Ce sunt tantrumurile copiilor si cum le poti gestiona eficient

18. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Copilul si tatal

Tantrumurile sunt manifestari obisnuite la copii mici. Crizele de furie, plansul, muscaturile, taratul, loviturile sunt simptome ale tantrumurilor, care pot fi prevenite uneori, inainte de declansarea crizei propriu-zise. Sunt si situatii in care tantrumul poate fi un simptom al unei afectiuni de sanatate, motiv pentru care trebuie consultat medicul, pentru un diagnostic corect si tratament de specialitate.

Ce este tantrumul? Tantrumurile sau crizele de furie, apar la copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani. In majoritatea cazurilor crizele dispar la fel de repede pe cat apar, nefiind manifestari ingrijoratoare. Simptomele tantrumurilor pot fi sesizabile si prevenite. 

Exista si situatii in care tantrumurile pot ascunde alte probleme de sanatate. Daca crizele de furie sunt tot mai dese, nu trec si nici nu se raresc odata cu varsta, consultul medical de specialitate poate stabili cauza, diagnosticul si masurile necesare pentru ca lucrurile sa revina la normal. 

Ce sunt tantrumurile copiilor?

Medicii spun ca tantrumurile sau crizele de furie sunt o parte normala a dezvoltarii si cresterii si sunt de fapt un mod de exprimare. Parintii in schimb se pot speria la primele episoade, iar intensitatea si frecventa acestora pot indica existenta unor afectiuni. 

Tantrumurile incep sa apar in jurul varstei de 1 an si jumatate. Pe langa plans necontrolat, tipete si urlete, in crizele de furie de la 1 la 3 ani, copiii ii pot musca si lovi pe cei din jur sau isi pot provoca singuri rani si se pot lovi intentionat de obiecte sau cu lucruri aflate la indemana. 

Motivul? Nu pot comunica eficient cu adultii, se simt tot mai frustrati si atunci rabufnesc si au tantrumuri. Plansul ii poate ajuta sa scape de toata tensiunea si energia negativa. 

Pe masura ca incep sa vorbeasca, sa inteleaga tot mai mult lucrurile si mediul inconjurator, crizele se mai domolesc. 

Tantrumurile se pot manifesta si la copiii ceva mai mari. Chiar si la varsta de 10 ani pot sa apara crize, atunci cand copiii se simt neintelesi sau nu obtin ceea ce isi doresc pe moment. 

Tantrumurile au o durata diferita, de la un copil la altul, de la cateva minute pana la aproape o ora si apar atat la fete, cat si la baieti. 

Exista crize de plans la un copil de 2 ani, dar, la fel de bine, sunt copii care nu au tantrumuri. Sunt crize de tantrum noaptea, crize de furie ziua, in spatiile publice, acasa, in timp ce se joaca in sufragerie cu alti copii sau cu parintii. Tantrumurile apar in orice moment, dar pot fi gestionate, cu calm si atentie sporita, acordata fiecarui copil. 

Cauzele tantrumurilor

  • Frustrarea

Atunci cand un copil nu obtine ceea ce vrea sau cand nu se poate face inteles fata de adulti frustrarea poate cauza o criza de furie. Tantrumurile apar pe fondul frustrarilor acumulate si la neindeplinirea unor sarcini pe care parintii le pot cere copiilor mici, precum si in momentele in care nu intelege ce li se cere sau nu se simt confortabil. 

  • Emotiile puternice

Putem spune ca frustrarea este in stransa legatura cu emotiile. Frica, supararea sau rusinea pot deveni coplesitoare pentru cei mici, ceea ce duce la crize de furie intense. 

 
Tatal si fiul

 

  • Oboseala sau hiperexcitatia

Copiii foarte mici, care nu vorbesc, pot avea o criza de furie atunci cand sunt obositi sau nu pot dormi. 

Totodata, cei cu hiperactivitate pot trece prin tantrumuri pentru ca nu stiu sa gestioneze hiperexcitabilitatea sau stresul. 

  • Foamea

Cand li se face foame si nu sunt intelesi sau nu li se ofera ceea ce isi doresc sa manance in acel moment, pot sa se iveasca crize. 

  • Nu se simt bine

Daca incep sa se simta rau de la mancare, pentru ca au prins o raceala sau au dureri de crestere, tantrumurile pot fi puternice. 

  • Eschivare

Stiti momentele acelea in care copiii nu vor sa plece din parc, desi a venit timpul pranzului? Dar atunci cand trebuie sa faca ordine in camera? Tantrumurile pot sa apara si ca o varianta de a se eschiva de la anumite sarcini sau pentru a evita sa faca ceea ce li se cere. 

  • Intentionat

La copiii mai mari, tantrumurile pot fi motive de manipulare sau de obtinere a unor lucruri. Daca pentru a se opri dintr-o criza de plans sau de furie, copilul primeste o recompensa, va invata sa manipuleze pentru a primi ceea ce isi doreste. 

Semnele si simptomele tantrumurilor

Iata care sunt semnele care pot prevesti un tantrum:

  • Ton ridicat;
  • Suparare;
  • Incruntare;
  • Lipsa rabdarii si agitatie. 

Cum se manifesta copiii in tantrum:

  • Plang, tipa, striga, se vaita;
  • Lovesc, se lovesc sau ciupesc, bat din picioare si dau din picioare;
  • Se tarasc sau sunt foarte rigizi;
  • Isi tin respiratia. 

Ce efecte are tantrumul pe termen lung?

Desi nu exista motive serioase de ingrijorare, tantrumurile pot prevesti unele probleme de sanatate, mai ales daca in timpul crizelor de furie, copiii se ranesc. In plus, uneori tantrumurile pot fi extrem de intense, violente si de lunga durata. Trebuie sa discutati cu acestia, cu calm, dupa ce trece criza, pentru a intelege daca sunt si alte motive de ingrijorare. Consultati medicul daca aveti orice suspiciuni. 

Ce poti face in timpul unui tantrum?

  • Distragerea atentiei

Odata declansat tantrumul puteti incerca distragerea atentiei catre ceea ce le place sau ii puteti surprinde cu o imagine sau o actiune din apropiere. Nu este o garantie ca veti reusi, in crizele de nervi la copii de 1 an si jumatate, acestia isi canalizeaza toata energia si supararea in plans, tipete, loviri si alte manifestari specifice tantrumului si se potolesc abia cand si-au descarcat toate energia negativa acumulata. 

  • Calm si comunicare normala

Stim ca tantrumurile solicita nervii parintilor, dar daca nu sunteti calmi si nu incercati sa le vorbiti pe un ton care sa-i calmeze, nu veti reusi decat sa va enervati. Daca tipati la copiii ce trec printr-un tantrum, nu veti obtine nimic de la ei si veti fi si nervosi. 

  • Identificarea cauzei

Incercati sa aflati motivul declansarii crizei sau cauza tantrumului. Asa ii veti putea ajuta sa se linisteasca. 

  • Siguranta si pregatire

Daca tantrumurile sunt frecvente, deja stiti cum se vor manifesta, asadar puteti fi pregatiti sa le domoliti, fie cu o jucarie care le place, fie print-o mai buna gestionare a cauzelor aparitiei episoadelor. 

Daca totusi nu reusiti prevenirea, macar incercati sa ii tineti in siguranta si sa ii protejati pentru a nu se rani in timpul unor crize de furie, prin indepartarea obiectelor potential periculoase. Ii puteti lua chiar in brate pentru a-i linisti. 

  • Cunoasterea copiilor

Stiti care sunt limitele copiilor? Recunoasteti situatiile in care sunt obositi, suparati sau le este foame? Atunci puteti gestiona tantrumurile copiilor, tocmai pentru ca identificati cauza cu usurinta. 

  • Asteptati sa treaca tantrumul

Nu va temeti de cei din jur care pot judeca un parinte ce isi lasa copilul sa planga si sa tipe pentru a se calma. Daca altceva nu da rezultate, asteptati sa treaca criza, ii ignorati, dar ii tineti sub observatie si nu va indepartati prea mult de ei. 

  • Discutii sincere

Dupa un episod de tantrum puteti discuta cu cei mici pentru a identifica pretextul, dar si pentru a le oferi motive de justificare si constientizare a modului de comportament. Comunicarea libera, calma, cu explicatii si sugestii poate ajuta foarte mult un copil sa inteleaga ce a facut si cum poate sa isi gestioneze singur emotiile sau sa ceara ajutorul parintilor cand nu reuseste singur. 

  • Alinare si iubire neconditionata

Daca sunteti calmi le puteti oferi alinarea de care au nevoie pentru a se linisti. A intelege si accepta crizele de furie ale copiilor poate avea un efect de calmare pe termen mediu si unul de intelegere a manifestarilor pe termen lung, ceea ce poate duce la disparitia tantrumurilor. Oferiti iubire neconditionata copiilor, chiar si cand au tantrumuri!

