, apare vinovatia si apelul la tehnici pentru eliminarea rapida a caloriilor. 

Spre deosebire de bulimie care se refera la mancatul exgerat, anorexia se află la polul opus pentru ca vizeaza scaderea aportului caloric in mod voit, mergand pana la refuzul alimentarii, in cazuri extreme, ceea ce inseamna ca o persoana cu anorexie este extrem de slaba. Si aici apare impresia gresita a greutatii corporale. Persoanele cu anorexie cred ca au o greutate mare si fac eforturi prin diete extreme si infometare sa slabeasca (3). Chiar si dupa ce scapa de cateva kilograme se percep in continuare supraponderale si recurg in continuare la solutii extreme pentru a slabi.

Bulimia este o tulburare alimentara si de perceptie care in situatii extraordinare duce la grave complicatii pentru sanatate. Mancatul compulsiv este insotit aproape imediat de inducerea varsaturilor, exercitii fizice sau clisme pentru a elimina caloriile ingerate. Ciclul este reluat la cateva ore distanta. Vindecarea si recuperarea dupa bulimie este posibila, cu ajutor de specialitate pe mai multe planuri, interventia fiind una de durata. 

Acesta este un articol informativ. Adreseaza-te medicului daca te confrunti cu aceasta problema!

Surse de informare:

1. Overview - Bulimia - https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/bulimia/overview/

2. Bulimia nervosa - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bulimia/symptoms-causes/syc-20353615

3. Bulimia Nervosa - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9795-bulimia-nervosa

4. Bulimia: From Ingestion to Purging – What Happens Within the Body? - https://www.eatingdisorderhope.com/information/bulimia/bulimia-from-ingestion-to-purging-what-happens-within-the-body

5. Bulimia: Symptoms, Treatments, and Prevention - https://www.webmd.com/mental-health/eating-disorders/bulimia-nervosa/mental-health-bulimia-nervosa

 

  • Dr. Max Digestia este un supliment alimentar ce contine o combinatie de extracte din frunze de anghinare si menta, rizom de turmeric si radacina de ridiche-neagra.
  • Capacitatea de a repara parul deteriorat prin sigilarea straturilor exterioare ale cuticulei firului de par provine din proprietatile hranitoare ale balsamului de par L'Erbolario Effetto Reale, care are ingrediente excelente, cum ar fi complexul de restructurare inovator obtinut din miere de castane, laptisor de matca si cele trei extracte speciale de portocala amara, flori dulci de portocal si flori de hibiscus.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice