Dislexie: cauze, simptome, tratament
Dislexia este o dizabilitate de invatare care se manifesta prin dificultatea unei persoane de a citi, a scrie si uneori chiar de a vorbi. Desi este observata in principal in randul copiilor, aceasta afectiune poate fi prezenta si la adulti, deoarece ea persista de-a lungul intregii vieti.
Cu toate acestea, dislexia nu reprezinta un deficit de inteligenta. Din contra, exista personalitati celebre printre dislexici. Din ghidul de mai jos poti afla mai multe despre cauzele acestei tulburari, cum sa o recunosti, dar si despre modalitati prin care poate fi remediata.
Continutul articolului
Ce este dislexia?
Dislexia a fost identificata si descrisa cu acuratete inca din 1881 si reprezinta cea mai frecventa dizabilitate de invatare in randul copiilor. Totusi, pentru ea nu exista o definitie unica sau exhaustiva.
In 1968, World Federation of Neurologists a definit dislexia drept o boala a copiilor, care, in ciuda faptului ca merg la scoala, nu reusesc sa-si formeze aptitudinile de limbaj caracteristice cititului si scrisului, corespunzatoare capacitatilor lor intelectuale. Aceasta tulburare implica dificultatea de decodare, adica de a recunoaste litere si grupuri de litere si a realiza conexiuni dintre simbolul scris si sunetul citit, chiar de a intelege sensul unor cuvinte si propozitii.
Dislexia reprezinta cea mai frecventa cauza a problemelor de citire la cei mici. Cu toate acestea, se poate manifesta si in alte forme, precum inabilitatea de a intelege unele cuvinte sau texte citite, de orientare sau de a face calcule matematice. (1), (2)
De ce apare dislexia?
Dislexia apare ca urmare a incapacitatii creierului de a traduce anumite imagini primite de la ochi sau urechi intr-un limbaj inteligibil, fara a conduce la probleme de auz sau vedere. Aceasta tulburare de invatare nu reprezinta un retard mental sau un deficit de inteligenta si nici nu are drept cauze sechele ale creierului.
Conform numeroaselor studii facute in S.U.A, cauzele dislexiei sunt ereditare. Prin scanarea activitatii creierului, s-a observat ca la persoanele dislexice informatia este procesata cu prioritate de catre emisfera dreapta, in loc de cea stanga, cum se intampla la cei care nu sufera de aceasta afectiune. Folosind metode moderne de imagistica medicala, precum RMN cerebral sau RMN functional, au fost identificate modificari ale cortexului (stratul exterior al creierului) din emisfera stanga, in zona responsabila pentru citit si ale unor structuri mai profunde, precum lobul parietal inferior.
Aceasta dezvoltare diferita pare sa se formeze inca din primele 6 luni de viata ale embrionului, si cel mai probabil de vina pentru aparitia acestor modificari sunt anumite gene. Totusi, pe langa istoricul familial exista si alti factori de risc, precum nasterea prematura sau greutatea scazuta la nastere, ori expunerea la nicotina, medicamente, alcool sau infectii in timpul sarcinii. (3), (4)
Tipuri de dislexie
Exista mai multe tipuri de dislexie, care pot afecta capacitatea unui copil de a citi si de a scrie. Iata care sunt cele mai importante:
Dislexia provocata de traume
Dislexia provocata de traume, desi este rara, apare deseori dupa o forma sau alta de trauma cerebrala, ori de afectare a zonelor din creier care controleaza cititul si scrisul, fiind vorba despre o boala a sistemului nervos.
Dislexie primara
Dislexia primara este o disfunctie, mai degraba decat o afectare a cortexului cerebral stang, si nu se schimba odata cu varsta. Persoanele cu acest tip de dislexie au probleme de citire si scriere chiar si la varsta adulta, conditia este mai frecventa la baieti decat la fete si se transmite ereditar.
Dislexie secundara sau dislexie de dezvoltare
Dislexia secundara, din nou mai frecventa la baieti, este cauzata cel mai probabil de dezvoltarea hormonala din stadiul timpuriu al sarcinii si se atenueaza pe masura ce copilul creste. (2)
Cum afecteaza dislexia functiile de invatare?
Pentru majoritatea copiilor si adultilor, cititul devine automatizat dupa invatare, pentru persoanele care sufera de dislexie, in schimb, tulburarea poate afecta mai multe componente ale cititului. Printre simptome se regasesc:
- inversarea unor sunete, silabe sau litere (dislexie vizuala);
- dificultati cu sunete sau grupuri de sunete (dislexie auditiva);,
- cititul lent sau greoi, cu intreruperi, mult sub nivelul de varsta;
- omiterea sau modificarea inceputului sau sfarsitului unor cuvinte citite;
- copilul inlocuieste anumiti termeni cu unii familiari, nu poate numi un cuvant din care au fost eliminate primele litere, ori face confuzie intre cuvinte care suna la fel;
- cuvintele sunt percepute ca ”aglomerate”sau ”inghesuite” unele in altele;
- cel mic are dificultati de a numi rapid forme, culori sau lucruri familiare;
- dificultati de scriere, de a intelege sensul anumitor propozitii citite, de a retine rime si in general evitarea activitatilor ce implica citirea.
Erorile care sugereaza un astfel de diagnostic incep sa se observe cel mai bine dupa finalizarea clasei a II-a, cand majoritatea copiilor citesc cu acuratete destul de mare si totodata pot intelege si reproduce un text adecvat varstei.
Cu toate acestea, dislexia nu afecteaza doar invatarea, ci poate influenta activitatile de zi cu zi, interactiunile sociale, memoria sau rezistenta la stres. Odata ce devin constienti de aceste probleme, unii copii dislexici pot dezvolta probleme emotionale sau de scadere a stimei de sine. (1), (4)
Factori de risc si complicatii in dislexie
Un istoric familial cu dislexie sau cu alte probleme de citire si invatare creste riscul de prezenta a acestei tulburari. Este deosebit de important de cunoscut un istoric familial pentru a se putea urmari si identifica aceasta deficienta, astfel incat sa se poata oferi ajutor de specialitate. Copiii au nevoie de suport pentru a trece mai usor peste, sprijinul esential trebuie sa vina din mediul familial, cel scolar, dar si din cel profesional. (1), (5)
Printre posibilele complicatii ale persoanelor diagnosticate cu dislexie se numara:
- problemele de invatare - un copil cu dislexie invata mai greu, motiv pentru care este dezavantajat in raport cu colegii si poate ramane in urma acestora;
- dificultati de natura sociala - nivelul scazut al stimei de sine, anxietatea, problemele de comportament, modul in care sunt perceputi de colegi, prieteni, profesori, toate acestea au o influenta semnificativa asupra potentialului real de dezvoltare;
- probleme in viata adulta - pe termen lung, aceste dificultati pot actiona negativ asupra psihicului, impactul poate fi major si in ceea ce priveste componenta sociala. Acest lucru se poate rasfrange si asupra partii economice. Uu adult dislexic poate sa gaseasca mai greu un serviciu sau nu poate sa il pastreze mult timp.
Nu in ultimul rand, copiii cu dislexie au un risc crescut de a dezvolta si alte tulburari de deficit de atentie sau hiperactivitate precum ADHD. Si cei care au ADHD sunt incadrati in categoria de risc in ceea ce priveste prezenta dislexiei. Ceea ce trebuie sa se inteleaga din acest lucru este ca ADHD poate conduce la probleme in mentinerea atentiei, hiperactivitate sau comportament impulsiv. Toate acestea fac dilexia mai greu de tratat si gestionat in viata. (1)
Cum se stabileste diagnosticul dislexiei?
Fiind o dizabilitate de invatare, diagnosticul de dislexie se stabileste de catre un medic de psihiatrie pediatrica, evaluand intreaga dezvoltare neuro si psihomotorie a copilului. Alte investigatii medicale suplimentare includ cele logopedice, oftalmologice, ORL etc.
Intrucat de multe ori dislexia este asociata si cu alte probleme, se cauta si alte tulburari de neurodezvoltare sau invatare, precum deficitul de atentie (ADHD) ori chiar cele anxioase sau depresive. (1), (2)
Cum se trateaza dislexia?
Fiind o tulburare de neurodezvoltare, nu exista un tratament care sa vindece dislexia. Cu toate acestea, simptomele pot fi mult imbunatatite, prin interventii rapide si potrivite. Prin depistare si evaluare timpurie pot fi identificate nevoile specifice si tratamentul potrivit fiecarui copil in parte. Scopul acestor interventii este de a diminua pe cat posibil deficitul, pentru ca cel mic sa poata performa atat la scoala, cat si pe plan social.
Cele mai frecvente abordari includ tehnici educationale adecvate, astfel incat cel mic sa invete sa recunoasca formele si sirurile de litere, sa inteleaga ce citeste, sa-si imbunatateasca fluenta de citire si sa-si construiasca un vocabular de cuvinte cunoscute si intelese.
Interventia precoce este esentiala insa in astfel de cazuri, intrucat copiii cu dislexie care primesc ajutor la gradinita sau in clasa intai isi pot imbunatati semnificativ abilitatile de citit. Un logoped poate oferi la randul lui mult sprijin si suport.
Prin intermediul unor teste pentru dislexie, un evaluator va putea identifica exact acele puncte forte sau mai slabe ale unei persoane cu dislexie si va putea lucra pentru remediere acolo unde este cazul. (1), (4), (6)
Persoane dislexice celebre
Persoanele cu dislexie pot atinge atat performante academice, cat si sociale. Dovada ca dislexia nu este un deficit de inteligenta, ci dimpotriva, o constituie numarul mare de personalitati care s-au confruntat si se confrunta cu acest tip de tulburare: Albert Einstein, Steve Jobs, Thomas Edison, Henry Ford, Thomas Jefferson, Winston Churchill, Leonardo da Vinci, Pablo Picasso sau Richard Branson, fondatorul Virgin Group.
Persoanele cu dislexie pot deveni ceea ce isi doresc sa devina: medici, profesori, inventatori, artisti, antreprenori sau orice altceva isi propun. (7)
Acest articol despre dislexie este strict informativ. Pentru fiecare persoana in parte, simptomele si manifestarile pot fi diferite, tinand cont ca pot exista si alte afectiuni asociate. Consultarea medicului specialist pentru un diagnostic corect si complet este esentiala. Tratamentul acordat la timp ofera posibilitatea atingerii potentialului maxim, cu implementarea masurilor eficiente pentru gestionarea dislexiei.
Surse de informare:
1. Dyslexia - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dyslexia/symptoms-causes/syc-20353552#:~:text=Dyslexia%20is%20a%20learning%20disorder,the%20brain%20that%20process%20language, Accesat 04.09.2023
2. Dyslexia - https://www.medicinenet.com/dyslexia/article.htm, Accesat 04.09.2023
3. What is dyslexia? - https://www.understood.org/en/articles/what-is-dyslexia#Possible_causes_of_dyslexia, Accesat 04.09.2023
4. Dyslexia - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/6005-dyslexia, Accesat 04.09.2023
5. Dyslexia - https://www.nhs.uk/conditions/dyslexia/, Accesat 04.09.2023
6. Understanding Dyslexia - https://kidshealth.org/en/teens/dyslexia.html, Accesat 04.09.2023
7. Success Stories - https://dyslexia.yale.edu/success-stories/, Accesat 04.09.2023