Carcinomul: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Pentru a afla ce este carcinomul, trebuie discutat prima data despre cancerul in general. Cancerul reprezinta un grup foarte mare de afectiuni care apar atunci cand celulele se divid necontrolat si se raspandesc si in alte parti ale corpului.
Pe langa numele dat in functie de organul de origine, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul mamar si asa mai departe, exista si alti termeni care descriu diferite tipuri de cancer si anume:
- sarcomul - pentru cancerul care apare la nivelul tesuturilor conjunctive;
- leucemia - cancer al maduvei spinarii, care creeaza celulele sangvine;
- limfomul - care se refera la cancerul asociat cu sistemul imunitar;
- carcinomul - apare la nivelul tesuturilor epiteliale, adica acele celule care alcatuiesc invelisul pielii, al organelor etc.
Ce este carcinomul?
Carcinomul este numele dat unui anumit grup de cancere care isi au debutul in celulele epiteliale aflate pe suprafata pielii sau a organelor si reprezinta cel mai frecvent tip de cancer dintre cele mentionate mai sus.
In functie de localizare si de tipul celulelor epiteliale in care se dezvolta initial, carcinomul se poate clasifica mai departe si in alte subtipuri.
Tipuri de carcinom
Deoarece pot exista mai multe tipuri de carcinom intr-un singur organ, este indicata impartirea acestora pe subtipuri si nu pe organe, pentru a clarifica mai usor natura acestora.
Cele mai des intalnite tipuri de carcinom includ:
Carcinomul cu celule scuamoase
Acest tip de carcinom apare la celulele nivelului superior al epiteliului. Organele care prezinta cel mai des carcinom de acest tip includ:
- pielea - care poate prezenta o crestere a carcinomului mult mai lenta, dar si o probabilitate mai mare de invadare si metastazare de carcinom comparativ cu alte tipuri;
- plamanii - carcinomul cu celule scuamoase reprezinta 30% din totalul de cazuri de cancer pulmonar fara celule mici, arata un studiu publicat in 2021 [1];
- esofagul - majoritatea cancerelor intalnite la nivelul superior al esofagului sunt de tipul carcinomului cu celule scuamoase;
- capul si gatul - peste 90% din totalul cancerelor nazale, bucale si de gat sunt de tipul carcinomului cu celule scumoase, conform unui studiu publicat in 2014 [2].
Carcinomul bazocelular
Acest tip de carcinom apare la celulele aflate in stratul cel mai adanc al epiteliului si reprezinta cea mai frecventa forma de carcinom si singura care apare exclusiv la nivelul pielii.
Carcinomul bazocelular are de obicei o crestere lenta si este cauzat de cele mai multe ori de expunerea la soare.
Carcinomul renal
Acest tip de carcinom se dezvolta la nivelul celulelor epiteliale ale rinichilor si reprezinta aproximativ 90% din totalul cazurilor de cancer renal, conform unui studiu publicat in 2017 [3].
Carcinomul cu celule de tranzitie
Carcinomul de acest tip se dezvolta in celulele epiteliului tractului urinar. Aceste celulele se afla atat in centrul rinichilor cat si in tubul fibros care elimina urina din rinichi in vezica (ureter).
Adenocarcinomul
Adenocarcinomul reprezinta un grup de cancere care isi au debutul in celulele epiteliale specializate, care sunt gasite in mucoasa anumitor organe. Cele mai frecvente adenocarcinoame includ cancerul mamar, cancerul colorectal, cancerul pulmonar, pancreatic si cel de prostata.
Cauzele carcinomului
Mutatiile aparute la nivelul ADN-ului unei celule pot duce la dezvoltarea carcinomului prin schimbarea felului in care functioneaza celula.
Prin aceste mutatii, celulele pot ignora semnalele de moarte naturala/programata (apoptoza) si pot sa creasca si sa se raspandeasca fara limite.
Atunci cand astfel de celule apar la nivelul epiteliului, pot produce fie o tumora benigna (adenom), fie o tumora maligna (carcinom).
Chiar daca nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele aparitiei acestor mutatii, de-a lungul timpului au fost luati in considerare mai multi factori cum ar fi anumite virusuri, factori ereditari, expunerea la anumiti carcinogeni cum ar fi fumul de tigara si radiatii etc.
Factori de risc
In general, elementele care pot creste probabilitatea de aparitie a unui carcinom sunt asemanatoare cu factorii de risc pentru orice tip de cancer si includ atat factori care nu pot fi evitati cat si factori care pot fi evitati.
Factorii de risc pentru toate tipurile de carcinom includ:
- varsta - probabilitatea de aparitie a cancerului tinde sa creasca odata cu inaintarea in varsta;
- consumul de alcool;
- expunerea la diferite chimicale si iritanti;
- fumatul;
- expunerea la raze ultraviolete, fie de la soare fie de la aparatele de bronzat - este recomandata discutarea in prealabil cu un medic specialist pentru a afla ce inseamna carcinom scuamocelular keratinizat inainte de a programa astfel de sedinte;
- mutatii genetice mostenite;
- dieta nesanatoasa - cum ar fi cea compusa din carne rosie, carne procesata, sucuri indulcite si carbohidrati rafinati, conform unui studiu publicat in 2017 [4].
Simptomele carcinomului
Semnele si simptomele unui carcinom depind de tip si de celulele afectate. Cateva simptome pentru fiecare tip de carcinom includ:
Carcinomul cu celule scuamoase
- portiuni de piele cu aspect solzos, asemanator psoriazisului;
- ulceratii deschise si excrescente sub forma de negi;
- pete pe piele.
Carcinomul bazocelular
- ulceratii care nu se vindeca;
- zone negre pe piele si portiuni asemanatoare cicatricilor;
- infectii cutanate aparute ca o complicatie a cancerului de piele.
Deoarece multe persoane asociaza semnele si simptomele carcinoamelor de piele cu alte afectiuni cum ar fi dermatita, iritatiile sau anumite eczeme, aceste simptome sunt des ignorate si lasate sa se agraveze. Ca urmare, este recomandata o consultatie specializata pentru fiecare modificare aparuta la nivelul pielii.
Carcinomul renal
- pierderea poftei de mancare;
- scaderea neintentionata in greutate;
- anemie;
- prezenta sangelui in urina.
Adenocarcinomul
Simptomele adenocarcinomului difera in functie de tip. Cateva dintre cele mai cunoscute simptome includ:
- cancerul mamar - nodul la nivelul sanului, scurgeri mamelonare;
- adenocarcinomul pulmonar - expectoratii cu sange, durere in piept si probleme de respiratie;
- cancerul pancreatic - icter, urina de culoare inchisa, scaderea in greutate si durere de spate sau abdomen.
Diagnosticare
Cu toate ca exista o varietate de tehnici si proceduri pentru evidentierea carcinomului in diferite zone ale corpului, cum ar fi teste imagistice, teste de laborator si anumite interventii (colonoscopia), carcinomul este diagnosticat cel mai precis prin examinarea celulelor sub microscop (biopsie).
Intrucat carcinomul implica tumori solide, prelevarea unei probe de tesut din acea regiune poate oferi posibilitatea de examinare a celulelor prezente si a caracteristicilor acestora.
In functie de regiunea afectata, exista mai multe tipuri de biopsii si anume:
- biopsia de maduva - foloseste un ac pentru a preleva proba de tesut, procedura efectuandu-se de obicei sub anestezie locala;
- biopsie endoscopica - se foloseste un tub flexibil cu o sursa de lumina atasata la varf pentru a putea ajunge in regiuni mai complicate cum ar fi plamanii sau vezica urinara;
- prelevarea probei printr-o biopsie de piele - tehnica folosita pentru a diagnostica anumite afectiuni ale pielii prin inlaturarea celulelor de la nivelul acesteia.
Optiuni de tratament
Carcinomul este de regula tratat prin interventie chirurgicala, radioterapie si chimioterapie sau o combinatie a acestor optiuni. Alegerea tratamentelor pentru carcinom depinde de localizarea acestuia, de nivelul de evolutie, de stadiul carcinomului si daca exista sau nu metastaze.
De obicei, se incearca prima data extirparea carcinomului prin operatie chirurgicala, iar daca aceasta nu a putut indeparta in totalitate tumora, atunci se poate trece si la radioterapie si chimioterapie pentru a distruge celulele anormale ramase.
Daca boala este prea avansata, iar optiunile de mai sus nu vor avea efectul dorit, medicul poate opta pentru tratament paliativ care implica ameliorarea simptomelor si cresterea calitatii vietii cat mai mult posibil.
Indiferent de tratament, dieta si nutritia reprezinta o parte esentiala deoarece organismul are nevoie de energie si nutrienti pentru a functiona corespunzator. Chiar daca este recomandat ca vitaminele si minerale sa fie obtinute din alimentatie, atunci cand nu este posibil acest lucru, se poate opta si pentru suplimente alimentare.
Trebuie mentionat ca, pana in acest moment, din punct de vedere stiintific, nu exista suficiente dovezi care sa confirme beneficiile acestor suplimente si remedii naturiste. De aceea, este recomandata discutia in prealabil cu un medic specialist legat de acestea.
Intrucat carcinomul poate fi o problema de sanatate grava sau chiar fatala, este recomandata efectuarea regulata a testelor si a screeningurilor disponibile si instiintarea medicului specialist cu privire la orice modificare a starii de sanatate, mai ales daca exista factori de risc specifici.
Referinte:
- Bhanusivakumar R. Sabbula; Fatima Anjum. Squamous Cell Lung Cancer - Statpearls - NCBI Bookshelf. 8 Dec. 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564510/.
- Vigneswaran, Nadarajah, and Michelle D. Williams. “Epidemiologic Trends in Head and Neck Cancer and Aids in Diagnosis.” Oral and Maxillofacial Surgery Clinics of North America, Elsevier, 9 May 2014, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1042369914000028?via%3Dihub.
- Hsieh, James J, et al. “Renal Cell Carcinoma.” Nature Reviews. Disease Primers, U.S. National Library of Medicine, 9 Mar. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5936048/#:~:text=Renal%20cell%20carcinoma%20(RCC)%20denotes,for%20most%20cancer%2Drelated%20deaths.
- Grosso, Giuseppe, et al. “Possible Role of Diet in Cancer: Systematic Review and Multiple Meta-Analyses of Dietary Patterns, Lifestyle Factors, and Cancer Risk.” OUP Academic, Oxford Academic, 3 June 2017, academic.oup.com/nutritionreviews/article/75/6/405/3861189?login=true.