Cand copilul nu vorbeste - intarzierea vorbirii la copii

23. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Intarzierea vorbirii la copii

 

Desi in primii doi ani de viata momentul in care micutul incepe sa se exprime prin cuvinte variaza de la un copil la altul, exista o varsta la care toti copiii ar trebui sa vorbeasca bine, si anume, trei ani, varsta inscrierii la gradinita. Te invitam sa citesti in continuare, pentru a afla mai multe informatii despre intarzierea vorbirii la copii.

Cand este cazul sa ne ingrijoram legat de intarzierea vorbirii la copii?

In primii trei ani de viata exista momente critice ale achizitiilor de limbaj care, daca intarzie sa apara, pot semnala prezenta unor tulburari de dezvoltare. Sunt motive de ingrijorare si atunci cand copilul da semne de stagnare sau chiar de regres in evolutie dupa o perioada de achizitii aparent normale. 

Daca un copil a ajuns la varsta de doi ani si nu vorbeste deloc sau are un bagaj limitat de cuvinte (mai putin de 20) este cazul sa facem cateva investigatii, deoarece ar putea fi vorba despre o intarziere vorbire copil doi ani. Un prim pas obligatoriu in aceasta situatie este sa se faca o verificare complexa a auzului copilului de catre un specialist ORL, precum si o evaluare a dezvoltarii sale psihomotorii de catre un psiholog clinician.

Intarzierea in vorbire la copii se refera la o abatere de la dezvoltarea normala a limbajului, care poate fi observata prin intarzierea in aparitia primelor cuvinte sau fraze sau prin dificultati in exprimarea gandurilor si ideilor. 

Aceasta intarziere poate fi cauzata de factori genetici, probleme de sanatate sau de mediu, dar poate fi si o consecinta a unor deficiente in dezvoltarea cognitiva si sociala a copilului. 

Este important sa intelegem ca fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare si ca unele intarzieri pot fi temporare si nu necesita interventie specializata, insa este important sa fim atenti la semnele care ar putea indica o problema mai serioasa.

Ce este important sa observam in vorbirea copilului?

Limbajul are doua componente importante: limbajul receptiv (ce intelege copilul) si limbajul expresiv (ce spune copilul). In plus, comunicarea umana nu inseamna numai vorbe, ci si gesturi, postura, mimica, expresivitate (adica limbajul non-verbal), ambele fiind egal importante in comunicare. 

Exista copii care sunt late- talkers, adica vorbesc mai tarziu, fara a avea o problema, dar acest lucru trebuie confirmat dupa o evaluare specializata. De asemenea, copiii mici au in mod normal o pronuntie deficitara (dislalie), insa acest lucru ar trebui sa se corecteze odata cu intrarea la gradinita.

Semnele ce pot indica o intarziere vorbire copii de trei ani includ lipsa cuvintelor simple, dificultati in comunicare si probleme de pronuntie. Daca un copil nu poate sa rosteasca unele cuvinte simple, precum "mama", "tata", "apa", acesta poate avea o intarziere in vorbire. 

Daca are dificultati in a comunica nevoile si dorintele sale sau are probleme de pronuntie persistente, cum ar fi a confunda sunetele sau a omite unele sunete din cuvinte, acestea pot fi semne de vorbire intarziata la copii. Este important sa consultam un specialist daca observam astfel de semne la copiii nostri.

Cauzele ce pot duce la intarzierea vorbirii la copii

 

Cauzele intarzierii vorbirii la copii

 

Acestea pot fi multiple. Printre principalele cauze ce pot provoca intarzierea vorbirii la copii se numara probleme la nivelul auzului, factori genetici si probleme de dezvoltare cognitiva. 

Problemele la nivelul auzului, cum ar fi otita medie, pot afecta capacitatea copilului de a invata si utiliza cuvintele corecte. Factorii genetici sau mosteniti, cum ar fi tulburari ale dezvoltarii cerebrale, pot fi o alta cauza a intarzierii vorbirii la copii. 

Copiii cu intarziere in vorbire pot avea si probleme de dezvoltare cognitiva, cum ar fi dificultati de concentrare sau probleme de memorie, care le pot afecta capacitatea de a invata si utiliza cuvintele. Este important sa discuti cu medicul pediatru sau cu un logoped daca observi semne ale intarzierii vorbirii la copilul tau.

Ce informatii ofera o evaluare psihologica?

In cazul in care copilul nu face progrese semnificative in dezvoltarea limbajului dupa varsta de doi ani, este important sa consultam un medic specialist pentru a exclude posibile probleme medicale si pentru a primi recomandari cu privire la interventia terapeutica adecvata.

Daca cel mic are dificultati in intelegerea si exprimarea cuvintelor, sau daca se confrunta cu probleme de pronuntie sau tulburari ale limbajului, este necesar sa luam in considerare o evaluare logopedica si/sau o evaluare psihologica, pentru a identifica cauzele si pentru a planifica interventia terapeutica corespunzatoare. 

Interpretarea problemelor de limbaj ale unui copil trebuie facuta in contextul general al dezvoltarii acestuia, tinand cont si de alte tipuri de competente (ex: sociale si emotionale, cognitive etc.). 

Intarzierea in dezvoltarea limbajului poate face parte din tabloul clinic al unor tulburari grave: deficit intelectual (retard), tulburari de spectru autist (autism), tulburari de limbaj receptiv sau expresiv care necesita diagnostic medical (neurologic sau psihiatric).

Ce trebuie facut in ceea ce priveste intarzierea vorbirii la copii?

 

Exercitii pentru remedierea intarzierii vorbirii la copii

 

Copiii mici, cu varsta pana in doi ani, nu trebuie expusi la televizor, iar dupa aceasta varsta timpul zilnic de expunere trebuie limitat. Parintii trebuie sa-i asigure copilului oportunitati de achizitie a limbajului: comunicare directa, povesti, cantecele, poezii.

Daca pana la varsta de doi ani si jumatate copilul nu vorbeste inca, se impune o terapie specifica dupa evaluarea copilului de catre un specialist. Problemele de pronuntie care persista dupa varsta de trei ani necesita o terapie logopedica.

Terapia logopedica pentru copiii cu intarziere in vorbire trebuie adaptata la nevoile individuale ale celui mic, in functie de varsta, nivelul de dezvoltare si tipul de intarziere in vorbire. Este important ca terapeutul sa identifice si sa trateze problemele specifice ale copilului, cum ar fi lipsa de intelegere a cuvintelor sau dificultatea de a articula sunetele corect.

In timpul terapiei, copilul poate fi invatat sa foloseasca unele cuvinte simple si fraze scurte pentru a comunica, iar apoi sa isi dezvolte abilitatile lingvistice prin intermediul jocurilor si activitatilor interactive. De exemplu, jocurile cu carti sau cu puzzle-uri pot fi utilizate pentru a imbunatati recunoasterea si asocierea cuvintelor. 

Parintii pot juca un rol important in terapia logopedica prin implicarea lor activa in proces. Ei pot fi instruiti sa foloseasca tehnici speciale de comunicare, precum intarzierile intentionate sau imitarea cuvintelor rostite de copil, pentru a sustine dezvoltarea limbajului acestuia. Parintii pot fi invatati si cum sa ofere feedback pozitiv si incurajare copilului, pentru a-l motiva sa continue sa isi imbunatateasca abilitatile lingvistice.

Cum poate afecta intarzierea in vorbire dezvoltarea sociala si emotionala a copilului?

Aceasta intarziere poate afecta dezvoltarea sociala si emotionala a copilului, avand consecinte pe termen lung. Copiii cu intarziere in vorbire pot avea dificultati in comunicarea cu alti copii sau cu adultii, ceea ce poate duce la izolare si la dificultati in socializare. Intarzierea in vorbire poate duce la frustrare si anxietate la copii, deoarece nu reusesc sa isi exprime nevoile si sentimentele. 

Copiii cu intarziere in vorbire pot manifesta comportamente agresive sau impulsivitatate, ca urmare a frustrarii generate de incapacitatea de a se exprima verbal. De asemenea, pot fi mai predispusi la tulburari de comportament si ADHD. Este important sa identificam intarzierea in vorbire cat mai devreme posibil si sa actionam pentru a ajuta copilul sa isi dezvolte abilitatile de comunicare.

In concluzie, intarzierea vorbirii la copii este o problema comuna cu care se confrunta multi parinti. Aceasta poate fi definita ca absenta sau intarzierea dezvoltarii limbajului la copiii mici, iar semnele pot fi observate inca din primele luni de viata ale copilului. Este important sa ne ingrijoram in cazul unei intarzieri in vorbire la copii si sa cautam ajutor medical daca aceasta intarziere persista peste varsta de trei ani.

Autor: MONICA BOLOCAN

Psiholog clinician

Regina Maria Reteaua de sanatate

www.psiholog-pentru-copii.ro

Surse de informare:

1. Speech Delay at 3 Years Old: Whats Normal, What Should Be Evaluated. Healthline, www.healthline.com/health/speech-delay-3-year-old-2#what-is-a-speech-delay. Accessed 16 Mar. 2023;

2. Language Delays in Toddlers: Information for Parents. HealthyChildren.org, www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/Pages/language-delay.aspx#. Accessed 16 Mar. 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice