Nervul maselei si nervul dentar: ce sunt, ce rol au, cand se scot?

28. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Nervul maselei si nervul dentar

 

Multi dintre pacientii care ajung pe scaunul unui medic stomatolog cu dureri, vor discuta cu acesta mai devreme sau mai tarziu despre nervul unuia sau al mai multor dinti. Prezenta nervului este sinonima in credinta populara cu durerea, astfel: exista nerv, dintele mai poata sa doara. Totusi, care este adevarul si cand se scoate, de fapt, nervul unui dinte?

Care este rolul nervului?

In termeni medicali, nervul dintelui este reprezentat de pulpa dentara, o asociere intre un filet nervos, o mica artera si o mica vena, rolul acestora fiind sa furnizeze dintelui sange bogat in oxigen si substante nutritive. In momentul in care medicul scoate nervul unui dinte sau al unei masele, procedura denumita tratament de canal, dintele devine devitalizat deoarece isi pierde vascularizatia normala.

Din acest motiv, medicul stomatolog va evita cat de mult posibil sa efectueze tratamentul de canal. Din pacate, in unele situatii, el ramane singura alternativa disponibila pentru a indeparta o sursa de infectie [1]. 

Cauze care duc la scoaterea nervului

Pastrarea in buna stare a danturii se realizeaza, in primul rand, printr-o igiena corespunzatoare si riguroasa si prin vizite periodice la cabinetul medicului stomatolog, care poate interveni prompt pentru remedierea problemelor superficiale, inainte ca acestea sa se agraveze [2]. 

Totusi, in unele situatii, tratamentul de canal ramane singura solutie pentru indepartarea unei surse de infectie si pentru prevenirea unor complicatii periculoase. Pe lista indicatiilor pentru scoaterea nervului unui dintre sau al unei masele se numara:

  • cariile dentare netratate: uneori, cariile dentare sunt suficient de profunde incat sa afecteze pulpa dentara, la nivelul careia incep sa se inmulteasca necontrolat bacteriile din cavitatea orala. Se produce un focar de infectie si inflamatie care poate fi extrem de dureros. In cazul in care pacientul refuza vizita la dentist chiar si in aceste conditii, pulpa dentara se necrozeaza, infectia se poate rapsnadi in osul maxilar si chiar poate trece in sange, iar pierderea dintelui devine inevitabila;
  • traumatismele dentare grave: uneori, un traumatism la nivelul cavitatii orale poate afecta radacina dentara si poate determina o inflamatie la nivelul nervului. Nu este necesar sa discutam despre un impact - adeseori, bruxismul poate fi suficient. In cazul in care exista o fisura sau o fractura la nivelul radacinii, extragerea completa a dintelui afectat poate fi solutia cea mai buna. In alte cazuri, medicul va reusi sa calmeze durerea cu ajutorul unui tratament de canal soldat cu extragerea dintelui;
  • cucrarile protetice de tipul puntilor dentare presupun slefuirea dintelui pana aproape de nivelul gingiei si, implicit, indepartarea nervului. In caz contrar, interventia destul de brutala ar putea duce la durere care s-ar solda, in final, cu interventii mai complexe si mai costisitoare;
  • necrozarea tesuturilor aflate sub coroana dentara impune indepartarea completa a pulpei dentare pentru prevenirea diseminarii infectiei la nivelul altor organe si tesuturi [3].

 

Scoaterea nervului

 

Sfaturi pentru preventie

Singura metoda de preventie eficienta atunci cand vine vorba despre scoaterea nervului unui dinte sau al unei masele este pastrarea dintelui in cea mai buna stare posibila. Asta se realizeaza printr-o igiena orala coresunzatoare si prin vizite periodice la medicul stomatolog [4].

Igiena orala

Igiena orala trebuie realizata conform indicatiilor medicului stomatolog, adaptat nevoilor fiecarui pacient. Periajul dentar ramane principala manevra de igiena orala pe care trebuie sa o efectuezi de cel putin doua ori pe zi, la interval de minim 30 de minute dupa ultima masa, pentru a preveni lezarea smaltului dentar sensibilizat de alimentatia uneori acida. 

Periuta electrica este varianta superioara din punct de vedere al eficientei, dar se pot obtine rezultate bune si prin folosirea clasica a periutei dante clasice. Se recomanda, mereu, o periuta cu peri moi, care sa nu raneasca gingiile si sa nu zgarie smatul. 

Utilizarea unei paste de dinti adecvate este, de asemenea, importanta. Medicul stomatolog poate opta pentru un tip sau altul de pasta de dinti, in functie de problemele specifice cu care te confrunti. 

Efectuarea corectă a periajului dentar este, de asemenea, importanta. Se vor efectua miscari circulare cu periuta, pe suprafata fiecarui dinte si se va actiona numai pe fata exterioara a dintilor, ci si pe suprafata lor de contact si pe fata interioara a acestora.

Periajul va fi completat de utilizarea atei dentare, care permite curatarea adecvata a spatiilor interdentare, unde periuta nu are acces, de cele mai multe ori. In cazul in care ai probleme de sensibilitate la nivelul gingiilor, poti apela la solutia unei ate dentare subtiri, care sa nu te raneasca.

La final, dusul bucal poate completa in mod fericit rutina de igiena orala. Cu ajutorul jetului de apa se vor indeparta resturile de placa bacteriana de pe suprafata dintelui si dintre dinti. Dusul bucal este in mod deosebit eficient atunci cand vine vorba despre boala parodontala la debut, cu ajutorul lui putandu-se curata delicat spatiile dintre dinte si gingie. Este, de asemenea, o solutie optima in cazul lucrarilor dentare si este considerat indispensabil pentru persoanele care poarta aparat dentar [5]. 

Vizita periodica la medicul stomatolog 

Conform recomandarilor comunitatii stiintifice, vizita bianuala la medicul stomatolog este esentiala pentru mentinerea unei sanatatii dentare. La aceste vizite se pot efectua un periaj si un detartraj profesionale si se pot identifica eventualele leziuni mici, incipiente, care vor fi tratate prompt, inainte de a avansa si de a impune tratamente mai radicale, de tipul scoaterii nervului [6]. 

Scoaterea nervului, denumita si tratament de canal, este o procedura care se efectueaza cu anestezie locala si care poate prelungi durata de viata a unui dinte afectat de o carie profunda. Recomandata cu atentie si prudenta de catre medicul stomatolog, procedura previne o serie de complicatii, printre care si pierderea dintelui. 

Dr. ANA-MARIA FLAUGIU

Medic stomatolog

Clinicile dentare Dr. Leahu

Bibliografie

1. Australia, Healthdirect. Root Canal Treatment. Www.healthdirect.gov.au, 5 May 2021, www.healthdirect.gov.au/root-canal-treatment.

Contributors, WebMD Editorial. Get the Facts on Root Canals. WebMD, www.webmd.com/oral-health/guide/dental-root-canals, accesat la 27.03.2023;

2. NHS Choices. Overview - Root Canal Treatment. NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/root-canal-treatment/, accesat la 27.03.2023;

3. Root Canal: Purpose, Procedure, and Risks. Healthline, 24 May 2018, www.healthline.com/health/root-canal, accesat la 27.03.2023;

4. Root Canal: What Is It, Diagnosis, Treatment, Side Effects & Recovery. Cleveland Clinic, 7 Sept. 2021, my.clevelandclinic.org/health/treatments/21759-root-canal, accesat la 27.03.2023;

5. Slide Show: Root Canal Treatment. Mayo Clinic, 2015, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tooth-abscess/multimedia/root-canal/sls-20076717, accesat la 27.03.2023;

6. What Is a Root Canal? | American Association of Endodontists. American Association of Endodontists, 2017, www.aae.org/patients/root-canal-treatment/what-is-a-root-canal/, accesat la 27.03.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor