Dureri de crestere la copii: cand sunt normale si ce solutii exista

6. 9. 2024 · 9 minute de citit

Durerile de crestere apar la majoritatea copiilor, numai ca unii le suporta mai greu, altii mai usor. In general, termenul de durere de crestere se refera la o durere la nivelul membrelor si este resimtita la copiii cu varsta intre 2-12 ani.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Dureri de crestere la copii: cand sunt normale si ce solutii exista

Astfel de dureri inceteaza sa se manifeste, in cele mai multe cazuri, la pubertate, desi s-au inregistrat cazuri cand durerile au continuat sa se manifeste pana la varsta adulta. Durerile se resimt ca si cum ar fi crampe musculare cauzate de o suprasolicitare a muschilor. Durerile acestea pot fi si simptome ale unor alte afectiuni precum artrita sau inflamatiile, de aceea este necesar sa se solicite investigatii medicale suplimentare, in cazul in care simptomele persista sau chiar se intensifica.

Ce sunt durerile de crestere la copii


Durerile de crestere se manifesta la copiii mici si nu ar trebui sa aiba o durata lunga de manifestare. Este o durere care se instaleaza cel mai adesea la nivelul membrelor. Se crede ca aceste dureri se manifesta mai ales la copiii care sunt mai sensibili, la cei care au o activitate fizica mai intensa (alergat, sarituri), la cei cu sindromul picioarelor nelinistite, sau in cazul celor ai caror parinti au suferit de astfel de dureri.

Cum se deosebesc durerile de crestere de alte tipuri de durere?

  • In general, este recomandat sa ajungeti cu copilul la medic, pentru a face investigatiile necesare si pentru a stabili diagnosticul corect. Exista cateva aspecte insa care va pot ajuta sa va dati seama daca este vorba de dureri de crestere:
  • durerile de crestere apar seara, sau în cursul nopții, dupa ce copilul a parut a fi sanatos in cursul zilei si a avut activitatea fizica normala.
    durerile se manifesta neregulat, fie in partea din față a coapselor, in spatele gambelor, sau in spatele genunchilor.
  • unii copii mai sensibili pot resimti aceste dureri in asociere cu migrene, sau chiar cu un disconfort abdominal accentuat.
  • uneori copilul solicita masaj in zona dureroasă. Dacă ar fi un alt tip de durere, copilul nu ar permite atingerea zonei dureroase.

Cum se manifesta durerile de crestere

 

Dureri de crestere la copii: cand sunt normale si ce solutii exista

 

Durerile de crestere se manifesta in mai multe feluri:

  • dureri de crestere in picioare.
  • se resimt ca o senzatie de arsura la nivelul muschilor coapselor, a gambei sau a talpii. Simptomele se manifesta bilateral.
  • dureri de crestere in brate.
  • dureri de crestere la nivelul spatelui: in general, durerile de spate nu sunt asociate cu durerile de crestere, acestea fiind mai frecvente in cazul copiilor activi. Poate fi vorba de o postura deficitara, un traumatism, o cadere, sau semn al unei alte probleme. Trebuie vazut daca durerea se amelioreaza dupa cateva zile, persista sau se inrautateste, caz în care trebuie mers cu copilul la medic.

De ce apar durerile de crestere la copii

 

Dureri de crestere la copii: cand sunt normale si ce solutii exista

 

Exista mai multe cauze ale durerilor de crestere:

  • oboseala musculara: activitatea fizica mai intensa poate cauza asemenea dureri. Din nou, poate fi vorba de o mai mare sensibilitate a copilului, sau chiar de o activitate fizica mai intensa sustinuta dupa o lunga perioada sedentara.
  • problemele legate de postura corpului: poate fi vorba despre un mers defectuos, despre o postura nepotrivita la masa de lucru, de existenta piciorului plat (platfus).
  • stresul: poate declansa si el asemenea dureri.
  • crestere prea rapida sau prea lenta: cele mai multe tulburari de crestere se trateaza daca sunt investigate si tratate la timp. Cresterea prea rapida poate sa fie, de exemplu, o consecinta a unei tumori la nivelul glandei pituitare. Aceasta se poate trata cu tratament hormonal sau, in cele mai grave situatii, prin interventie chirurgicala. Pe de alta parte, cresterea prea lenta poate fi cauzata tot de dezechilibre hormonale care sunt detectate prin analize si sunt tratate prin terapii medicamentoase.
  • existenta unor factori genetici: genetica parentala poate fi o cauza importanta in afectiunile copilului, multi medici tin seama de acest lucru atunci cand incearca sa stabilieasca un diagnostic.
  • stilul de viata al mamei: abuzul de alcool, medicamente sau droguri in timpul sarcinii poate avea consecinte foarte grave asupra cresterii si dezvoltarii copilului. Tocmai de aceea este important ca medicul sa fie prevenit cu privire la abuzurile mamei.

Factori de risc ai durerilor de crestere


Durerile de crestere sunt mai frecvente la fete decat la baieti, si mai frecvente la varsta prescolara si scolara. Efortul fizic intens din timpul zilei creste riscul de dureri la nivelul picioarelor in cursul noptii.

Este important ca parintele sa recunoasca durerea. Daca de exemplu copilul se plange de picior dureros la atingere, mai ales in cursul zilei, este indicat sa mergi cu el la medic, pentru ca poate fi vorba despre o leziune sau inflamatie.

Diagnosticul in cazul durerilor de crestere


Medicul examineaza starea de sanatate a copilului si inspecteaza regiunea dureroasa. Daca este vorba despre o durere de crestere, copilul se simte mai bine daca zona este atinsa.

Exista si alte afectiuni care pot provoca dureri asemanatoare cu durerile de crestere:

  • artrita idiopatica juvenila: nu are o cauza cunoscuta. Se manifesta prin: dureri articulare si umflaturi, articulatii calde la atingere, febra, oboseala, rigiditate, umflarea nodulilor limfatici, pierderea in greutate, insomnie.
  • fibromialgia: se manifesta dureri in muschi, oase, sensibilitate, oboseala. Mai sunt asociate si manifestari precum: depresie, tulburari de concentrare, dureri de cap.
  • sindromul picioarelor nelinistite: este o afectiune care se caracterizeaza prin nevoia de a misca incontrolabil picioarele. Pacientul resimte o senzatie inconfortabila care se poate diminua prin miscare. Simptomele apar mai ales noaptea si este afectat in special somnul copilului.
  • leziuni diverse: pot duce la manifestarea de dureri articulare, musculare, foarte asemanatoare cu durerile de crestere. In caz de accidentare, apar umflarea, roseata si scaderea mobilitatii.
  • hipermobilitate: articulatiile se misca mai mult decat in mod normal. Simptomele hipermobilitatii se manifesta mai mult noaptea si dupa un exercitiu fizic intens.
  • deficit de vitamina D: durerile de crestere pot fi puse in legatura si cu un deficit de vitamina D.

Cand ar trebui mers la medic


Este recomandat sa se mearga cu copilul la medic in urmatoarele situatii:

  • daca durerea este insotita de umflarea si inrosirea zonei;
  • daca durerea apare in urma unei leziuni provocate de un traumatism (cazatura de exemplu).
  • daca copilul schiopateaza sau merge greu.
  • daca are febra.
  • daca apar eruptii la nivelul pielii.

In cele mai multe cazuri, durerile de crestere se manifesta bilateral, adica la ambele picioare, sau in ambele brate. Daca durerile copilului se manifesta la un singur picior sau brat, s-ar putea sa nu fie vorba de dureri de crestere, mai ales daca apar simptome precum:

  • febra;
  • lipsa poftei de mancare;
  • echilibru precar sau mers dificil;
  • oboseala puternica;
  • slabiciune la nivelul muschilor;
  • scaderea in greutate.

Tratamente pentru durerile de crestere la copii

 

Dureri de crestere la copii: cand sunt normale si ce solutii exista

 

Durerile de crestere nu afecteaza cresterea propriu zisa si nici nu au complicatii care sa se manifeste in timp. Nu exista tratamente specifice pentru durerile de crestere, cu toate acestea, un consult medical este necesar pentru a se confirma diagnosticul, mai ales daca este vorba despre un copil mic care nu poate descrie durerea. Durerea de crestere se amelioreaza in timp, dar uneori se poate manifesta pana in adolescenta sau chiar pana la maturitate. Medicul specialist este in masura sa recomande medicamente in functie de diagnostic, simptomele resimtite, starea copilului.

Administrarea de calmante


Medicul pediatru poate recomanda pentru durerile de crestere medicamente usoare. Durerile intense pot fi tratate cu analgezice eliberate si fara reteta. Este important de stiut ca nu trebuie administrata aspirina la copii, mai ales daca sunt mici sau daca au o boala virala acuta (exista pericolul de sindrom Reye, o afectiune rara, dar foarte grava). 

Nu trebuie administrat copilului doua sau mai multe medicamente in acelasi timp, decat daca exista recomandare medicala in acest sens. Surplusul de substanta activa poate fi daunator pentru copil.

Remedii naturiste

Medicul poate recomanda impotriva durerilor de crestere si alte metode, nu numai medicamente:

  • masaje usoare: se pot folosi uleiuri de masaj. In mod normal, acestea nu vor face durerea sa treaca, dar il vor face pe cel mic sa se simta mai bine.
  • evitarea activitatii fizice intense: cu toate acestea copilul trebuie incurajat sa faca sport ca de obicei. De asemenea, intinderea muschilor picioarelor este recomandata, pentru ca astfel se previne durerea din cursul noptii.
  • aplicarea de comprese calde: caldura poate diminua durerea si ajuta la confortul celui mic. Poate fi de folos si o baie calda.

Importanta suplimentelor cu vitamina D si calciu


Medicul poate recomanda o cura de vitamina D (fie sub forma de picaturi pentru nou-nascuti si copii, fie sub forma de comprimate de supt). Ideea este aceea ca durerile sunt o consecinta a densitatii scazute a oaselor, de aceea se considera ca vitamina D ar putea ajuta.


De asemenea, medicul pediatru poate recomanda:

Cum pot fi prevenite durerile de crestere la copii


Durerile de crestere nu pot fi prevenite. Este adevarat ca nu intotdeauna aceste dureri se manifesta, este important insa, daca ele apar, sa fie gestionate corect prin medicatie, suplimente cu vitamina D daca este cazul. In nici un caz nu trebuie oprit copilul de la miscare.

De asemenea, este important ca medicul sa stie daca exista si alte simptome care apar in asociere cu durerea copilului. Poate fi vorba despre:

  • roseata;
  • inflamatie;
  • leziuni;
  • febra;
  • schiopatat;
  • mers cu dificultate;
  • eruptii cutanate;
  • pierderea poftei de mancare;
  • slabiciune musculara;
  • iritabilitate.

Parintii trebuie sa stie ca un copil nu minte atunci cand acuza dureri dimineata la nivelul picioarelor sau bratelor. Trebuie sa monitorizeze situatia si daca durerile nu cedeaza, sau se intensifica, trebuie mers la medic.

Important de retinut!


Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.


Surse suplimentare de informare

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice