Ce trebuie sa stii despre metodele de contraceptie?

24. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Contraceptia

 

Exista diferite metode de contraceptie, prin urmare alegerea trebuie sa fie una informata si adaptata nevoilor fiecaruia. Medicina a evoluat extrem de mult in ultimii ani, iar metoda calendarului sau curba de temperatura sunt metode nesigure, care nu ar trebui folosite atunci cand vrei sa eviti o sarcina.

Alegerea metodei contraceptive trebuie facuta in urma unui consult de specialitate si eventual a unor investigatii de rutina. In acest articol iti vom prezenta metodele de contraceptie si ceea ce trebuie sa stii despre ele.

Metode de contraceptie - ce aleg?

Fiecare metoda de contraceptie are avantajele, dezavantajele si eficienta ei.  Acesta este un ghid care sa te ajute sa alegi ceea ce ti se potriveste, tinand cont de caracteristicile in cauza.

Exista doua mari categorii de contraceptive:

1. Contraceptia hormonala: 
    a. Metoda estrogen + progesteron:

  • contraceptive orale combinate;
  • plasture;
  • inel vaginal.

    b. Metoda numai cu progesteron:

  • pilula cu progesteron;
  • implant;
  • injectabile;
  • DIU hormonal.

2. Contraceptia non-hormonala (metode contraceptive de bariera): 

  • prezervativ masculin;
  • prezervativ feminin; 
  • diafragma vaginala; 
  • spermicide.

Contraceptia hormonala

Contraceptive orale combinate

Cunoscute si sub numele de pilule contraceptive sau anticonceptionale orale, acestea contin doze mici de hormoni feminini similari celor naturali (estrogenul si progesteronul), efectul lor realizandu-se prin inhibarea functiei ovariene. Se pot folosi si pentru tratamentul acneei sau tulburarilor menstruale. Exista forme de prezentare cu 21 de comprimate, la care pilula trebuie luata zilnic, la aceeasi ora, trei saptamani cu pauza o saptamana, timp in care apare menstra. In cazul foliilor care contin 28 de comprimate, administrarea este continua, dar ultimele sapte tablete nu contin hormoni. 

Administrarea anticonceptionalelor orale se face numai la sfatul medicului, care evalueaza gradul de sanatate si exclude posibile contraindicatii. Daca sunt luate corect, au o eficacitate de 99% in prevenirea sarcinii [1]. Tine cont ca este o metoda de contraceptie care nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Plasturele contraceptiv 

Este un plasture adeziv, subtire, de culoarea pielii, care contine aceeasi doi hormoni ca si anticonceptionalele (estrogen si progesteron), ce se elibereaza in fluxul sangvin pentru a impiedica ovulatia si patrunderea spermatozoizilor in uter. Se aplica o data pe saptamana (in aceeasi zi a saptamanii), iar in a patra saptamana se face pauza, cand isi va face aparitia menstruatia. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Inelul vaginal 

Este un inel transparent si flexibil din plastic, care contine doze mici de hormoni, estrogen si progesteron. Este introdus de femeie in vagin, unde este mentinut timp de trei saptamani, dupa care este extras (asemeni unui tampon), facandu-si aparitia menstruatia. Dupa aceea va fi nevoie de introducerea unuia nou.

Pilule doar cu progesteron

In cazul femeilor care nu pot folosi sau accepta contraceptivele orale combinate, li se prescriu pilulele care contin doar progesteron. Daca sunt administrate corect, eficacitatea este aceeasi ca in cazul anticonceptionalelor combinate.

Implantul subdermic

O tija subtire, de mici dimensiuni, moale, flexibila este introdusa sub pielea bratului femeii de catre medic. Tija contine progesteron care este eliberat in organism timp de trei ani [2].

Injectia contraceptiva

Femeia primeste o injectie cu hormonul progesteron in antebrat sau in fesa. Este facuta o data la trei luni in cabinetul medicului [2]. 

Steriletul (DIU)

Este un dispozitiv intrauterin care trebuie introdus in uter de catre medic. Are un hormon care face ca spermatozoizii sa nu ajunga la uter si deci femeia sa nu ramana insarcinata. Efectul este pe termen lung, fie trei ani sau cinci. Dupa ce este scos, femeia este din nou fertila. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

 

Steriletul (DIU)

 

Contraceptia non-hormonala

Prezervativul masculin

Folosit corect, prezervativul are o rata de protectie mare si este singura metoda care protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala (gonoree, herpes, hepatita B sau C, infectia cu HIV/SIDA). Este purtat de barbat si impiedica sperma sa intre in corpul femeii.

Prezervativul feminin

Purtat de femeie, impiedica sperma sa ajunga in corpul ei. Se poate introduce cu pana la opt ore inainte de actul sexual. Este ambalat impreuna cu un lubrifiant, cu ajutorul caruia prezervativul (o punguta din cauciuc) este introdus in interiorul vaginului. Este o metoda care ajuta la prevenirea bolilor cu transmitere sexuala [2].

Diafragma vaginala 

Se pozitioneaza peste colul uterin pentru a bloca sperma. Are forma unei cupe de mica adancime. Se foloseste impreuna cu un gel care trebuie aplicat pe partea interioara a diafragmei si care incetineste miscarea spermatozoizilor. Diafragmele au dimensiuni diferite, de aceea este necesar sa consulti medicul pentru a o folosi pe cea potrivita tie [2].

Spermicide

Sunt produse care functioneaza prin distrugerea spermatozoizilor. Se gasesc sub diferite forme: creme, geluri, ovule, tablete sau spume. Ele sunt introduse in vagin cu cel mult o ora inainte de actul sexual. Au o eficienta sporita cand se utilizeaza cu alte metode de bariera, diafragma sau prezervativul.

Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi)

Pilulele contraceptive de urgenta sunt eficiente in inhibarea sau intarzierea ovulatiei. Acestea actioneaza in scopul prevenirii sarcinii dupa un contact sexual neprotejat prin amanarea rapida a ovulatiei, daca aceasta nu a avut deja loc. Prin urmare spermatozoizii care asteapta in trompele uterine nu vor putea intalni un ovul pentru a-l fecunda. Aceasta actiune este similara pilulelor contraceptive luate in mod consecvent, care actioneaza insa pe toata perioada unui ciclu menstrual pentru prevenirea eliberarii ovulului.

Pilulele contraceptive de urgenta nu sunt pentru uz regulat, ci doar ocazional, cand situatia o cere. Daca ai contacte sexuale dupa ce ai luat o pilula contraceptiva de urgenta, foloseste o metoda contraceptiva de bariera pana la urmatoarea menstruatie si nu te gandi ca pilula luata ar putea sa te mai protejeze.

Exista contraceptive orale de urgenta care pot actiona intr-un interval de timp de pana la 5 zile dupa un contact sexual neprotejat. Dar cu cat vor fi luate mai repede dupa actul sexual, cu atat vor fi mai eficace.

Metode de contraceptie definitive

Sunt reprezentate de vasectomie la barbati si ligaturarea trompelor la femei. Acestea sunt metode permanente, care intrerup definitiv capacitatea de reproducere a cuplului.

In concluzie: 

Este important sa fie cunoscuta varietatea de metode contraceptive actuale. Totusi, este recomandat sa discuti cu medicul specialist si sa-i adresezi toate intrebarile pe care le ai. El te va consilia si iti va detalia avantajele, dezavantajele sau efectele adverse ale metodei pe care te gandesti sa o folosesti. 

Sunt situatii in care nu se foloseste contraceptia din cauza unor temeri, ca de exemplu faptul ca anticonceptionalele provoaca infertilitate sau ca exista efecte secundare precum ingrasatul ori aparitia acneei. Exista foarte multe mituri, de aceea se recomanda discutia cu un cadru medical, pentru a primi informatii din surse de incredere. Metodele contraceptive sunt variate si este important sa stii optiunile pe care le ai la dispozitie. Viata sexuala nu trebuie sa insemne grija si stresul unei posibile sarcini aparute intr-un moment nepotrivit. Fii informat, alege in cunostinta de cauza!

Referinte:

1. Nhs.uk. Combined pill - Your contraception guide. 2020, https://www.nhs.uk/conditions/contraception/combined-contraceptive-pill/. Accesat in data de 9 noiembrie 2022.

2. Cdc.gov. Contraception. 2022, https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/index.htm. Accesat in data de 9 noiembrie 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

Continutul articolului