Cand este nevoie de ajutorul medicului?

Asa cum precizam anterior, tantrumurile ar trebui sa fie tot mai rare, pe masura ce copiii cresc. Daca totusi crizele continua dupa 4 ani, sunt frecvente, copiii se ranesc sau ii lovesc pe cei din jur, sau apar si alte manifestari, programati o consultatie la medicul pediatru. Daca acesta considera ca cei mici au nevoie de ajutor de specialitate va poate indruma spre sedinte de consiliere cu un psiholog sau un psihiatru, in functie de problemele constatate. 

Uneori este nevoie de sprijin si suport psihologic atat pentru copii, cat si pentru adulti, pentru ca fiecare sa controleze anumite situatii. 

Sunt momente in care copiii isi tin respiratia si lesina pe durata crizelor de tantrum, au dureri de cap, de stomac sau manifestari de anxietate. Acestea sunt doar o parte a motivelor pentru care trebuie sa consultati medicul. 

Consult medical
 

 

Pot exista cazuri in care tantrumurile sa ascunda si alte probleme de sanatate, motiv pentru care trebuie consultat medicul pediatru pentru stabilirea unui diagnostic corect. Intarzierile de limbaj, problemele ORL sau oftalmologice, ADHD, sindrom Tourette, pot determina unele crize. 

Medicul trebuie informat cu privire la produsele utilizate de mama si copil, cele de tip remedii naturiste folosite inainte de control sau suplimentele alimentare administrate. Istoricul medical al fiecarui pacient este esential in stabilirea diagnosticului si identificarea variantei adecvate de  tratament. 

Atentie: consultati medicul si in calitate de adult, daca nu va descurcati cu un copil cu tantrumuri si aveti reactii exagerate sau credeti ca sunteti depasiti de situatie. Cu ajutor de specialitate puteti invata sa gestionati crizele de furie ale copiilor si sa ii ajutati. 

Cum poti evita crizele de tantrum ale copiilor?

  • Pretuire

Daca apreciati fiecare lucru pe care il fac copiii, le oferiti incredere in fortele proprii si incurajare constanta, cei mici se vor simti bine si puteti evita unele tantrumuri. 

  • Mentinerea deciziilor

Daca ati luat o decizie este bine sa va mentineti pozitia ferma, dar cu calm, tocmai pentru a evita crizele de furie. 

  • Evitarea factorilor declansatori

Identificarea cauzelor tantrumurilor va ofera posibilitatea prevenirii altora, prin masurile pe care le puteti lua sau prin planurile intocmite pentru a inlatura noi crize. 

  • Alegeri proprii

Oferiti posibilitatea copiilor de a deveni independenti si de a face propriile alegeri. Acest comportament poate fi util si in gestionarea tantrumurilor, cand le puteti prezenta variante copiilor de a se calma singuri. 

  • Managementul crizelor

Calmul si pregatirea temeinica pentru fiecare situatie in parte pot preveni tantrumurile. Acolo unde acestea nu pot fi preintampinate, invatati sa gestionati cat mai bine momentele. 

Compromisurile pe care le faceti in tantrumuri pot avea consecinte mai grave decat crizele in sine. Copiii pot intelege ca primesc ce isi doresc numai daca fac crize sau numai pentru ca pun presiune pe adulti. 

Tantrumul este o criza de furie care poate sa apara la copiii mici. Motivele sunt de regula legate de faptul ca nu se pot exprima, nu se fac intelesi si acumuleaza frustrari. Parintii pot invata sa gestioneze tantrumurile si sa ii ajute pe copii sa se calmeze, in aceasi masura in care au posibilitatea de a evita producerea lor. Cand situatiile devin complexe, este bine sa se apeleze la ajutor medical de specialitate. 

Tantrumurile copiilor sunt manifestari normale de exprimare. Afla care sunt simptomele, ce poti face pentru a le evita si cand este nevoie sa apelezi la medic. 

Surse de informare:

1. Temper Tantrums - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14406-temper-tantrums

2. Temper Tantrums - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=temper-tantrums-90-P02295

3. Temper tantrums in toddlers: How to keep the peace - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/tantrum/art-20047845

4. Temper tantrums - https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/behaviour/temper-tantrums/

5. Temper Tantrums - https://kidshealth.org/en/parents/tantrums.html

6. How to Handle Tantrums and Meltdowns - https://childmind.org/article/how-to-handle-tantrums-and-meltdowns/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice