Hernie inghinala: Cauze, simptome, tratament
Hernia inghinala este o afectiune chirurgicala care poate aparea la orice varsta, totusi este ceva mai frecvent intalnita la anumite categorii de persoane, care reunesc anumiti factori predispozanti. Hernia inghinala se corecteaza chirurgical, principala preocupare in legatura cu aceasta fiind ca, netratata, se poate complica ajungand sa puna viata in pericol.
Ce este hernia inghinala
Hernia inghinala este o umflatura care apare in zona inghinala - zona dintre partea inferioara a abdomenului si coapsa. Exista 3 straturi de tesuturi care sustin intestinele in interiorul cavitatii abdominale:
- Peritoneul - o membrana subtire si elastica;
- Muschii abdominali;
- Pielea [4].
Hernia inginala se formeaza atunci cand intestinele si peritoneul trec printre muschii abdominali si ajung sub piele. Principalul risc asociat herniei inghinale este ca intestinele pot ramane blocate in interiorul sacului hernial, caz in care irigarea cu sange poate fi intrerupta [5].
Incidenta herniei inghinale
Hernia inghinala poate aparea la orice varsta, din copilaria mica pana la batranete. Totusi, ea este mult mai frecventa la barbati - care au un risc de 27% de a dezvolta o hernie inghinala in timpul vietii - decat la femei - al caror risc este de doar 3% [1].
Cauzele herniei inghinale
Unele dintre herniile inghinale diagnosticate in cabinetul medicului nu au nici o cauza evidenta, in aceasta situatie banuindu–se ca este vorba despre particularitati anatomice de tipul unei musculaturi abdominale mai slabe sau al unui canal inghinal larg, la barbati.
Printre cauzele frecvente ale herniilor inghinale se numara:
- Cresterea presiunii intraabdominale;
- Existenta unei zone slabite in peretele abdominal;
- Activitatea fizica intensa;
- Sarcina;
- Tusea sau stranutul cronic [6].
Factori de risc pentru hernia inghinala
Unele persoane au un risc crescut de a dezvolta o hernie inghinala, in comparatie cu altele. Printre acesti factori de risc se numara:
- Sexul masculin: barbatii au un risc de 8 ori mai mare decat femeile de a dezvolta hernie inghinala;
- Varsta: musculatura slabeste odata cu inaintarea in varsta;
- Istoricul familial: riscul este mai mare in cazul persoanelor care au, in familie, rude apropiate care au avut hernie inghinala;
- Tusea cronica, frecventa la fumatori;
- Constipatia cronica;
- Sarcina: in timpul sarcinii musculatura abdominala este mai slaba, iar presiunea intraabdominala creste;
- Nasterea prematura si greutatea mica la nastere: herniile inghinale apar mai frecvent la bebelusii nascuti prematur sau cu o greutate mica;
- O hernie inghinala in antecedente [7].
Tipuri de hernie inghinala
Exista doua tipuri principale de hernie inghinala, in functie de mecanismul de aparitie al acesteia:
- Hernia inghinala directa apare doar la barbati si este determinata de slabirea peretilor abdominali, care se instaleaza odata cu inaintarea in varsta. Aceasta scadere a tonusului se datoreaza presiunii intraabdominale crescute cauzata de obezitate, ridicarea de greutati, ascita, dializa peritoneala sau de boala pulmonara obstructiva cronica.
- Hernia inghinala indirecta este mai frecventa si poate fi congenitala. Poate aparea atat la barbati cat si la femei, dar este mai frecventa la barbati, din cauza tipului de dezvoltare intrauterina a acestora. La barbati, testiculele si cordonul spermatic se dezvolta in interiorul abdomenului, urmand sa coboare mai tarziu, prin canalul inghinal, in scrot. Uneori, canalul inghinal ramane larg, iar grasimea intraabdominala si intestinele pot fi antrenate in acesta [4].
Simptome ale herniei inghinale
Atunci cand se discuta despre simptome pentru hernia inghinala, prima intrebare pe care o adreseaza pacientii este daca hernia inghinala doare. Raspunsul variaza in functie de tipul de hernie si de vechimea acesteia, dar intr-o prima faza nu se poate vorbi despre o durere propriu-zisa.
Pentru hernia inghinala, simptome frecvente sunt:
- O umflatura in zona inghinala, mai frecvent pe o singura parte, care dispare atunci cand te intinzi;
- Disconfort in zona inghinala atunci cand ridici obiecte grele, tusesti sau faci sport;
- O senzatie de slabiciune, de greutate sau de arsura in zona inghinala;
- O umflatura in zona scrotului [5].
Hernia inghinala incarcerata
In cazul herniei inghinale incarcerate, tesutul herniat se blocheaza in sacul hernial si nu mai revine in interiorul cavitatii abdominale. Acest incident reprezinta un prim pas pe lista complicatiilor care se pot asocia unui diagnostic de hernie inghinala.
Hernia incarcerata poate produce un grad superior de disconfort, in comparatie cu hernia reductibila [7].
Hernia inghinala strangulata
Hernia inghinala strangulata este o complicatie grava a herniei inghinale incarcerate, cauzata de intreruperea fluxului sangvin la nivelul portiunii de intestin herniata. Hernia strangulata necesita interventie chirurgicala de urgenta si poate pune viata pacientului in pericol.
In hernia inghinala strangulata durerea este foarte puternica si creste in intensitate; ea este insotita de greata, varsaturi, constipatie, febra si frisoane si modificarea culorii pielii in zona herniei, in rosu - violet [4].
Hernie inghinala la femei
Hernia inghinala la femei este un diagnostic relativ rar, neexistand aceeasi predispozitie anatomica prezenta in cazul barbatilor.
Cel mai adesea, hernia inghinala la femei apare consecutiv unui eveniment care slabeste peretele muscular abdominal: sarcina, efort foarte intens, interventii chirurgicale in antecedente.
La femei, se intampla frecvent ca in interiorul sacului hernial sa fie antrenate segmente ale aparatului reproducator feminin, in special ovarul si/sau un fragment din trompa uterina [7].
Hernie inghinala la barbati
Diagnosticul de hernie inghinala la barbati este mult mai frecvent, aceasta fiind una dintre interventiile chirurgicale considerate usoare in cadrul sectiilor de chirurgie abdominala.
Barbatii cu un indice de masa corporala redus si cei care au fost supusi unei prostatectomii sunt in mod deosebit predispusi la a dezvolta hernie inghinala [6].
Hernie inghinala la copii
La bebelusii baieti, persistenta canalului inghinal poate favoriza aparitia herniei inghinale.
Cel mai adesea, in cazul in care exista aceasta predispozitie, hernia inghinala apare in primele luni de viata. Slabiciunea muschilor abdominali este fiziologica la aceasta varsta, iar plansul, care provoaca incordarea abdomenului, face hernia mai vizibila.
Se considera ca hernia inghinala la copii apare mai des in urmatoarele situatii:
- Nastere prematura;
- Un parinte sau un frate care a avut hernie inghinala in copilarie;
- Fibroza chistica;
- Displazie de sold;
- Criptorhidie;
- Probleme cu uretra [6].
Hernia inghinala in sarcina
Hernia inghinala in sarcina este un eveniment rar, cu o frecventa raportata de 1 la 1000 - 3000 gravide [2]. Hernia inghinala nu il afecteaza pe bebelus, insa trebuie monitorizata atent pentru a nu se transforma in hernie strangulata, caz in care viata mamei este amenintata.
In cazul gravidelor, se prefera remedierea herniei inghinale post partum, pentru a se evita efectele unei anestezii. Daca situatia devine urgenta, interventia poate fi realizata si in timpul sarcinii [3].
Complicatii ale herniei inghinale
Desi diagnosticul nu este unul de speriat, exista intotdeauna riscul de complicatii pentru hernia inghinala, iar acestea se pot dovedi grave.Cele mai frecvente complicatii asociate unei hernii inghinale netratate sunt:
- Presiunea asupra tesuturilor determina marirea inelului hernial si a sacului hernial. Astfel, tot mai mult din masa intestinala herniaza, ajungand uneori pana in scrot;
- Hernia incarcerata poate determina obstructie intestinala;
- Hernia strangulata intrerupe fluxul de sange la nivelul portiunii de intestin herniate, ceea ce determina necroza acestuia, cu septicemie si risc de deces in cateva ore [7].
Diagnosticarea herniei inghinale
Diagnosticul este cel mai adesea pus de pacient, care observa umflatura asimetrica din zona inghinala si modul in care aceasta poate fi redusa in pozitie orizontala sau prin impingere cu mana.
Confirmarea diagnosticului este realizata de medicul chirurg, care efectueaza un examen clinic simplu. Pacientul este observat si palpat si i se poate cere sa tuseasca in timp ce sta in pozitie verticala, ceea ce determina protruzia herniei spre exterior.
In anumite situatii, medicul chirurg va solicita efectuarea unor investigatii imagistice pentru confirmarea diagnosticului sau pentru a identifica eventuale elemente de care trebuie tinut cont in momentul tratamentului chirurgical.
Tratamentul herniei inghinale
Singurul tratament pentru hernia inghinala este cel chirurgical. Totusi, el este nuantat si temporizat in functie de anumiti factori.
