Cancerul anal: cauze, manifestari si optiuni de tratament

26. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Mulajul cancerului anal

 

Numarul cazurilor de cancer anal a crescut in ultimele decenii. Infectia cu papilovirusul uman este principalul factor de risc al cancerului anal. Din acest articol poti afla ce este cancerul anal, cum se manifesta, care sunt cauzele si factorii de risc, metodele de diagnostic si optiunile de tratament.

Ce este cancerul anal?

Cancerul anal este un tip de cancer in cazul caruia tumora primara este localizata la nivelul anusului. Anusul este zona in care intestinele se deschid catre exteriorul corpului.

Pe masura ce mancarea este digerata, ea traverseaza intestinul subtire si intestinul gros, unde sunt absorbite substantele nutritive, apa si sarurile. Reziduurile de la nivelul colonului formeaza materiile fecale, care se acumuleaza la nivelul rectului si sunt eliminate la exterior, in timpul defecarii, prin anus. Anusul este conectat la rect prin intermediul canalului anal [1].

Canalul anal are o lungime de 3 - 5 cm si se termina cu doua seturi de muschi circulari care formeaza sfincterul anal [2]. Exista mai multe tipuri de tesuturi care intra in structura canalului anal si a anusului, dar cel mai adesea cancerul anal isi are originile la nivelul mucoasei anale [1]. 

Tipuri de cancere anale

Exista mai multe tipuri de cancere anale, clasificate in functie de mai multe criterii. 

In functie de localizarea tumorii primare, exista urmatoarele tipuri de cancer anal:

  • cancerul canalului anal, localizat la interiorul organismului, anterior sfincterului anal;
  • cancerul perianal, in care tumorile anale sunt localizate la nivelul sfincterului anal si al pielii din zona adiacenta [4].

Optiunile de tratament pot varia in functie de localizare, dar de cele mai multe ori diagnosticul se realizeaza atunci cand leziunea nu mai e reprezentata de un simplu nodul in zona anala, ci este deja extinsa la nivelul mai multor structuri [2]. 

In functie de categoria de celule afectata, exista urmatoarele tipuri de cancer anal:

  • Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip de cancer anal, diagnosticat la 9 din 10 pacienti. Aceste tumori debuteaza la nivelul celulelor scuamoase din mucoasa canalului si sfincterului anal;
  • Adenocarcinomul anal, care debuteaza la nivelul glandelor apocrine din structura mucoasei anale;
  • Carcinomul bazal afecteaza celulele pielii din zona perianala. Este unul dintre cele mai rare tipuri de cancer anal;
  • Melanomul este un alt tip de cancer de piele întâlnit în zona anală extrem de rar [5]. 

Cauzele cancerului anal

Oamenii de stiinta au identificat cateva posibile cauze pentru cancerul anal.

Infectia cu HPV

Majoritatea cancerelor anale par sa aiba legatura cu riscurile infectiei cu papilomavirusul uman. Desi acesta joaca un rol important in determinarea multora dintre cancerele anale, majoritatea oamenilor infectati cu HPV nu dezvolta cancer [1].

Desi modul in care actioneaza virusul nu este pe deplin elucidat, HPV este incriminat atunci cand se diagnosticheaza carcinomul anal cu celule scuamoase.

Exista peste 150 subtipuri de HPV, iar dintre acestea, HPV-16 este cel mai frecvent identificat la pacientii cu cancer anal. HPV-18 este si el implicat in procesul neoplazic, dar mai rar. Majoritatea papiloamelor anale sunt determinate de HPV - 6 si HPV - 11, iar acestea au un potential de malignitate mic [2].

Imunitatea scazuta

Atunci cand imunitatea organismului scade, acesta pierde abilitatea de a lupta cu diferite infectii, cum este si cea cu virusul HPV. In aceste conditii, virusul HPV devine mult mai activ, ceea ce ar putea declansa dezvoltarea cancerului anal [3]. 

Fumatul

Substantele chimice cancerigene din fumul de tigara circula, prin sange, in toate structurile organismului, unde pot determina diferite tipuri de cancer. In plus, fumatul scade abilitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor HPV. Studiile statistice efectuate pana in prezent demonstreaza o frecventa crescuta a cancerului anal la fumatori. 

Un aspect important care merita luat in considerare este efectul pe care il are fumatul in cazul persoanelor care au, deja, o predispozitie si factori de risc pentru cancerul anal [5]. 

Factori de risc

Pe lista factorilor de risc pentru cancerul anal sunt incluse:

  • Varsta; cancerul anal este foarte rar la persoane cu varsta mai mica de 35 ani, iar riscul creste dupa varsta de 50 ani;
  • Activitatea sexuala; persoanele cu mai multi parteneri au un risc crescut de a contacta infectii cu HIV si HPV si de a dezvolta  cancer. De asemenea, sexul anal reprezinta un factor de risc, motiv pentru care cancerul anal este mai frecvent intalnit la femei decat la barbati;
  • Sexul si etnicitatea; din punct de vedere statistic, cancerul anal apare mai frecvent la femeile caucaziene si la barbatii afro-americani [3]. 

Simptomele cancerului anal

Uneori, cancerul anal ramane asimptomatic. Primul simptom care poate anunta prezenta cancerului, de obicei, de catre pacient este o sangerare anala minora, pusa in general pe seama hemoroizilor [1].

Alte simptome asociate cancerului anal sunt:

  • pruritul;
  • aparitia unei formatiuni in zona anusului;
  • durere sau senzatie de presiune in zona;
  • scaune subtiri ca un creion si alte modificari ale rutinei de
  • defecare;
  • scurgeri anale;
  • incontinenta;
  • limfonoduri marite in dimensiuni in zona anala sau inghinala [6]. 

Toate aceste simptome pot fi determinate si de cauze benigne de tipul hemoroizilor, fisurilor anale sau negilor genitali. Unele dintre aceste semne pot fi comune cu simptomele cancerului de colon.  De aceea, in cazul aparitiei lor, e recomandat sa consulti medicul [4].

Diagnosticarea cancerului anal

Diagnosticarea precoce a cancerului, de orice tip ar fi el, imbunatateste sansele de vindecare si creste speranta de viata a pacientului. Cancerul anal poate fi identificat accidental in timpul unui tuseu rectal de screening, a unul test Babes-Papanicolau sau a unei interventii minore de tipul indepartarii unui hemoroid [2].

Atunci cand medicul banuieste ca pacientul ar putea suferi de cancer anal, exista o serie de investigatii pe care le va recomanda pentru un diagnostic cert si o stadializare precisa.

  • istoricul medical individual si familial;
  • consultul clinic cu tuseu rectal;
  • anoscopia;
  • proctosigmoidoscopia;
  • colonoscopia;
  • biopsia;
  • analize de sange: desi nu se poate afirma ca o problema de sanatate de tipul cancerului ”iese la analizele de sange”, acestea pot identifica factori de risc de tipul infectiei cu virusul HIV;
  • investigatii imagistice: ecografia, tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara, tomografia cu emisie de pozitroni, radiografia pulmonara [3].

 

Analizele cancerului anal

 

Optiuni de tratament pentru cancerul anal

Tratamentul pentru cancerul anal se stabileste de comun acord cu echipa de specialisti, dupa o stadializare precisa a acestuia. 

Tratamentul chirurgical

In cele mai multe cazuri, chirurgia nu este prima optiune de tratament. Radioterapia si chemoterapia pot trata cancerul anal, rezectia abdominoperineala ramanand o alternativa utilizata doar daca celelalte variante de tratament nu functioneaza. Acest tip de interventie este foarte invaziva si este urmata, intotdeauna, de colostomie [1]. 

Tumorile perineale de dimensiuni mici si localizate pot fi indepartate cu ajutorul unei rezectii locale care conserva sfincterul si nu altereaza calitatea vietii pacientului [5]. 

Radioterapia

Radioterapia este utilizata in urmatoarele situatii:

  • Impreuna cu chimioterapia, ca parte a tratamentului pentru majoritatea cancerelor anale;
  • Postchirurgical, in rezectiile perineale;
  • In tratarea recidivelor identificate la nivelul limfonodurilor inghinale, dupa tratamentul initial;
  • In controlarea simptomelor cancerului anal cu metastaze pulmonare [1]. 

Chimioterapia

Chimioterapia este principala abordare terapeutica in cazul cancerului anal, fiind indicata in urmatoarele situatii:

  • Inaintea interventiei chirurgicale, in combinatie cu radioterapia, aceasta abordare eliminand, de multe ori, necesitatea operatiei;
  • Dupa interventia chirurgicala, pentru a micsora riscul de aparitie a recidivelor;
  • In cazul recidivelor care afecteaza limfonodurile inghinale;
  • In cazul cancerului anal metastatic [2].

Este foarte importanta sustinerea organismului, pe durata tratamentului oncologic, cu ajutorul unor suplimente alimentare pentru pacientii cu cancer. Discuta cu medicul, cel mai in masura sa faca recomandari in aceasta privinta!

Imunoterapia

Imunoterapia urmareste stimularea sistemului imunitar individual, in vederea distrugerii mai rapide a celulelor tumorale. De multe ori, imunoterapia se utilizeaza in cazul pacientilor cu metastaze sau al celor care nu au raspuns satisfacator la minim un tip de chimioterapie [2]. 

Prevenirea cancerului anal

Lumea stiintifica nu a identificat, inca, ce analiza depisteaza cancerul anal din fazele incipiente si nici nu a clarificat complet cauzele acestui tip de cancer, dar exista masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscul individual de imbolnavire:

  • Vaccinul impotriva HPV protejeaza impotriva infectiei cu tulpini de HPV inalt oncogene, incriminate in cancerul de col uterin, cancerul anal si cancerul orofaringian;
  • Renuntarea la fumat;
  • Tratarea corecta a infectiei cu HIV;
  • Utilizarea regulata si corecta a prezervativului [6]. 

Desi este relativ rar, incidenta cancerului anal este in crestere, in ultimii ani. Diagnosticat la timp, el poate fi tratat cu succes si cu o speranta mare de viata. Consulta medicul de la primele semne de ingrijorare! Acest articol este strict informativ si nu inlocuieste un diagnostic medical avizat.

Bibliografie

  1. “Anal Cancer.” Www.cancer.org, www.cancer.org/cancer/anal-cancer.html accesat la 20.09.2022;
  2. “Anal Cancer.” Nhs.uk, 17 Oct. 2017, www.nhs.uk/conditions/anal-cancer/ accesat la 20.09.2022;
  3. “Anal Cancer | ASCRS.” Fascrs.org, fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/a-z/anal-cancer accesat la 20.09.2022;
  4. “Anal Cancer: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, 21 Feb. 2018, www.healthline.com/health/anal-cancer#:~:text=Anal%20cancer%20often%20presents%20with. Accessed 21 Sept. 2022 accesat la 20.09.2022;
  5. “Anal Cancer: Symptoms, Causes, and Treatments.” Www.medicalnewstoday.com, 30 Sept. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/156549. Accessed 21 Sept. 2022 accesat la 20.09.2022;
  6. “Anal Cancer—Patient Version - National Cancer Institute.” Www.cancer.gov, www.cancer.gov/types/anal accesat la 20.09.2022;
  7. “Anal Dysplasia & Cancer: Symptoms, Signs, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/6151-anal-cancer accesat la 20.09.2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice