Canal Wirsung: ce este si ce trebuie sa stii?
Canalul Wirsung este un canal excretor al pancreasului, el uneste pancreasul cu conducta biliara comuna. In acest articol, iti explicam ce este canalul Wirsung, care este rolul acestuia si ce trebuie sa stii despre el.
Ce este canalul Wirsung?
Pancreasul este un organ glandular, care se afla in dreptul primelor 2 vertebre lombare. Pozitia sa este retroperitoneala. Pancreasul este alcatuit din 2 parti:
- pancreasul exocrin: secreta enzime digestive in canalele pancreatice. Secretia aceasta este determinata de ingestia alimentara, dar si de un mecanism neuro-umoral si este dependenta de functiile gastrice, duodenale si biliare. Secretia exocrina pancreatica (sucul pancreatic) este un lichid incolor. Din ceea ce stim pana acum, este format din enzime, precum tripsina, amilaza si lipaza;
- pancreasul endocrin: este alcatuit din celulele Langerhans, care masoara presiunea sangelui si produc mai multi hormoni pe care ii elibereaza in sange, cei mai cunoscuti fiind insulina si glucagonul (hormon hiperglicemiant), cu rol in metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor.
Sistemul ductal pancreatic reprezinta ansamblul canalelor excretoare ale pancreasului, prin care se transporta sucurile alcaline produse de pancreasul exocrin, esentiale in digestia alimentelor. Canalele comunica intre ele pana se ajunge la un canal mai mare (asa cum este canalul Wirsung). Canalul Wirsung traverseaza intreaga glanda, creste in dimensiune in apropierea duodenului, unde ajunge la un diametru de aproximativ 3 milimetri. Se poate intalni cu coledocul.
Canalul Santorini
Pe langa canalul Wirsung, mai exista un canal pancreatic accesoriu, canalul Santorini, care se deschide independent la nivel duodenal. Canalul Santorini este un vestigiu embrionar al pancreasului primitiv, el poate fi sau nu functional. Canalul Santorini se deschide in duoden, la 2-3 centimetri deasupra conductei principale (in papila minora). Aceasta papila nu este prevazuta cu un sfincter, acesta este motivul pentru care poate fi legat de pancreatita.
Explorarea canalului Wirsung
Canalul Wirsung poate fi explorat de medicul gastroenterolog prin:
- ecografie abdominala: este o investigatie imagistica non-invaziva, realizata cu ajutorul ultrasunetelor, care permit medicului specialist vizualizarea diferitelor structuri (inclusiv organele interne). Ecografia abdominala prezinta dezavantaje, de exemplu gazele din intestin pot impiedica vizualizarea organelor interne aflate in profunzimea abdomenului (pancreasul). In unele cazuri, medicul foloseste un endoscop prevazut cu o sonda speciala cu ultrasunete (ecografia endoscopica);
- ecoendoscopie: este o tehnica de diagnosticare sau de tratare performanta, o combinatie intre endoscopia digestiva si ecografie. Ecoendoscopia permite medicului sa identifice, sa evalueze sau sa prevaleze probe din formatiuni tumorale dezvoltate la nivelul tractului digestiv. Ecoendoscopia se foloseste si pentru evaluarea cailor biliare, a veziculei biliare si a pancreasului;
- colangiopancreatografie endoscopica retrograda: este o procedura care ajuta la vizualizarea cailor biliare si pancreatice. Aceasta combina 2 tehnici de diagnosticare, endoscopia si radiologia, si joaca un rol important in tratamentul afectiunilor pancreasului, ficatului si bilei (pancreatita acuta si cronica, tumorile benigne si maligne ale pancreasului, vezicii biliare, ficatului, litiaza ductului biliar, litiaza ductului pancreatic).
Patologia canalului Wirsung
Canalul lui Wirsung poate fi sediul calculilor biliari (litiaza) in cursul pancreatitelor cronice. In tratamentul litiazei wirsungiene, de cele mai multe ori, este indicata operatia de drenaj. Drenajul canalului Wirsung se realizeaza prin wirsungo-jejunostomie longitudinala, wirsungo-gastrostomie, chisto-wirsungo-gastrostomie. Desi denumirea interventiilor chirurgicale este complicata, este important de retinut ca evolutia postoperatorie a pacientilor este favorabila, externarea acestora se face, daca nu apar complicatii, la 8 zile dupa interventie.
De asemenea, canalul Wirsung poate fi comprimat in tumori ale duodenului sau ale pancreasului. Pancreasul poate dezvolta o forma de cancer care nu este inteles pe deplin (tumori neuroendocrine pancreatice/cancer endocrin al pancreasului). Au fost identificati anumiti factori de risc precum inaintarea in varsta (pacientii sunt adesea cei cu varsta intre 50-70 de ani).
Important de retinut
- Patologia canalului Wirsung se poate rezolva prin interventie chirurgicala.
- In astfel de cazuri, remisia simptomatologiei este un avantaj, dar si cresterea in greutate.
- In tratamentul litiazei wirsungiene sunt indicate operatii de drenaj.
- Drenajul canalului Wirsung se poate efectua prin wirsungo-jejunostomie sau wirsungo-gastrostomie.
Disclaimer
Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome despre care crezi ca pot fi asociate pancreasului, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse suplimentare de informare:
- National Library of Medicine, „Anatomic variations of the pancreatic duct and their relevance with the Cambridge classification system: MRCP findings of 1158 consecutive patients”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5120578/
- Science Direct, „Pancreatic Duct”: https://www.sciencedirect.com/topics/veterinary-science-and-veterinary-medicine/pancreatic-duct
- IMAIOS, „Pancreatic duct (Ductus pancreaticus)”: https://www.imaios.com/en/e-anatomy/anatomical-structure/pancreatic-duct-1541212956