Pentru hernia inghinala la copiii mici, medicul va incerca mai intai repunerea manuala a herniei in cavitatea abdominala si va urmari daca aceasta reapare. In general, in cazul copiilor, cand vorbim despre hernie inghinala, tratamentul final este cel chirurgical.
Pentru hernia inghinala de dimensiuni mici, medicul poate adopta o atitudine de expectativa vigilenta cu monitorizare, mai ales daca hernia nu deranjeaza.
Pentru herniile de dimensiuni mari, dureroase, interventia chirurgicala se programeaza la prima data disponibila. In magazinele de tehnica medicala poti gasi accesorii adecvate pentru reducerea herniei, pana la operatie.
Herniile strangulate si incarcerate se opereaza in regim de urgenta [7].
Operatia de hernie inghinala
Operatia de hernie inghinala se realizeaza laparoscopic (preferabil) sau deschis, decizia apartinandu-i chirurgului si bazandu-se pe elemente ca tipul de hernie, vechimea acesteia, varsta pacientului sau istoricul sau medical.
Interventia laparoscopica
Remedierea laparoscopica este preferata datorita riscurilor chirurgicale asociate mici si a recuperarii rapide, care permite externarea si reluarea activitatilor zilnice obisnuite mai repede.
Operatia laparoscopica se poate realiza atat in formele incipiente cat si in cele avansate, incizia chirurgicala clasica ramanand rezervata pentru formele complicate.
Interventia laparoscopica presupune efectuarea a 3 incizii cu dimensiuni intre 5 si 10 mm, prin care se creeaza o camera de lucru care permite montarea unei plase care acopera intregul orificiu herniar [7].
Interventia chirurgicala clasica
Interventia chirurgicala clasica se foloseste exclusiv pentru remedierea herniilor complicate, incarcerate sau strangulate, atunci cand este necesara efectuarea de manevre chirurgicale suplimentare. Evident, perioada de recuperare este mai mare, iar reluarea activitatilor obisnuite dureaza mai mult [6].
Recuperarea dupa hernia inghinala
Recuperarea dupa hernia inghinala depinde de procedeul prin care a fost aceasta redusa. In cazul interventiei chirurgicale deschise, recomandarile sunt personalizate in functie de fiecare caz in parte, de severitatea acestuia si de evoluția post-operatorie imediata.
In cazul herniei inghinale rezolvata laparoscopic, pacientul poate fi adeseori externat a doua zi dupa operatie. In primele 4 saptamani post operator el nu trebuie sa ridice greutati mai mari de 5 - 7 kg si i se recomanda sa efectueze doar activitatile zilnice obisnuite: mers, urcat si coborat scari, condus masina. Purtarea unui bandaj elastic adaptat poate fi recomandata de catre medic [5].
Dupa primele 4 saptamani, efortul fizic poate include si exercitii usoare, de tipul inotului sau joggingului. La 8 saptamani post operator, se poate relua ritmul normal de viata, fara restrictii in ceea ce priveste efortul fizic [7].
Prevenirea herniei inghinale
Hernia congenitala nu poate fi prevenita, dar in cazul herniilor dobandite, anumite adaptari ale stilului de viata permit evitarea acestei complicatii:
- Mentinerea indicelui de masa corporala in limite normale;
- Consumul unei cantitati adecvate de fibre previne constipatia;
- Ridicarea obiectelor grele se face cu atentie la postura si la tehnica;
- Renuntarea la fumat previne tusea cronica [4].
Desi nu este un diagnostic de speriat, iar metodele moderne de interventie chirurgicala fac ca riscurile asociate sa fie mici, iar vindecarea rapida, hernia inghinala poate fi, intr-o oarecare masura, prevenita. Consultul medical de specialitate si interventia prompta sunt esentiale pentru evitarea complicatiilor.
Bibliografie:
- https://generalsurgery.ucsf.edu/conditions--procedures/inguinal-hernia.aspx afisat la 22.03.2022
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3204688/#:~:text=The%20most%20common%20diagnosis%20of,is%20an%20exceedingly%20rare%20phenomenon. Afisat la 22.03.2022
- https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/hernia-during-pregnancy-labor/ afisat la 22.03.2022
- https://generalsurgery.ucsf.edu/conditions--procedures/inguinal-hernia.aspx afisat la 22.03.2022
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inguinal-hernia/symptoms-causes/syc-20351547 afisat la 22.03.2022
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/inguinal-hernia afisat la 22.03.2022
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hernias/inguinal-hernia#:~:text=An%20inguinal%20hernia%20is%20a,intestines%20inside%20the%20lower%20abdomen. Afisat la 22.03.2022